Die Welt: Proiectul gazoductului Nord Stream 2 intareste puterea Rusiei in Europa

Sambata, 09 Februarie 2019, ora 11:20
5164 citiri
Die Welt: Proiectul gazoductului Nord Stream 2 intareste puterea Rusiei in Europa

Cotidianul conservator german Die Welt vede in proiectul gazoductului Nord Stream 2 un mijloc pentru Rusia de a-si intari puterea in Europa printr-un mai mare control asupra alimentarii cu energie, comenteaza agentia germana de presa (DPA).

"Acum, Berlinul si-a folosit influenta pentru a promova un proiect care divizeaza Europa - proiectul gazoductului Nord Stream 2", a scris Die Welt intr-un editorial aparut sambata.

"Germania si Rusia vor fi principalii castigatori ai acestui proiect, in timp ce pierzatorii vor fi Polonia, Ucraina si toate acele tari din Europa care au ingrijorari justificate privind securitatea si vor sa limiteze, nu sa incurajeze, dorinta Rusiei de agresiune", a adaugat cotidianul citat.

Conform Die Welt, "Nord Stream 2 va transforma Germania in principalul distribuitor al gazului rusesc in Europa".

"Acest lucru are sens din punct de vedere economic, efectele negative politice vor fi semnificative: Moscova isi va intari puterea, in timp ce neincrederea statelor central si est-europene fata de Germania va spori", a mai scris publicatia.

Citeste si Romania, sufocata de anaconda Gazprom. Guvernul de la Bucuresti renunta la propria tara.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au cazut vineri de acord asupra unei pozitii comune privind revizuirea reglementarilor in domeniul transportului gazelor naturale, care vizeaza in special proiectul gazoductului Nord Stream 2, pe baza unei solutii de compromis avansata de Franta si Germania, au declarat vineri pentru AFP o serie de surse diplomatice.

Presedintia romana a Consiliului UE a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la un acord intre statele membre. Acest acord va permite demararea negocierilor cu Parlamentul European pentru revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale. Modificarile avut in vedere au drept obiectiv aplicarea regulilor de pe piata comuna a energiei si gazoductelor al caror punct de plecare se afla in tari terte.

Aceasta revizuire, propusa de Comisia Europeana, este perceputa ca o dorinta a executivului comunitar de a reglementa mai bine proiectul gazoductului Nord Stream 2, care este in prezent construit intre Rusia si Germania, via Marea Baltica. Potrivit Bruxellesului, acest proiect pune in discutie independenta energetica a UE si securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Potrivit surselor diplomatice citate de AFP, mandatul acordat presedintiei romane a Consiliului UE reflecta o solutie de compromis transmisa vineri de Franta si Germania.

"Am ajuns la un acord care nu a fost posibil decat gratie cooperarii stranse intre Franta si Germania, sub presedintia romana a Consiliului UE", a declarat cancelarul german Angela Merkel intr-o conferinta de presa organizata la Berlin.

Franta si Germania au fiecare companii implicate in proiectul Nord Stream 2.

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...