25 de ani de la reunificarea Germaniei

Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 12:33
2467 citiri
25 de ani de la reunificarea Germaniei
Foto: commons.wikimedia.org

La 3 octombrie 2015 se implinesc 25 de ani de la momentul reunificarii celor doua Germanii. Dupa 45 de ani de divizare, Berlinul a redevenit capitala Republicii Federale Germania, in baza Tratatului de reunificare semnat la 20 septembrie 1990.

Obiectivul inscris in Legea Fundamentala a Republicii Federale Germania (adoptata de Consiliul Parlamentar la 23 mai 1949) privind mentinerea unitatii nationale si statale a poporului german a fost indeplinit. Helmut Kohl, devenit cancelar federal la 1 octombrie 1982, a intrat astfel in istorie drept "cancelarul reunificarii".

Momentul reunificarii celor doua Germanii a fost precedat de o serie de evenimente demne de semnalat. In august 1989, mii de cetateni est-germani au trecut granita ungaro-austriaca, refugiindu-se la ambasadele R.F. Germania din Praga si Budapesta. La jumatatea lunii august, numarul est-germanilor care parasisera Republica Democrata Germana se ridica la 66.000.

La 10 septembrie acelasi an, Ungaria deschide granita cu Republica Democrata Germana, pentru a primi refugiati est-germani. Leipzig devine, la 23 octombrie, scena unor demonstratii de masa, protestatarii cerand o schimbare politica reala. La 4 noiembrie 1989, peste un milion de persoane demonstreaza in Alexanderplatz din Berlinul de est.

La 7 noiembrie, guvernul Willy Stoph demisioneaza. Doua zile mai tarziu, la 9 noiembrie 1989, este deschis Zidul Berlinului, simbolul Cortinei de Fier, iar la 13 noiembrie, la Dresda se constituie un nou guvern, asa-numitul guvern al innoirii democratice, condus de Hans Modrow.

Democratii castiga primele alegeri libere

La primele alegeri libere pentru Camera Populara a Republicii Democrate Germane, partidele angajate in realizarea unitatii germane obtin trei sferturi din totalul voturilor. La 12 aprilie 1990, Lothar de Maiziere (Uniunea Crestin-Democrata) formeaza un guvern de coalitie, iar la 5 mai incep tratativele 2+4 privind reunificarea celor doua Germanii.

Intre 14-16 iulie are loc, in Caucaz, intalnirea dintre presedintele rus Mihail Gorbaciov si cancelarul german Helmut Kohl. Mihail Gorbaciov il asigura pe Helmut Kohl ca momentul si modul de realizare a reunificarii raman la aprecierea germanilor.

La 12 septembrie 1990, se incheie tratativele 2+4. Puterile aliate in cel de-Al Doilea Razboi Mondial (URSS, SUA, Marea Britanie, Franta) declara ca renunta la drepturile speciale ce le revenisera dupa capitularea Germaniei, la 8 mai 1945.

Cel de-al 12-lea Bundestag (Parlamentul Federal), constituit in urma alegerilor pangermane din 2 decembrie 1990, proclama Berlinul drept sediu al administratiei centrale.

Pe parcursul celor 45 de ani de divizare germana, politicienii din Republica Federala Germana au dat in repetate randuri asigurari, adoptand in acest sens mai multe rezolutii, ca, in cazul reunificarii, vechea capitala germana isi va relua functia traditionala. Aceasta promisiune se cerea respectata.

La 19 aprilie 1999, a fost inaugurata noua cladire a Reichstag-ului din Berlin, renovata de arhitectul britanic Sir Norman Foster. Aici isi desfasoara sedintele plenare Bundestagul german. Cladirea Reichstag-ului a fost, intre 1894 si 1933 (anul in care a fost incendiat), sediul Reprezentantei Nationale a Celui de-al Treilea Reich. Tot la Berlin isi desfasoara activitatea guvernul cancelarului federal, precum si cele mai importante ministere.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#aniversare unificare Germania , #Germania