Ziare.com

Deutschland uber alles

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 11:11

   

Deutschland uber alles
Petrisor Peiu
Dupa conferinta de la Potsdam, Germania a pierdut aproape un sfert din teritoriul Republicii de la Weimar (Prusia Orientala, Branderburg, Silezia Inferioara, Mecklenburg, Pomerania, Saxonia, parte din Silezia Superioara, Prusia de Vest, portul Danzig-actual Gdansk), fiind limitata de linia Oder-Niesse, desi Tratatul de la Zgorzelc (1950) i-a luat pana si portul Berlinului, Stettin, (acum Szczecin).

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com


Dupa 1945, aproape 10 milioane de germani au fost nevoiti sa-si paraseasca casele din URSS, Polonia si Cehoslovacia, iar peste 500 000 dintre ei au murit in cursul acestei "expulzari".

Exista, evident, o extraordinara vocatie a revenirii, a renasterii repetate, proprie poporului german. Doua razboaie mondiale au epuizat economia germana intr-un mod greu de imaginat, iar ultimul a lasat in urma o Germanie mai mica si rupta in doua. Cu toate acestea, Germania si-a revenit dupa fiecare razboi mondial si si-a revenit, la fel de miraculos, dupa reunificarea cu landurile estice din 1990.

Astazi, economia germana (a cincea cea mai mare din lume) este a cincea parte din economia Uniunii si va deveni aproape un sfert in 2019, dupa plecarea britanicilor. Unul din sase cetateni UE este german, iar din 2019 nemtii vor fi 18% din populatia ramasa in Uniune.

Peninsula europeana traieste, dupa cel de-al doilea razboi mondial, sub paradigma unei constructii politice, Uniunea Europeana, cu patru mari piloni: Germania, Franta, Marea Britanie si Italia (chiar daca Marea Britanie a intrat mai tarziu in Uniune - 1973, 16 ani dupa semnarea tratatului de la Roma). Timp de zeci de ani, Europa de Vest a trait in echilibrul a patru mari puteri economice, toate avand cam aceeasi populatie si aproximativ aceeasi marime a economiei.

Dupa 1990, mai accentuat dupa 2007, Uniunea Europeana (desi mai mare decat in decadele 70-80-90) a devenit o economie dependenta in mod covarsitor de puterea Germaniei, iar a doua cea mai mare economie a lumii (Uniunea Europeana) devine, pe zi ce trece, o "afacere germana".

In lucrarea lui Agnuss Maddison, "Contours of the World Economy I-2030AD", Oxford University Press, (2007), se indica urmatoarea evolutie a celor patru mari economii europene (indicatorul urmarit este PIB/capita la paritatea puterii de cumparare PPP, dolari 1990):


Practic, in 1990, Germania se afla pe locul IV intre primele economii europene, mai jos chiar si decat Italia!

Dupa 1990, vedem o evolutie (accentuata puternic in ultimii ani) in favoarea Germaniei (acelasi indicator, in dolari la preturi curente, date furnizate de Banca Mondiala):


Constatam, asadar, o diferentiere in crestere intre performantele acestor patru mari piloni ai economiei europene. Germania este cu o sesime mai performanta decat Franta si Marea Britanie si cu un sfert mai performanta decat Italia. Aceste diferente sunt situate clar pe un trend crescator, astfel incat spre anul 2050, FMI estimeaza o diferenta de peste 30% intre performantele economice (in preturi comparabile) intre Germania si celelalte trei mari piete continentale.

Ce a determinat aceasta evolutie? De ce devine Europa o piata dominata si dependenta de Germania?

In primul rand, Germania a "iesit din rand" in 1990 prin trecerea la un alt ordin de marime: in vreme ce Franta, Marea Britanie si Italia au ramas tari de 60 milioane de locuitori, nemtii au devenit o piata de 80 milioane de locuitori, intrand in categoria pietelor unde orice companie globala trebuie sa fie prezenta. Reunificarea germanilor s-a dovedit, dupa aproape trei decenii, principalul motor de crestere al economiei germane, diferenta care a atras investitiile cu predilectie spre statul cu capitala la Berlin.

In al doilea rand, profilul economiei germane este diferit de cel al celor trei rivale, printr-un grad de "sofisticare" mult mai mare: in clasamentul global (2016) al statelor dupa indicele de complexitate economica, Germania ocupa locul 5 (dupa Japonia, Coreea de Sud, Elvetia si Singapore) cu 1,9, Marea Britanie este pe pozitia a-9-a cu 1,36, Italia este pe 13 cu 1,13, iar Franta pe 14 tot cu 1,13. Acest indice masoara gradul de complexitate al exporturilor unei tari: cu cat exporturile sunt din ramuri mai diverse, cu atat tara este mai "complexa" economic.

Vorbind de exporturi, sa retinem si faptul ca Germania este al treilea cel mai mare exportator mondial (1.300 miliarde USD in 2016, peste 38% din PIB-ul nominal), in vreme ce Franta exporta abia de 500 miliarde USD (30% din PIB), Marea Britanie de 412 miliarde USD (27% din PIB), iar Italia de 436 miliarde USD (30% din PIB). Germania a realizat, in 2016, al doilea cel mai mare surplus comercial din lume (285 miliarde USD- peste 10% din PIB), Italia are un excedent de 57 de miliarde USD, Franta are un deficit de 71 miliarde USD (aproape 3% din PIB) iar Marea Britanie unul de 160 miliarde USD (peste 7% din PIB).

Cu alte cuvinte, Germania este un exportator net, cu o balanta echilibrata a exporturilor pe grupe de produse si pe grupe de tari, in vreme ce doua dintre rivalele sale europene au serioase deficite comerciale iar Italia are un excedent comercial mult mai putin semnificativ.

In al treilea rand, statul german este mult mai consecvent cu politicile sale macroeconomice, evitand schimbari bruste in paradigma principalilor indicatori de performanta globala. Germania are, de exemplu, un sanatos excedent de cont curent de aproape 9%, in vreme ce Franta are un deficit usor (-0,22%), Italia un excedent mult mai mic de 2%, iar Marea Britanie un deficit abrupt de aproape 6%; acestea si datorita excedentului bugetar de 1,5% in Germania in detrimentul deficitelor bugetare mari ale competitoarelor: 5,3% Italia, 5,9% Franta si 9,2% Marea Britanie!

Pai, cum sa nu ai performanta economica daca guvernul este eficient si consuma mai putin decat strange, iar economia exporta mai mult decat importa?

O constatare absolut surprinzatoare este si aceea ca singurul stat vest-european care a reusit sa isi reduca decalajele de dezvoltare dintre regiunile sarace si cele bogate in ultimii 10 ani este Germania, unde, in decursul celor zece ani analizati, aproape toate landurile vestice au depasit media UE iar aproape toate landurile estice au migrat din categoria "75-90%" din media UE catre categoria "91-105%" din media UE.

Un ultim indicator relevant in aceasta comparatie este competitivitatea, masurata prin indicele de competitivitate globala, anual calculat de catre World Economic Forum. Ei bine, Germania este a 5-a cea mai competitiva tara de pe glob cu o valoare a indicelui respectiv de 5,5, Marea Britanie a 10-a cu 5,4, Franta este a 22-a cu un indice de 5,1, iar Italia a 43-a cu 4,5.

Sigur ca pot fi inca multe cai de a explica evolutia uimitoare a germanilor dupa 1990, dar esentiale raman acestea: o reunificare inspirat facuta, urmata de o gestionare buna a dezvoltarii landurilor estice a fost primul motor de crestere, al doilea fiind o structura economica indreptata spre export, iar al treilea motor de crestere a fost/este echilibrul economic si consecventa unor politici rationale.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11085 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu conosc limba germana...

...si nu inteleg de ce titlurile sunt in alta limba decat cea romana din titlu ce sa inteleg, ca nemtia a ales ...uber???☺

 

Guvernul D e gospodar

Da 2% bugetarilor

 

Germania ,,,

Orice inarmare este o investitie negativa.Daca un stat investeste pentru a face o divizie de tancuri(spre exemplu) Atunci in afara de costul investitiei ,trebuie sa cheltuiasca anual plata militarilor si cheltuirea intretinerii respectivei divizii.
Daca banii respectivi se investesc in mijloace de productie atunci statul nu pierde ci cistiga,
Este cazul Germaniei care a fost obligata sa nu se inarmeze ,iar banii rezultati din investitiile militare negative nu au fost folosite pentru inarmari ci pentru investitiile pozitive in industrie si agricultura.
De aici cresterea economica a Germaniei,

Este un motiv, dar prea putin pentru intreaga

evolutie a Germaniei ! In plus, acum Germania se inarmeaza puternic ...

@electronistul

Aveti dreptate,orice inarmare este o investitie negativa!
Eu asi numi-o ,o prostie!
Dar ce te faci cand altii se inarmeaza,indiferenti la ruinarea populatiei,cum a fost si este Rusia?
Germania a profitat dupa razboi(pe care,in treacat,ea l-a provocat)de doi factori asigurati de USA:
-planul Marshal care i-a dat oxigenul necesar declansarii reconstructiei
-umbrela militara americana,care a protejat-o contra amenintarii ruse permitandu-i sa-si concentreze eforturile asupra dezvoltarii economice
Nu neaga nimeni disciplina si munca germana(deseori da impresia de societate organizata pe principiul musuroiului de furnici)
Imi amintesc de primii ani ai reconstructiei RFG cand ieseau la munca in egala masura muncitorii si intelectualii,guvernatii si guvernantii,fara fasoane!
In realitate economia germana are puncte slabe rezultand din insesi resursele naturale si orientarea spre export ,aproape exclusiv,a sustinerii economice!
De aceea Germania depinde radical de existenta si chiar extinderea UE,mai ales spre zone mai sarace care sa-i asigure piete de desfacere!
In realitate germanul traieste modest,munceste mult si se bucura de viata mai putin ca mediteranianul,francezul si mai ales americanul!
Este adevarat ca nu are de ales!
Un pericol mare care paste Germania este declinul demografic pur german care a deschis portile imigratiei mai ales musulmane(turcii au fost primii)care se vor inmulti mult mai repede decat bastinasii si nu vor asigura aceiasi atitudine de cinste si corectitudine fata de munca!
Am stat de vorba cu un german care-mi spunea ca la ei ,de regula,fiecare este plasat la locul cuvenit in societate in functie de resursele personale:desteptii sunt pusi sa conduca!
In Romania,mai ales a mafiei PSD-iste este invers:prostii sunt alesi de alti prosti sa conduca,desteptii aleg calea usoara a emigrarii sau nu sunt destul de destepti sa voteze masiv(cum au facut la "prezidentiale"dovedint ca numeric sunt mai multi decat prostii votanti permanenti)!
Oricum,lumea trece prin transformari radicale,cele mai profunde dupa prabusirea imperiilor coloniale anglo-franceze
fenomenul cel mai impresionant fiind ridicarea Asiei cu acel colos chinez in frunte!Teo

electronistul: exista multe explicatii...

in nici un caz din cauza neinarmarii....fiindca Germania din 1955 a putut sa se inarmeze, pana la 500.000 soldati. Practic n-au mai existat restrictii. Din 1956 a intrat in Nato. Abea din 2011 armata s-a micsorat la 163.500, actualmente ca 185.000. Din cauza tensiunilor probabil se va mari treptat. Este adevarat ca Germania ar putea sa cheltuiasca mult mai multi bani pentru armata. Acest lucru insa nu se doreste. Ce trebuie stiut, statul german, nu cheltuieste bani de regula pentru industrie sau agricultura. Asta se intampla numai in state comuniste. Din cauza asta, este ridicol sa spui ca Germania este acolo unde este, numai fiindca nu cheltuie foarte mult pentru armata.....sunt multe, foarte multe alte motive...

primele 3 generatii dupa razboi

au investit in tractoare pluguri ,unelte si au reconstruit germania ,au mancat odata pe saptamana carne si ciocolata o data pe an....vs romanul nostru dupa revolutie a cumparat Q7 ,x5 ,mercedes S ,concedii in tari straine si toate pe datorie si pe vandut totul , fostele fabrici ,terenuri ,moldovence tinere etc.etc ..asta e diferenta

Vazand aceste date te intrebi de ce Romania nu are o patrime din

realizarile Germaniei sau o treime din realizarile Frantei sau Italiei (socotind astfel dupa marimea populatiei) ? Nu mai trebuie sa insistam asupra conditiilor istorice, etc fiindca si Germania a suferit economic foarte mult (vezi cele prezentate in articol). Raspunsul este la indemana: politicienii romani nu au economisti de valoare sau nu-i lasa pe acestia sa dea masurile corecte de dezvoltare. Romania este condusa de incompetenti notorii si chiar si de oameni semi-analfabeti, fara studii de specialitate ! Vedeti pe cv-uri din cine este alcatuit guvernul alde-psd-ist al tarii ... Chiar si in celelalte guverne anterioare nu competenta a fost criteriul (unicul care ar trebui sa fie ...) dupa care au fost alesi (numiti) ministrii, secretarii de stat, ba ca la noi la nimenei, chiar si directorii si consilierii si inspectorii din ministere, toti numiti politic, peste 90% din ei neavand nicio pregatire in domeniul lor ! Cum sa mearga bine treburile tarii ? Cum sa nu fim campioni la coruptie si hotie ? Ba, mai mult, politica dezastruoasa din Romania a trimis afara doua categorii de romani extrem de importanti: pe cei muncitori care lucreaza prin Spania, Italia, Franta, Germania si Anglia si pe cei mai inteligenti care au ajuns in companii de varf sau in universitati mari din SUA, Franta si alte state din Vest... Nu va este clar ce soarta va avea Romania cu acesti politiceni incompetenti si corupti ?

 

Etica muncii, calugarii benedictieni, roaga-te si munceste etc

Poate cel mai influent economist vs ce e Germania, EU astazi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_List
https://vnnforum.com/showthread.php?t=5995

https://vixpervenit.wordpress.com/2016/06/08/st-benedict-the-true-european-community/

Convingerea germanilor

Revoluția a fost atat de sus in jos, cat și de jos in sus și aici și Benedictienii au adus ordine din haos. Triburile teutonice erau in mare parte nomade și păgane, deși goții au imbrățișat Arianismul. Dacă și-ar fi continuat drumurile rădăcinoase, jefuind și ucigand, Imperiul s-ar fi spart intr-o serie de state eșuate. Fără benedictieni curajoasi și inspirati pentru a converti triburile teutonice la catolicism, creștinătatea nu ar fi creat civilizația pe care a ajuns să o ridice și să se apere impotriva invadatorilor asiatici mai tarziu, de ex. Hunii și otomanii. Apoi, nu ar fi existat toată ințelepciunea, frumusețea și bogăția Europei pe care iluminismul a pretins-o ca fiind proprie și expropriată pentru sine in numele crezului, științei sale.

In cazul in care conducătorii nu au nici un sentiment (sau solidaritate in ceea ce privește parolele invățăturii sociale catolice) pentru cei condusi, țara va subperforma intotdeauna . De aceea atatea popoare din lumea a treia au rămas sărace - deoarece conducătorii fură bogăția naturală (blestemul resurselor) - conducătorii i consideră pe cei condusi ca obiecte, nu subiecți ai muncii, așa cum cer invățăturile Bisericii. Europa ar fi fost la fel de neproductivă ca America Latină, Africa și părți din Asia de astăzi, daca catolicismul ar fii rămas religia poporului și elitele au rămas păgane.

 

Continuare - perspectiva catolica - triburile germanice/teutonice

"Datorită zelului și curajului călugărilor benedictini, elitele au fost, de asemenea, catolicizate, integral sau cel puțin parțial. Cand vikingii au furat aurul mănăstirilor, erau vikingi buni. In mod similar, cand otomanii au tras in teapa prizonieri și au făcut sclave sexuale din femeilor creștine, au fost musulmani buni. Dar, cand un rege sau un cavaler a ucis prizonierii sau a pus mana pe un oraș predat,
ii condamnăm ca niște catolici răi.

In regula lui Benedict, Jones recunoaște importanța călugărilor care capturează barbarii pentru Hristos și Biserica Sa:

"Odată ce regula lui Benedict a tras imaginația călugărilor anglo-saxoni in general și a Sfantului Bonifaciu in particular, a adus ordine și coerență clasică existenței haotice a triburilor germane de pe ambele maluri ale Rinului, precum și formarea noului centre de cultură din Irlanda, Northumbria și, in cele din urmă, Imperiul Carolingian. Această dezvoltare l-a determinat pe Newman să numeasca la cele șase sute de ani de la prăbușirea Imperiului Roman, "secolele benedictiene".

Atat de reușite au fost Benedictienii in prozelitism incat acești conducători pămanteni au recunoscut Regatul Social al lui Hristos și superioritatea spirituală a Vicarului Său pe Pămant că monarhii lor au acceptat coroana din mainile unui episcop.

"Bonifaciul precedent stabilit impreună cu Pepin a fost incoronat de moștenitorul său Carol cel Mare, al cărui domnie a definit termenii culturii medievale de-a lungul secolelor următoare. Această cultura primitivă și-a depășit rădăcinile barbare recente, in mare parte datorită regulii vieții monahale a lui Benedict, față de Roma și de cultura clasică pe care Roma a absorbit-o și a transfigurat-o " - C. Dawson

Guvernarea dupa regurile lui Hristos și a Bisericii Sale au permis Europei să prospere din punct de vedere material, intelectual și moral. Aceasta a fost o schimbare mare, după cum explică Dawson:

"Legea carolingiană in sine marchează apariția noii conștiințe sociale a creștinătății occidentale. Pană in prezent, legislația regatului occidental era o anexă creștină la vechile coduri ale triburilor barbare. Atunci pentru prima oara s-a intamplat o ruptura completa de trecut și creștinătatea și-a impus propriile legi, care au acoperit intregul domeniu al activității sociale in Biserică și Stat și au referit toate lucrurile la un singur standard al caracterului creștin ".

 

spre deosebire de balcanici, germanii sunt muncitori si eficienti

munca creeaza bani, eficienta creeaza suprematie - nu si-au pus conducatori cu doctorate false cumparate de la coltul strazii - pe termen lung au planuri precise - au renuntat la energia nucleara prin fisiune, puternic poluanta, si pregatesc pe termen mediu trecerea la producerea energiei electrice prin fuziune nucleara (proiectul Wendelstein 7-X) si prin alte metode alternative si nepoluante - pana atunci, isi vor incalzi locuintele cu gaze naturale de la olandezi (Groningen) si rusi (North Stream), dar si cu gaze lichefiate aduse cu vaporul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor