Zi cruciala pentru guvernul francez, care discuta reforma pensiilor. Se anunta proteste masive

Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 07:40
6041 citiri
Zi cruciala pentru guvernul francez, care discuta reforma pensiilor. Se anunta proteste masive
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Ziua de miercuri se anunta cruciala pentru executivul francez, care discuta reforma sistemului de pensii si a anuntat ca nu intentioneaza sa faca un pas inapoi, in ciuda protestelor masive care au cuprins Franta in ultimele zile. Reforma sistemului de pensii este una dintre masurile promise in campania electorala de presedintele Emmanuel Macron.

Manifestantii vor sa oblige guvernul sa renunte la instituirea unui 'sistem universal' de calculare a pensiei, pe baza de puncte, in locul celor 42 de regimuri existente, si care sa fie 'mai just' si echilibrat financiar.

Majoritatea francezilor sustin greva, temandu-se de o precarizare a situatiei pensionarilor in urma reformei.

Mai multe sute de mii de persoane au manifestat din nou marti pe tot cuprinsul Frantei impotriva controversatei reforme a pensiilor ce urmeaza sa fie prezentata miercuri de executiv, greva continuand mai ales in sectorul transporturilor, relateaza AFP.

Ministerul de Interne a comunicat ca la proteste au luat parte 339.000 de manifestanti, dintre care 31.000 la Paris, in timp ce principala confederatie sindicala GGT a anuntat o participare de 885.000 de persoane.

Participarea a fost insa in scadere fata de prima zi de mobilizare, 5 decembrie, cand ministerul comunicase o prezenta de 806.000 manifestanti pe intreg teritoriul.

Marti, transporturile publice au fost din nou paralizate, pentru a sasea zi consecutiv, la fel si activitatea unora dintre scoli.

Sapte din cele opt rafinarii din tara au fost blocate, potrivit sindicatelor. Transportul aerian a fost partial afectat de o greva a controlorilor de trafic.

Miercuri, traficul feroviar al companiei nationale SNCF si cel al transporturilor pariziene (RATP) va fi in continuare puternic perturbat. Va circula doar un tren de mare viteza din patru, iar la Paris vor fi inchise zece linii de metrou, au anuntat cele doua societati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#reforma pensii Franta proteste , #Franta