Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Coronavirusul ramane, dar Germania revine la viata

Joi, 07 Mai 2020, ora 14:12
4166 citiri
Coronavirusul ramane, dar Germania revine la viata
Foto: Hepta.ro

Presiunile exercitate de economie si landurile federale au dat roade: masurile severe anti-COVID-19 vor fi relaxate. De acum totul va depinde de fiecare cetatean in parte.

Se da startul. Se redeschid magazinele, scolile si gradinitele. Se va juca din nou fotbal, ce-i drept, fara public, meciurile putand fi urmarite, insa, la televizor.

Cum, iata, se apropie vara, se redeschid terasele si berariile in aer liber si cine doreste va putea pleca in concediu - e drept, doar in tara, dar chiar cazandu-se la hotel.

Virologii isi dau, precaut, consimtamantul. Dar nici nu prea au de ales, chiar daca intrezaresc posibilitatea ca Germania sa ajunga sa fie supusa unui nou val de pandemie odata cu relaxarea carantinei.

Caci intreaga tara, expertii ei, medicii, infirmierii, angajatii autoritatilor sanitare au facut treaba buna: Germania a trecut, pana acum, destul de bine prin criza de coronavirus, in comparatie cu alte tari.

Tinand cont de rata scazuta a infectarilor, nici nu prea mai exista argumente care sa justifice mentinerea unor masuri dure de carantina.

Merkel are inca indoieli

Zilele trecute, Angela Merkel a asistat consternata la deciziile luate de unii premieri de land privind relaxarea generoasa a carantinei in regiunile lor.

De la redeschiderea berariilor in aer liber in Bavaria si pana la redeschiderea hotelurilor in Mecklenburg-Pomerania Anterioara. Acum, cancelarul a predat responsabilitatea pentru consecintele deciziilor care se iau guvernelor regionale de land.

In cazul in care infectiile cu coronavirus incep din nou sa ia amploare, landurile trebuie sa decida prompt noi interdictii si restrictii. Asupra acestui aspect a insistat sefa Executivului de la Berlin.

Angela Merkel e putin sceptica in privinta reusitei caii pe care s-a pornit. Pana acum s-a tot vazut confruntata cu criticile unor comentatori, potrivit carora si-ar trata populatia ca pe niste copii. In strainatate, Merkel este laudata, in propria tara consensul germanilor asupra felului in care ea gestioneaza criza incepe sa paleasca.

Si din acest motiv a decis acum sa accepte acest experiment social la scara larga: deschidere, pe cat posibil, dar pastrarea distantei si purtarea obligatorie de masti de protectie.

Cu alte cuvinte, pana acum, tatucul stat i-a obligat pe germani sa intre, din cauza pandemiei, in carantina, iar oamenii l-au urmat, in majoritate, bucurosi. De acum incolo, insa, totul va depinde de fiecare cetatean al acestei tari in parte. Asa cum, de altfel, se intampla tocmai si in alte state.

Abia acum vom fi supusi probei de foc

Ce am invatat de fapt pana acum? Ca totul este fragil si schimbator, de la o zi la alta. Daca la inceputul pandemiei expertii spuneau ca mastile faciale de protectie nu prea ajuta la nimic, intre timp acestea au devenit realitatea lumii in care traim.

Oamenii devin constienti de cata putere de decizie dispun in Germania cele 16 landuri federale. La antipodul politicii precaute promovate de cancelar in gestionarea crizei se afla forta napraznica a landurilor, care impun practic relaxarea masurilor anti-COVID-19.

Unul din roadele acestor presiuni exercitate de landuri e, de pilda, reluarea meciurilor din Bundesliga cu fotbalisti in carantina, supusi unui test special de coronavirus.

Dar abia acum, germanii, care s-au descurcat destul de bine in saptamanile trecute cu actuala pandemie, vor fi supusi unei probe de foc. De acum incolo, germanii vor trebui sa dea dovada de simt civic: sa pastreze distanta necesara, sa poarte masca de protectie, sa se ingrijeasca mai ales de persoanele care ar putea fi afectate de o relaxare, poate, pripita.

E vorba de persoanele predispuse riscului de a contracta noul virus - varstnicii si cei suferinzi de alte boli grave. Sa speram ca reusim sa facem fata acestor provocari. Ceea ce nu are voie sa se intample e sa avem senzatia ca raul a trecut si ca ne putem continua viata ca inainte. Virusul ne va mai insoti multa vreme de acum inainte.

Jens Thurau

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#coronavirus Germania relaxare restrictii , #Germania