Berlinul ii transmite lui Ponta: Decizia CCR trebuie sa fie pusa in aplicare cu celeritate

Miercuri, 22 August 2012, ora 20:50
7349 citiri
Berlinul ii transmite lui Ponta: Decizia CCR trebuie sa fie pusa in aplicare cu celeritate
Foto: Daylife.com

Autoritatile de la Berlin asteapta ca factorii politici de la Bucuresti sa puna in aplicare "cu celeritate" decizia CCR prin care s-a invalidat referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, sustine purtatorul de cuvant al cancelariei Germaniei, Steffen Seibert.

Potrivit acestuia, Berlinul asteapta de la Victor Ponta sa se tina de cuvant si sa nu intarzie punerea in aplicare a deciziei, asa cum a promis inainte de anuntarea verdictului.

"Cunoasteti ca pe 21 august, adica ieri, Curtea Constitutionala din Romania a declarat invalid, conform asteptarilor, referendumul initiat de guvernul Ponta privind demiterea presedintelui Basescu, deoarece cvorumul necesar de peste 50% nu a fost atins. Guvernul federal saluta aceasta decizie clara a Curtii Constitutionale din Romania si asteapta ca aceasta sa fie pusa in aplicare cu celeritate de catre toti cei implicati. Premierul Ponta a anuntat acest lucru inainte de pronuntarea verdictului. Acum va fi apreciat conform faptelor sale", a declarat, miercuri, Steffen Seibert, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Oficialul german a mai precizat faptul ca un raport privind situatia din Romania a fost prezentat Angelei Merkel de catre ministrul de Externe, Guido Westerwelle.

"Ministrul Westerwelle a facut o prezentare pe aceasta tema si in sedinta de guvern. Stabilirea, respectiv restabilirea capacitatii de functionare a institutiilor politice si a increderii cetatenilor romani in democratie si in statul de drept este cu adevarat in interesul european. Din punctul de vedere al guvernului federal, al ministrului de Externe si al cancelarului, verdictul reprezinta o sansa in acest sens", a completat Seibert.

Nu in ultimul rand, acesta a mai precizat ca autoritatile de la Berlin, impreuna cu toti partenerii sai europeni vor urmari cu atentie desfasurarea ulterioara a evenimentelor de la Bucuresti.

"Guvernul federal va urmari de acum cu atentie, impreuna cu partenerii nostri europeni si cu institutiile europene, evolutia politica interna din Romania. Este esential ca Executivul roman sa arate respect fata de independenta justitiei si sa puna cu adevarat in aplicare masurile pe care guvernul Ponta le-a convenit suplimentar cu UE in acest context", a conchis Seibert.

L.H.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Germania decizie CCR referendum, #Angela Merkel decizie CCR, #Victor Ponta decizie CCR , #Germania