Cine poate fi expulzat din Germania si in ce conditii?

Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 15:28
7084 citiri
Cine poate fi expulzat din Germania si in ce conditii?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Ministrul federal de Interne, Horst Seehofer, cere reglementari mai stricte privind expulzarea strainilor din Germania in urma incidentului din orasul Amberg, unde solicitanti de azil au atacat cativa trecatori.

Horst Seehofer (CSU) spune ca solicitantii de azil din Germania ar trebui expulzati imediat ce incalca legea. Politicianul conservator intentioneaza sa inainteze propuneri de modificare a legislatiei in vigoare, guvernului de la Berlin. N-ar fi prima initiativa de acest fel a ministrului Seehofer.

Actuala cerere este formulata in urma atacului comis in orasul bavarez Amberg pe 29 decembrie 2018, cand patru solicitanti de azil din Siria, Afganistan si Iran, cu varste cuprinse intre 17 si 19 ani, toti in stare de ebrietate, au sicanat si lovit mai multi trecatori. Doisprezece oameni au fost raniti.

In Germania nu exista date privind numarul solicitantilor de azil expulzati dupa comiterea unor infractiuni. In orice caz, in 2018, autoritatile germane au trimis inapoi in tarile de origine mai putini straini comparativ cu anii precedenti. In primul semestru al anului trecut au fost repatriate aproximativ 12.300 de persoane, o scadere de doua procente fata de aceeasi perioada a anului 2017.

Legea germana interzice expulzarea unei persoane amenintata in tara de origine cu moartea ori tortura sau daca viata ori libertatea acesteia sunt in pericol din cauza rasei, religiei, nationalitatii sau convingerilor sale politice ori apartenentei la un anumit grup social. In Republica Federala acesti oameni sunt tolerati pana cand circumstantele care impiedica expulzarea se modifica.

Cine poate fi expulzat din Germania?

Deoarece strainii din afara spatiului european au nevoie de un permis de sedere pentru a putea trai pe teritoriul Germaniei, pe durata procesarii cererilor, refugiatii si solicitantii de azil primesc doar temporar drept de rezidenta.

Daca cererea este respinsa acestia sunt obligati sa paraseasca tara intr-un anumit interval de timp, dar nu mai lung de 6 luni.

Dupa expirarea termenului limita, persoanele care nu au respectat decizia Oficiului federal pentru relatii cu strainii sunt trimise fortat in tarile de origine.

Ce se intampla cu strainii care comit infractiuni?

Teoretic, un strain condamnat la inchisoare pentru cel putin 3 ani de zile in perioada in care cererea sa de azil este procesata trebuie expulzat imediat. In cazul strainilor condamnati pentru infractiuni usoare sau care reprezinta o amenintare la adresa ordinii si sigurantei publice autoritatile decid daca acestia vor fi obligati sa plece din Germania sau nu. Decizia se bazeaza pe doi factori: gravitatea faptei comise si cata nevoie de protectie are persoana in cauza.

Regula generala spune ca un strain condamnat la cel putin doi ani de inchisoare poate fi expulzat. Chiar si un an de condamnare este suficient daca fapta comisa se afla pe lista de infractiuni pe care autoritatile germane au elaborat-o dupa atacurile inregistrate in noaptea de Revelion 2015/2016 la Koln, unde un grup numeros de barbati originari din nordul Africii si arabi, au atacat femei, le-au agresat sexual si jefuit.

Oficiul pentru migratie si refugiati (BAMF) are dreptul sa emita ordinul de expulzare

Din ce motive poate fi amanata expulzarea?

Strainii amenintati cu expulzarea au dreptul sa depuna contestatie. Decizia finala ii apartine unui tribunal administrativ din Germania. Multi dintre cei obligati sa paraseasca Republica Federala scapa aducand certificate medicale care atesta ca starea fizica sau psihica nu le permite sa calatoreasca sau sustinand ca le lipsesc actele de identitate necesare repatrierii.

Persoanele care initial primesc permisiunea de sedere pot fi trimise in tara de origine mai tarziu. Este cazul anumitor refugiati pe care Germania i-a preluat in timpul razboiului din Balcani, in anii 90. Dupa stabilizarea situatiei, refugiatii din fosta Iugoslavie au fost obligati sa se intoarca acasa.

Carla Bleiker, Deutsche Welle

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#expulzare Germania, #azil Germania , #Germania