Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Casatoria pentru toti - un caz pentru Curtea Constitutionala a Germaniei?

Luni, 03 Iulie 2017, ora 19:43
3866 citiri
Casatoria pentru toti - un caz pentru Curtea Constitutionala a Germaniei?
Foto: Ziare.com

Legea casatoriei intre persoanele de acelasi sex a fost adoptata vineri, in Bundestag, dar mai ales in randul partidelor conservatoare se fac auzite voci critice, care o considera anticonstitutionala. Cat de probabila este o plangere la Curtea Constitutionala?

"Casatoria pentru toti" - trei cuvinte, dar pentru perechile de acelasi sex trei cuvinte revolutionare. In Codul Civil german se mentioneaza: "casatoria se incheie pe viata". Dupa ce vineri Bundestagul a aprobat "casatoria pentru toti", noua formula este urmatoarea: "casatoria se incheie pe viata intre doua persoane de sex diferit sau de acelasi sex".

Dar va fi de ajuns aceasta formula extinsa? Nu ar trebui oare modificata si Constitutia? Sa vedem cum se prezinta situatia.

Cine este impotriva "casatoriei pentru toti"?

Inainte de toate politicieni din partidele unionale conservatoare CDU si CSU. Acestia considera ca modificarea Codului Civil nu este de ajuns si sustin ca ar trebui modificat si articolul 6 al legii fundamentale. Acolo citim: "Casatoria si familia se afla sub protectia speciala a statului".

225 de parlamentari ai CDU si CSU au votat impotriva "casatoriei pentru toti", intre care si politicieni cu functii inalte. Ministrul federal al Justitiei, Thomas de Maiziere crede ca o plangere la Curtea Constitutionala de la Karlsruhe ar avea sanse bune.

"Eu am votat impotriva acestei legi. Unul din motive e ca din perspectiva mea de jurist ar fi fost nevoie si de o modificare a Constitutiei", a explicat politicianul crestin-democrat intr-un interviu acordat tabloidului "Bild am Sonntag". In plus, in conceptia sa, casatoria ar fi o "legatura dintre un barbat si o femeie".

Ministrul federal al Finantelor, Wolfgang Schauble, si el membru CDU, vede lucrurile in mod similar. Casatoria reprezinta o legatura intre un barbat si o femeie, a subliniat Schauble la postul public de radio Deutschlandfunk.

Si liderul grupului parlamentar crestin-democrat, Volker Kauder, crede ca se va ajunge la Curtea de la Karlsruhe. Bundestagul, spune el, "a adoptat un proiect de lege inca nedefinitivat".

Cum arata deciziile de pana acum ale Curtii Constitutionale?

Adeptii "casatoriei pentru toti" atrag atentia ca in Consitutia Germaniei casatoria nu este definita explicit ca fiind o "comuniune intre un barbat si o femeie". In schimb, adversarii noii legi adoptate vineri in Parlamentul federal avertizeaza asupra modului in care este definita casnicia de catre Curtea Constitutionala. In sentintele pronuntate pana acum, aceasta a facut mereu referire la articolul 6 al Constitutiei, interpretand casatoria ca legatura dintre un barbat si o femeie.

Este putin probabil ca instanta constitutionala va anula legea privind "casatoria pentru toti". Judecatorii de la Karlsruhe au subliniat de fiecare data pana acum ca in ce priveste interpretarea Constitutiei ar trebui sa se tina cont de evolutiile care au loc in sanul societatii.

Ce spun juristii?

In randul acestora, parerile sunt impartite cu privire la succesul unei plangeri la Curtea Constitutionala. Fostul presedinte al Curtii, Hans-Jurgen Papier, considera ca noua lege ar fi neconstitutionala: "Daca se doreste extinderea definitiei casniciei, trebuie modificata Constitutia."

Papier mai e de parere ca liberalizarea societatii nu are efecte asupra perceptiei casatoriei, potrivit Consitutiei, anume ca o relatie intre un barbat si o femeie. Si fostul presedinte al Curtii de justitie din Saxonia Inferioara, Jorn Ipsen, e de aceeasi parere referitor la art. 6.

Alti juristi sustin contrariul. Joachim Wieland, rectorul Universitatii germane pentru studii administrative din Speyer, apreciaza ca legea privind "casatoria pentru toti" nu contravine Constitutiei. Pentru ca aceasta nu defineste termenul constitutional de casnicie. Christoph Degenhart, expert in drept public din Leipzig, se indoieste ca tribunalul de la Karlsruhe dispune de rezistenta necesara pentru a se opune trendului din societate. El crede ca instanta constitutionala va cauta "solutii pragmatice" in acest sens. Curtea de la Karlsruhe ar putea argumenta prin faptul ca noua lege nu afecteaza pe nimeni.

Cine are dreptul de a depune plangere?

"Casatoria pentru toti" nu dezavantajeaza concret pe nimeni. De aceea persoanele private nu au dreptul de a inainta plangere. O pot face in schimb guvernul federal, un sfert din deputatii din Bundestag sau un guvern de land. Asadar e nevoie de 158 de semnaturi ale deputatilor. Asta ar fi posibil dat fiind ca 225 de parlamentari au votat contra legii. Ar fi de asemenea plauzibil ca unul din cele sapte guverne regionale conduse de conservatori sa depuna plangere la Karlsruhe.

Anuntul facut de Alternativa pentru Germania (AfD) de a sesiza instanta nu are substanta. AfD nu este partid parlamentar si nu este in niciun land federal la putere.

Se va ajunge la o plangere?

Este incert daca judecatorii de la Karlsruhe vor decide in cele din urma cu privire la "casatoria pentru toti". Pe de o parte o multime de lideri importanti conservatori cer asta, dar pe de alta parte o majoritate clara a populatiei sustine casnicia pentru toti. De aceea fiecare candidat la Bundestag se va gandi cu mare atentie in timpul campaniei electorale daca sa sprijine o asemnea plangere mai degraba nepopulara. Nici cancelara Angela Merkel nu va manifesta prea mare interes pentru un astfel de demers.

De aceea, cel mai probabil este ca un land federal condus de conservatori sa se adreseze instantei constitutionale. Vicepresedintele Bundestagului, Johannes Singhammer, membru al CSU, recomanda guvernului de land de la Munchen sa depuna plangere. Dar presedintele CSU, Horst Seehofer, manifesta inca retinere, subliniind ca chestiunea mai trebuie analizata cu atentie de catre juristi.

Christoph Ricking/maw

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#casatorie persoane acelasi sex Germania, #casatorie homosexuali Germania, #lege casatorie gay Germania, #casatorie homosexuali Curtea Constitutionala Germania , #Germania