Angela Merkel: Interzicerea circumciziei ne face de ras

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Iulie 2012, ora 17:07
2465 citiri
Angela Merkel: Interzicerea circumciziei ne face de ras

Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat ca interdictia circumciziei, decizia judecatoreasca ce a maniat evreii si musulmanii din Germania, face tara de ras.

Guvernul lui Merkel a criticat decizia tribunalului din Koln si a promis o noua lege care sa protejeze dreptul de a circumcide baietii, insa afirmatiile liderului de la Berlin demonstreaza cat de sensibila este Germania la acuzatiile de intoleranta, avand in vedere trecutul sau, scrie Chicago Tribune.

"Nu doresc ca Germania sa fie singura tara din lume unde evreii nu isi pot practica ritualurile. Altfel, ne vom face de ras", ar fi spus Merkel la o intalnire cu usile inchise a partidului sau, Crestin-Democrat (CDU).

In Germania traiesc aproximativ 120.000 de evrei si patru milioane de musulmani, majoritatea provenind din Turcia, care au criticat decizia.

Tribunalul regional din Koln a hotarat ca "dreptul fundamental al copilului la integritate corporala cantareste mai greu decat drepturile fundamentale ale parintilor".

"Libertatea religioasa a parintilor si dreptul lor de a-si educa copilul nu ar fi compromis intr-un mod inacceptabil daca acestia ar fi obligati sa astepte pana cand copilul poate decide singur sa fie circumcis", si-a motivat instanta decizia.

Hotararea a fost luata in cazul unui doctor din Koln care a circumcis un baiat de patru ani, la cererea parintilor. La cateva zile dupa operatie, cum baiatul sangera puternic, a fost dus la spital. Procurorii l-au acuzat pe doctor de vatamare corporala grava.

Doctorul a fost achitat de un tribunal care a decis ca acesta a actionat legal, intrucat parintii si-au dat consimtamantul. La apel, insa, tribunalul regional l-a achitat pe doctor, dar din motive diferite.

Tribunalul regional a mentinut acuzatia de vatamare corporala grava, insa a decis ca medicul este nevinovat deoarece este prea multa confuzie in situatia legala a circumciziei.

"Trupul unui copil este ireparabil si permanent schimbat de circumcizie. Aceasta schimbare contravine intereselor copilului de a decide ulterior in viata cu privire la credintele sale religioase", a explicat tribunalul.

Decizia a provocat scandalizarea comunitatii evreiesti din Germania, care o considera o interventie fara precedent in drepturile comunitatilor religioase.

Holm Putzke, expert in drept penal la Universitatea Passau, a apreciat insa ca decizia este "foarte importanta pentru doctori, deoarece pentru prima data au siguranta legala".

"Spre deosebire de multi politicieni, tribunalul nu s-a lasat speriat de acuzatiile de antisemitism si intoleranta religioasa", a mai spus Putzke.

Tribunalul a specificat ca circumcizia nu este ilegala daca este facuta din motive medicale.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...