Ziare.com

Cat de aproape suntem de Germania?

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 16:10

   

Cat de aproape suntem de Germania?
Petrisor Peiu
Orice discutie despre Germania care se poarta in Romania nu poate sa evite un adevar simplu, dar important.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Atunci cand Romania se lupta cu sine insasi pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana (2000-2004) si toata intelighentia noastra presupunea o legatura ascunsa germano-rusa cu agenda potrivnica noua, ei bine, atunci, Germania nu ne-a cerut nici sa cumparam doua fregate de la ea, nici sa preluam la datoria publica datoriile de 3 miliarde de dolari de la Sidexul dat lui Mittal, nici sa preluam la datoria publica datorii de peste 1 miliard de dolari de la Dacia cumparata de Renault, nici sa vindem Petrom-ul la pret de dumping impreuna cu rezervele de titei si gaze.

Nu, preaputernica Germanie nu ne-a cerut nimic la schimb pentru a ne accepta in Uniunea Europeana, spre deosebire de toate celelalte viitoare colege de Uniune; pana si polonezii se gasisera sa "sugereze" anumite hotarari ale instantelor de la Galati, numai germanii, nu.

Al doilea lucru important care sta intre noi si ei este situatia complicata a minoritatii germane din tara noastra, a doua cea mai importanta minoritate nationala in 1940 (780.000 oameni inainte de razboi, din care au ramas numai cateva zeci de mii). Desi Romania a fost singura tara estica care nu si-a expulzat germanii dupa razboi (si URSS si Polonia si Cehoslovacia si Iugoslavia au facut-o!), prima taiere masiva a acestui numar s-a petrecut in ianuarie 1945, cand sovieticii au deportat aproximativ 100.000 de germani in Siberia, invocand o vina colectiva in perioada razboiului; aceasta venea dupa plecarea multor germani din teritoriile cedate Ungariei si URSS in 1940.

A urmat o perioada relativ calma de "reunire a familiilor" in deceniile 50 si 60 cand au plecat in total nu mai putin de 20.000 germani; in anii 70 si 80, insa, Romania a pierdut cate 7.500, respectiv cate 15.000 de germani in fiecare an, ajungand in situatia dramatica din 1989, cand am ramas, practic, fara minoritatea germana atat de pretuita astazi.

Se spune ca Germania este principalul partener comercial al Romaniei si este adevarat, dar pentru asta nu avem niciun merit, aceasta se intampla numai pentru ca Germania este cea mai mare economie europeana. Si, apropos, asa este de cand lumea, asa era si in anii 30 cand eram francofili.

Se mai spune ca relatiile Berlinului cu Varsovia si Budapesta sunt reci iar cu noi sunt cordiale. Oare cum se reflecta acest lucru in economie?

Ei bine, "apropiata" Romanie este abia a 18-a cea mai importanta destinatie de export pentru nemti, cu o valoare de 15,2 miliarde USD (1,2% din total), in schimb ce Polonia, cu aproape 60 miliarde USD (4,4% din total) este a 8-a cea mai mare piata de export pentru Germania, iar Republica Ceha (locul 12 - 42 miliarde USD, 3,2% din total) si Ungaria (locul 14 - peste 25 miliarde USD, 1,9% din total) sunt si ele mai importante decat Romania. Spre comparatie, Turcia (locul 15, sub 25 miliarde USD, 1,9%) este mai putin importanta decat cele trei campioane ale Estului pentru economia germana.


La importurile in Germania lucrurile stau cam la fel: Romania este a 19-a cea mai importanta origine a importurilor germane, cu o valoare de 13,8 miliarde USD (1,3% din total), in vreme ce Polonia, cu aproape 52 miliarde USD (4,9% din total) este a 6-a cea mai semnificativa origine de import pentru Germania, iar Republica Ceha (locul 8 - 47 miliarde USD, 4,5% din total) si Ungaria (locul 14 - peste 27 miliarde USD, 2,6% din total) sunt si ele mai importante decat Romania. Din nou, Turcia (locul 17, 17 miliarde USD, 1,6%) este mai putin importanta decat cele trei campioane ale Estului pentru economia germana.


Pai, daca Ungaria (o economie cu 40% mai mica decat cea romaneasca) are schimburi comerciale de doua ori mai mari cu Germania decat noi, cum anume se traduce faptul ca Orban Viktor e un proscris, iar romanii sunt favoritii matusii Angela?

Poate stam mai bine la investitii? Nu prea. In Polonia, stocul de investitii germane a atins 30 de miliarde de euro, Germania fiind primul investitor strain. Germania este al treilea cel mai mare investitor strain in Republica Ceha, cu aproape 15 miliarde de euro si este al doilea investitor strain in Ungaria, cu aproape 14 miliarde de euro. La noi, Germania este pe locul trei (dupa Olanda si Austria), cu aproximativ...7 miliarde USD anul trecut:


Adica, avem de patru ori mai putine investitii germane decat polonezii si de doua ori mai putine decat ungurii, in conditiile in care economia Poloniei este cam de doua ori si jumatate cat a noastra iar cea maghiara este mult mai mica.

Polonia a devenit destinatia favorita a investitiilor germane, de speriati ce sunt nemtii de "devierile de la democratie" ale polonezilor. Este urmata de Franta, Marea Britanie, Austria, Elvetia, Republica Ceha, Rusia, Italia, Olanda iar Romania este abia a 10-a cea mai importanta destinatie a investitiilor germane dupa 2016 (sursa - KfW Research), desi suntem o piata si o tara mare si, credem noi, liberala si atractiva.

Poate mai observam si calitatea investitiilor din diferite tari: cele 7.500 de firme germane prezente la noi au avut in 2015 o cifra de afaceri agregata de 20 de miliarde de euro, cu un profit agregat de 880 milioane de euro, in vreme ce in Polonia cifra de afaceri a firmelor germane atinge 90 de miliarde de euro si profituri agregate de peste 7 miliarde de euro, iar in Ungaria cifra de afaceri a tuturor companiilor germane atinge 45 de miliarde de euro, cu profituri agregate de peste 3 miliarde de euro. Nici nu ati vrea sa stiti si datele pentru Cehia....

Pentru a intregi acest tablou sa mai spunem si ca Germania este un partener comercial mult mai important pentru Polonia, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia (aprox. 30% din total) decat pentru Romania (aprox. 20% din total).

O raza de speranta poate aparea de la cei 533.000 de romani plecati in Germania dupa 1990 (a cincea cea mai mare comunitate de imigranti, peste 5% din total), care contribuie cam cu 20 de miliarde USD la uriasul PIB german.

Ca o concluzie "de etapa" sa zicem ca politic suntem foarte apropiati de nucleul nucleului dur european, dar economic suntem cam periferici. Si atunci, cum sa traducem dragostea asta pentru nemti a noastra? Se pare ca vorbitul in lozinci nu prea pune paine pe masa, stimabililor germanofili de ultim moment...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11320 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cat de departe?

Din articol reiese clar cat de departe suntem de Germania din pdv economic.Acesta e un aspect.

Mai importante consider ca sunt alte aspecte.
1.Munca.Sondajele arata ca un german accepta sa lucreze pe un salariu foarte mic,dupa noi,numai sa muncesca.Cum munceste un neamt se stie pe tot mapamondul.RRomanul in nenumarate cazuri nu e interesat de munca ci de ajutoare si indemnizatii.
2.Legea si ordinea.Germanul are in gene programul de respectare a legilor si ordinea.Uneori pana la absurd.RRomanul face orice sa fenteze legea si regulamentele.Mai nou,rromanul chiar legalizeaza ilegalitatile.
3.Invatamantul,
....

PS
Vezi marile realizari ale germanilor care au plecat din Romania,inclusiv premii Nobel.

 

Ar fi interesant

de stiut care este evolutia schimburilor comerciale si investitiilor, cu Germania, in ultimii trei ani, de cand presedinte este KWI.

 

Chiar Ziare.com te ajuta, sunt si alte informatii accesibile

http://www.ziare.com/afaceri/export/germania-este-cel-mai-important-partener-comercial-al-romaniei-la-cat-s-au-ridicat-importurile-si-exporturile-in-2016-1459403

Am si eu o intrebare, poate dai un raspuns argumentat: cum se face ca Romania, mult mai mare decat Ungaria, are un deficit comercial (Export-Import) de miliarde dolari cu tara vecina? In mod normal ar trebui sa fie invers.

Harta rutiera a Europei sper sa-l ajute un pic pe autor

Daca vrei sa ajungi cu masina din Germania in Romania trebuie sa treci prin Praga, Viena si Budapesta. Adica esti peste tot in UE mobil, rapid, circuli pe autostrazi, ocolesti pe centura centrele aglomerate.
Cosmarul vine cand trebuie sa intri apoi pe la Oradea (ardelenii) sau pe la Arad in Romania. Nu sunt autostrazi, ultimele sute de km sunt "mai lungi", anevoioase, periculoase decat restul calatoriei.
Stiu despre ce vorbesc, am facut des acest drum.

Dar ma asteptam de la autor sa stie, sa cunoasca harta reala a Europei. Romania este extrem de departe pentru un investitor german, atat timp cat nu avem infrastructura.
Asa ca pun un link, sa calatoreasca un pic prin UE si autorul:-)
"Harta Europei Rutiera
Harta Europei este un proiect destinat celor care doresc sa descopere frumusetile acestui continent, pornind la drum in masina personala."
http://harta-europei.com/

 

Noi Temelii

Piatra pe piatra nu va ramine in vechile temelii, alte temelii vor fi ridicate, in toata lumea mare !

Alte temelii, alte configuratii, alte cifre, alte paradigme, alte tendinte . Astea sint cuvintele importante pe vremurile astea.

Noile temelii se vor manifesta, lumea mare doar isi va gasi echilibrul pe aceste noi temelii ! In Creatie, Dezvoltarea Maximala este cale catre starea de echilibru pe care Creatia o cauta permanent !

Dezvoltarii Maximale nu i te poti opune, ca daca o faci, vei fi spulberat ! Rinduiala Creatiei te va spulbera, iar istoria e plina cu Civilizatii spulberate pe motiv ca n-au mai reusit sa se dezvolte maximal, adica in corelare cu Sirul F !

De aceasta 'foarfeca': 'dezvoltarea maximala e cale catre starea de echilibru', este imposibil sa scapi !

Tot privind Civilizatia noastra, se poate observa ca , atunci cind s-a manifestat potentialul unei suprapresiuni ca rezultat al 'foarfecii' aleia, s-a manifestat, pe loc!, si o supapa care a depresurizat dinamica !

'Globalizarea', privita in Esenta, asta a fost, o supapa pentru depresurizare ! Presiunea apare atunci cind exista o defazare intre Potentialul de Dezvoltare disponibilizat Civilizatiei ( insusi Rinduiala disponibilizeaza!, odata cu manifestarea unui Termen F ) si Dezvoltarea Maximala implinita la un moment dat !

Depresurizarea s-a manifestat deja si pe Palierul curent al Dezvoltarii Civilizatiei ! Mai altfel spus, cineva priveste dincolo de Primavara, adica dincolo de vremurile pe care le traim azi si care au o singura treaba, NOI TEMELII, cu tot ce inseamna asta !
Odata jucata Cartea 'globalizare', depresurizarea se mai poate face doar in afara 'globului' ! Si asa s-a si facut, atunci cind a fost anuntat orizontul anilor 2030, ca fiind vremea in care Omul paraseste Pamantul, Dezvoltindu-se in afara lui !

Fix in acel moment s-a initiat si Gestatia acelei stari viitoare care poarta cu sine si probabilitatea Nasterii acelei stari ! Aceasta Promisiune de Dezvoltare a Depresurizat INCA DIN MOMENTUL MANIFESTARII GESTATIEI ! ( asta este o dinamica extrem de speciala, care se 'duce' pe GESTATIILE proceselor Cauza-Efect ! COLOSALA treaba ! )

Atunci cind s-a jucat cartea 'dezvoltare in afara globului', s-a primit Potential de Dezvoltare pe masura Promisiunii ! Astfel s-a manifestat Gestatia unei Suprapresiuni viitoare, care va trebui , la momentul potrivit, depresurizata, dar si o depresurizare a 'globului', a proceselor care se itimpla , azi, aici, pe Pamant !
Procedind astfel, s-a cistigat Timp ! Civilizatia a mai cistigat ceva Timp, decartind in Joc o carte speciala, 'Promisiunea unei Dezvoltari Probabile'.

Rezumat: impresia mea e ca trebuie sa privim Prezentul plasindu-ne in Viitor, intr-un Viitor probabil si, facind asta, cind privim spre Prezent observam ca 'piatra pe piatra nu va ramine in vechile temelii, alte temelii vor fi ridicate'!
IMPORTANTE SINT DOAR NOILE TEMELII !

 

Eu nu pun asa problema ca domnul Peiu ,ci cat de departe sunt ei de

....noi.
Nici daca fugim dupa ei nu-i ajungem,darmite economic !

 

Cat de aproape suntem de Germania, o intrebare lipsita de sens!

Germania a fost este si va fi intodeauna alaturi de romani, chiar si atunci cand i-am tradat. Cei 4 regi ai Romaniei au fost germani, si datorita lor Romania a devenit mare. Acum avem un presedinte tot neamt, care a reusit sa se intlneasca cu cel mai puternc om al lumii,Trump, si care s-a angajat sa ne apere de agresivitatea lui Putin. Shalom

 

Se cunoaste ca vorbesti din alt film...:)

Nemtzii au, pe buna dreptate, o parere cat se poate de proasta despre romani si n-au uitat tradarile noastre din ultimul conflict (cei mai batrani sau mai educatzi) ori aventurile noastre post-revolutzionare prin tzara lor, inainte de primirea Romaniei in UE.

Du-te in orice oras vrei tu din Germania si ai sa-i vezi cum isi schimba atitudinea fatza de tine cand afla ca esti roman... :)

Marin123

Mai invatati istorie!
Romania a devenit mare datorita alierii cu Franta(care ne-a ajutat enorm si la Unirea Pricipatelor)si puterile Antantei,contra Germaniei!
Cum puteam sa-i tradam pe germani cand ei ne-au infipt pumnalul pe la spate de trei ori:
-prin pactul Ribbentrop- Molotov ,fortandu-ne sa cedam Basarabia,
-prin dictatul de la Viena fortandu-ne sa cedam ungurilor Nordul Transilvaniei cu populatie majoritar romana si
-prin impunerea cedarii Cadrilaterului catre bulgari?
Poti trada pe ..tradator?
Adevarata tradare fata de Germania au facut-o ungurii,profitori de teritorii cu sprijinul acestora!
Cand Horthy a incercat sa tradeze Germania ,Hitler a trebuit sa o puna sub ocupare germana instaurand pe ultra sovinul Salasz!
Este bine sa ne cunoastem istoria pentru ca ne ajuta sa ne respectam pe noi insine!Teo

Cat de aproape suntem de Germania?

Germania este o tara care depinde esential de exportul produselor sale,in conditiile in care piata mondiala este invadata de produse similare din alte tari,mai ales asiatice!
Automobilele japoneze si sud-coreene concureaza puternic productia germana si domina pe departe cea mai mare piata potentiala:cea americana!
China a devenit colosul economic #2 mondial(dupa PIB se pare ca a depasit USA!)care a pulverizat produsele germane din domenii in care acesta cucerisera lumea:un exemplu este piata decoratiunilor de Craciun!
Germania are nevoie de UE ca de aer,de aceea a sustinut extinderea fara rezerve a acesteia,inclusiv in cazul Romaniei!
Cand Grecia era pe cale sa iasa din zona euro,Germania a putat greul refinantarii acestei tari falimentare!
Un Grexit ar fi fost un exemplu catastrofal,iar fata de Brexit germanii se arata rigizi pentru a exemplifica ce inseamna parasirea pietei UE!
Investitiile germane nu pot ignora pozitia geografica a tarilor destinatare!
Polonia este prin natura sa cea mai favorizata,fara sa mai vorbim de teritoriile ex-germane in care nemtii se simt"acasa"!
Cehia a fost intotdeauna o anexa economica germana(sudetii)
iar Ungaria este mult mai aproape decat Romania,in plus au fost mai "germanizati"decat romanii!
In ultima instanta daca germanii isi indreapta investitiile spre tari mai apropiate,Romania a reusit sa atraga alte capitaluri!
Evident,politica economica inepta,mai ales a ultimilor 6 ani de guvernare PSD-ista,care a inghetat constructiile de autostrazi lasand zone mari cu potential izolate(Moldova este un exemplu clar)este o piedica in atragerea capitalului german si nu numai!
Vrem investitii straine aducatoare de capital,tehnologie si locuri de munca?
Trebuie curatita guvernarea de incapabili si politicieni interesati exclusiv in imbogatirea proprie eventual inclusiv prin stalcirea statului de drept si lansarea de legi care legifereaza hotiile!Teo

 

Te-o, propun un concurs pe linie de istoriei intre noi doi?

Te contraic cu privire la acuzatiile ce mi le aduci cu privire la nemti.Sa stii ca Regele Carol Intai, neamt de origine, a denuntat Acordul cu Puterile Centrale si a trecut de partea Antantei in Primul Razboi Mondial.Nepotul sau Ferdinand a urmat aceiasi linie si astfel la 1 Decembrie 1918 s-a realziat Romania Mare. Daca ungurii s-au impotrivit realizarii acestui mare evenement, toti sasii din Romania au votat pentru unire a Transilvaniei cu Romania. In ceea ce priveste Franta, fiind sora noastra de origine latina, ne-a ajutat in toate timpurile si fara conditii. Shalom

@marin123

Personal nu tin sa concurez cu dvs.in materie de istorie!
Nu sunt istoric ,dar ceeace cunosc este solid,chiar daca la nivel de amator,care-si iubeste tara fara patriotarde!
M-ar interesa mai mult opinia dvs faca de comentariul meu privin falsa ideie ca i-am "tradat"pe... tradatori!
Referitor la intrarea Romaniei in razb.I mondial,nu imi amintesc din ce am citit ca regele Carol I a denuntat acordul tinut secret,fata de romani cu Puterile Centrale!
Va amintesc de marele patriot Eminescu si alti intelectuali romani(Caragiale a fost chiar vehement:"spanzurati-l de-i misel")il urau pe "marele"Carol tocmai pentru tradarea intereselor nationale!
Intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta nu a fost opera lui Carol I(era decedat,la momentul respectiv)ci in urma unui Consiliu de Coroana,unde a fost impus punctul de vedere al patriotilor romani,Bratianu jucand un rol esential,,in pofida dorintei ofiterului german Ferdinand!
Personal nu am niciun respect pentru regii "romani"!
Atat Carol I,caruia i se atribuie exagerat rolul in obtinerea Independentei,cat si Ferdinand,incoronat la Alba Iulia ca rege al tuturor romanilor,nu au avut niciun merit
real ci au fost simboluri nationale de circumstanta!
Cu totul alta este situatia reginei Maria careia romanii ii datoreaza enorm!
Carol al doilea a fost un derbedeu cu unele realizari in aducerea in tara a spiritului capitalismului modern(evident profitand enorm personal din relatiile cu Malaxa,Mociornita etc)
Regele Mihai,adulat de visatori inaintati in varsta,s-a lasat manipulat de agentii comunisti,in frunte cu Patrascanu
arestand pe comandantul suprem al armatei romane,maresalul Antonescu,ce tocmai se intorsese de pe front si incerca sa semneze separat oprirea ostilitatilor cu anglo-saxonii!
Daca reusea(a fost vorba de cateva zile)alta era soarta Romaniei si Churchil nu ar mai fi mazgalit un petec de hartie prin care videa Romania lui Stalin in proportie de...90%!
Rusii ar fi cedat mult din pretentiile asupra tarii nostre deoarece nu aveau interes sa prelungeasca razboiul cu cateva luni,plus prelungirea frontului cu multi Kilometri.
Dupa ce facu "trebusoara"asta,Mihai si-a parasit propriul popor pe care-l vandu-se rusilor!
Ca patriot roman,pot fi regalist?Teo

"Ce poftesti, mă musiu?"

Pe harta Europei, Romania e o haltă...
expresul german are destinatii mai atrăgătoare, ce vrei... tară mică, cateva mese!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor