Ar trebui sa devina Germania o putere militara importanta?

Marti, 13 Iunie 2017, ora 21:56
16906 citiri
Ar trebui sa devina Germania o putere militara importanta?
Foto: Hepta.ro

Germania este, poate, cea mai "mica" putere militara din randul celor mai mari economii ale lumii. Insa, la peste 70 de ani de la Al Doilea Razboi Mondial, este momentul intrebarilor daca ar trebui ca tara sa devina o putere militara importanta si daca acest lucru chiar se va intampla.

Intr-o perioada in care presedintele rus Vladimir Putin destabilizeaza estul Europei, iar conflicte din Orientul Mijlociu si din Asia stimuleaza migratia in Europa, germanii au motive sa nu se simta in siguranta, relateaza BBC.

Cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.

Insa Germania si cancelarul se confrunta cu o problema fundamentala, iar cei mai multi germani sunt foarte sovaitori cu privire la acest drum.

Ei isi privesc propria armata cu suspiciune - o atitudine intarita de un recent scandal ce implica bundeswehr, adica armata germana. Detasarile externe sunt restrictionate de legea si Parlamentul din Germania.

Amintirile reci ale istoriei

Insa, peste toate, atitudinile sunt conturate sub umbra istoriei. Din 1945, dupa Al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost foarte ezitanta la a-si desfasura fortele armate in afara tarii.

Apoi, fortele externe au avut un foarte mare succes in demilitarizarea tarii, iar germanii sunt foarte sensibil in ce priveste trecutul lor belicos.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, s-a dezbatut mult daca Germania ar trebui sa aiba forte armate. Insa, daca in Germania de Est comunistii au creat o armata a poporului, ca urmare a traditiilor militare germane, in Germania de Vest - ocupata de Marea Britanie, Franta si Statele Unite -, au aparut servicii armate foarte diferite.

In ce priveste bundeswehrul, aparut la mijlocul anilor '50, acesta a fost o forta modesta, menita doar sa apere teritoriul Germaniei, nu sa lupte in afara tarii, iar recrutii sai au fost invatati sa se gandeasca la ei insisi ca la "cetateni in uniforma".

Controversele post-reunificare

Apoi, odata incheiat Razboiul Rece si Germania reunificata, cetatenii sai au crezut acum ca pacea este mai mult sau mai putin permanenta. Insa tara a inceput sa trimita trupe in strainatate, pentru prima oara, desi exista mari sensibilitati.

In anul 2009, au fost acuzatii de musamalizare ca urmare a unei lovituri militare din Afganistan, care a implicat forte germane si care a dus la moartea unor civili. Franz Josef Jung si-a dat atunci demisia din functia de ministru al Apararii.

In continuare, supravegherea parlamentara a oricarei detasari este intensa, iar Partidul Verzilor este printre cele mai critice, acestia dorind sa se pastreze ideea ca germanii sunt "mai retinuti in actiune militara".

Intre timp, ideea unei armate a cetatenilor se zbate sa supravietuiasca. Germania a renuntat la recrutare, iar armata se concentreaza, asemenea altora moderne, pe forte specializate mai mici.

De asemenea, scandalul din bundeswehr, de luna trecuta, a scos la iveala un vechi sentiment de anxietate, dupa ce extrema dreapta s-ar fi infiltrat in armata. In acest scandal s-a vehiculat inclusiv un complot terorist pentru asasinarea solicitantilor de azil si expunerea de obiecte sau imagini militare din perioda nazista - casti, pistoale, decoratii sau poze cu soldati ai Wehrmacht-ului.

Cifrele armatei germane

Foreign Policy scris ca, daca, in anul 1989, Germania de Vest aloca 2,7 la suta din PIB apararii, pana in anul 2000 cheltuielile au scazut la 1,4 la suta, nivel la care au ramas cativa ani. Intre 2013 si 2016, cheltuielile cu apararea au ramas blocate la 1,2 la suta, departe de standardul NATO de 2 la suta. Un raport al Bundestagului, din anul 2014, arata imaginea lamentabila a armatei: cea mai mare parte a elicopterelor marinei nu functionau, iar dintre cele 64 de elicoptere ale armatei, doar 18 puteau fi folosite.

Si, in timp ce fortele armate din perioada Razboiului Rece erau compuse din 370.000 de trupe, in prezent numarul lor e mai mic de jumatate - 176.015 barbati si femei.

Intre timp, numarul militarilor activi este de peste 178.000, iar cheltuielile pentru aparare au crescut cu cateva procente, in ultimii doi ani, insa Germania se afla in continuare cu mult in spatele Marii Britanii si Frantei, ca putere militara. Ministrul de Externe Sigmar Gabriel a spus recent ca este "complet nerealist" sa ne gandim ca Germania va atinge pragul NATO de 2 la suta din PIB alocat apararii.

Asadar, cat de departe va merge Berlinul? Poate ca germanii vor continua un experiment istoric unic, incercand sa devina o putere internationala tot mai mare, fara un efort militar semnificativ.

Insa trecutul cantareste mult in continuare, iar armata germana va pasi pe varful degetelor intr-un viitor foarte nesigur, incheie BBC.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Germania putere militara, #Germania armata, #Germania cheltuieli armata , #Germania