A fost teroare in Munchen: Iata ce stim despre atacul sangeros - toate informatiile confirmate pana acum

Sambata, 23 Iulie 2016, ora 10:30
22300 citiri
A fost teroare in Munchen: Iata ce stim despre atacul sangeros - toate informatiile confirmate pana acum
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Teroare vineri seara, in capitala Bavariei, Munchen, unde a fost declarata stare de urgenta, dupa ce un barbat a deschis focul in fata unui mall, langa un fast-food.

A omorat 9 oameni si a ranit alti 16, dintre care trei sunt in stare grava. Printre victime se afla adolescenti si copii care se aflau in restaurant. Atacatorul a reusit sa fuga, dar s-a sinucis apoi nu departe de locul atacului sangeros.

Acum, anchetatorii incearca sa afle care a fost motivul gestului si daca este vorba de un act terorist. Criminalul nu era cunoscut politistilor si nu avea legaturi cu grupari teroriste.

Iata filmul evenimentelor care au zguduit Munchen vineri seara

A fost panica in Germania, iar retelele sociale au fost impanzite de informatii. Multe dintre ele nu s-au confirmat, iar apoi politia le-a cerut oamenilor sa nu mai posteze imagini de la locul atacului, pentru ca l-ar ajuta astfel pe agresor sa fuga. The Telegraph face un sumar al lucrurilor pe le stim pana acum, confirmate din surse oficiale.

Ce s-a intamplat in Munchen?

Politia a anuntat ca cel putin noua persoane au fost ucise in rafala de impuscaturi. Agresorul, imbracat in negru, a deschis focul asupra unui fast-food din mall-ul Olympia din capitala Bavariei.

Atentatul a fost anuntat in jur de ora 20:00, ora Romaniei. Autoritatile au evacuat oamenii din mall, in timp ce altii s-au ascuns in magazine. Oamenii au fost sfatuiti sa nu iasa din locuinte si sa evite zonele aglomerate. Asa se face ca numerosi localnici au ramas blocati ore nesfarsite in magazine, hoteluri sau in locuintele unor binevoitori.

Un angajat din interiorul centrului comercial a spus ca "au fost trase multe focuri de arma".

Cate victime sunt?

Politia a confirmat ca cel putin 10 persoane au murit, inclusiv atacatorul. 16 oameni, printre care mai multi copii, au fost raniti in atac, iar trei se afla in stare grava.

Existau temeri ca numarul mortilor ar putea fi mai mare. Un reprezentant al politiei declarase, in timpul atacului, ca se asteapta ca "un numar mare de morti". Presa germana a scris ca ar fi murit 15 oameni in atac, dar aceasta informatie a fost infirmata ulterior.

Unde a avut loc atacul?

Atacul a avut loc la centrul comercial Olympia. Presa germana vorbea despre inca un atacator in oras. Suddeutsche Zeitung scria ca o a doua opratiune a politiei ar avea loc in centrul orasului, in Piata Stachus (Karlsplatz). Si aceste date s-au dovedit a fi false.

Care e acum situatia in Munchen?

Dupa mai multe ore de incertutudine si panica, Politia a anuntat, in jurul orei 02:30 (ora Romaniei) ca unul dintre cadavrele descoperite dupa atacul armat dintr-un centru comercial ar fi al atacatorului, care ar fi actionat singur.

Anterior, fortele de ordine anuntasera ca sunt cautate trei persoane care ar fi lansat atacul. Autoritatile au permis reluarea circulatiei mijloacelor de transport in comun din oras. Totusi, evenimentele publice programate pentru sambata in capitala Bavariei au fost anulate. Astazi, patru avioane decoaleaza de la Bucuresti spre Munchen.

Cine e atacatorul?

Politia a anuntat ca atacatorul este un tanar de 18 ani, cu dubla cetatenie, germana si iraniana. Criminalul din mall locuia de multi ani in Munchen si nu avea antecedente penale. Momentan nu se stie de ce a deschis focul si a ucis 9 oameni.

A fost al treilea act major de violenta impotriva civililor in Europa de Vest in opt zile. Precedentele atacuri, din Franta si Germania, au fost revendicate de Statul Islamic. Desi jihadistii de la Statul Islamic au salutat atacul de vineri seara, nu este deocamdata clar daca atacatorul avea legaturi cu ISIL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Munchen atac mall, #impuscaturi Munchen, #ce stim atac Munchen , #Germania