Criza de credibilitate a Germaniei

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 17:40
3696 citiri
Criza de credibilitate a Germaniei

Germania a sarbatorit, sambata, un sfert de secol de la caderea Zidului Berlinului si unificarea celor doua tari, moment ce a facut din statul condus azi de Angela Merkel cea mai mare putere a Uniunii Europene.

Momentul de atunci a fost doar un memento al faptului ca tara se zbate sa-si reasigure vecinii, care inca o data se intreaba daca pot avea incredere in Berlin, scrie agentia Reuters, citata de Business Insider.

Astazi, Germania trebuie sa rezolve situatii legate de refugiati, scandalul Volkswagen sau austeritate, spre deosebire de sangerosul secol 20. Evenimentele recente au ridicat insa noi semne de intrebare cu privire la credibilitatea si corectitudinea germane, punand astfel presiune pe cancelarul Angela Merkel sa isi recastige aliatii UE, in timp ce o serie de crize ii afecteaza sustinerea din tara sa.

Principalul motiv pentru care Germania accepta refugiati

De ce ii primeste Germania cu bratele deschise pe refugiati

O populatie reunita i-a conferit Germaniei mai multa influenta la Bruxelles decat Frantei, Marii Britanii si Italiei.

Este drept ca nimeni nu sugereaza ca levierul european al Berlinului a fost pus in pericol de manevrarea crizelor privind datoria Grciei si imigrantii sau prin scandalul falsificarii testelor in cazul producatorului sau auto cel mai important, Volkswagen. Insa fiecare dintre cele trei drame din ultimele luni au fost un memento al limitelor cu care se confrunta chiar si Merkel, daca nu poate construi un consens substantial pe cuprinsul celor 28 de state UE.

Crizele, apoi scandalul

In criza privind datoria Greciei, Atena a fost cea care a sfarsit izolata. Insa felul in care Germania s-a ocupat de negocieri a starnit multe nemultumiri in Uniunea Europeana.

Subiectul imigratiei s-a dovedit a crea si mai multe disensiuni. Suspendarea unilaterala a reglementarilor UE de catre Angela Merkel, pentru a-i primi pe refugiatii sirieni, a infuriat vecinii care au acuzat-o ca incurajeaza calatoriile imigrantilor prin Europa.

Nemtii cu onoarea "nereperata": Volkswagen a terfelit virtutile cele mai de pret ale Germaniei

Impunerea de cote nationale obligatorii pentru primirea de refugiati - de asemenea o cerere importanta a Germaniei - s-a realizat prin votul majoritatii, ridicand semne de intrebare in legatura cu disponibilitatea Berlinului de a construi consens european.

In ce priveste scandalul Volkswagen, acesta ar putea avea cel mai mare impact prin aducerea in discutie a credibilitatii conducerii germane.

Faptul ca Volkswagen a recunoscut, luna trecuta, ca a falsificat testele privind emisiile de noxe ale masinilor diesel, a zguduit industria auto mondiala si renumele german. "Nu poti fi mai german decat Volkswagen. (...) Este foarte rau. Oamenii sunt furiosi", a spus un diplomat UE.

Scandalul Volkswagen ia amploare: Milioane de teste, falsificate in Germania

Diplomati din alte state si unii dintre oficialii UE au spus ca scandalul le-ar putea intari mana impotriva Berlinului, desi exista de asemenea ingrijorari ca acest scandal slabeste de asemenea si pretentia colectiva a UE la o conducere globala a politicii de mediu.

Pierre Moscovici, fost ministru francez de Finante si actual comisar european pentru Afaceri Economice, a respins insa public sugestiile ca scandalul Volkswagen slabeste pozitia Germaniei in blocul european: "Provoaca daune imaginii companiei in sine. Ridica intrebari despre chestiuni mai largi. Insa nu va limita deloc influenta germana la Bruxelles".

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com