Germania a aprobat un pachet de ajutor economic pentru cetateni si afaceri, Belgia a dat puteri speciale guvernului

Vineri, 27 Martie 2020, ora 16:34
4208 citiri
Germania a aprobat un pachet de ajutor economic pentru cetateni si afaceri, Belgia a dat puteri speciale guvernului
Foto: Arhiva Pixabay.com

Camera superioara a parlamentului din Germania, Bundesrat, a aprobat vineri un pachet de ajutor comprehensiv pentru a sprijini cetatenii si afacerile din tara in contextul crizei coronavirusului, iar Parlamentul belgian a acordat guvernului puteri speciale.

In Germania, pachetul de ajutor contine masuri pentru a salva locuri de munca si companii, pentru a sprijini spitale si pentru a proteja mijloacele de trai si caminele cetatenilor, potrivit dpa.

Pachetul va fi finantat cu 156 de miliarde de euro prin noi datorii, decizia fiind una istorica intr-o tara cu vechi reguli fiscale stricte.

Acest sprijin fara precedent a fost aprobat in mai putin de o saptamana printr-o procedura accelerata in care guvernul si-a dat acordul luni, iar camera inferioara a parlamentului, Bundestag, miercuri.

Tot vineri, Parlamentul belgian a acordat guvernului de centru-dreapta "puteri speciale" timp de trei luni exclusiv pentru a face fata crizei coronavirusului si consecintelor socio-economice, informeaza France Presse.

Dupa un vot pozitiv in Camera Reprezentantilor joi seara, Senatul a dat la randul sau unda verde vineri dimineata unui proiect de lege ce reglementeaza acest mod exceptional de functionare.

"Inalta adunare a decis in unanimitate sa nu amendeze textul aprobat de Camera", a precizat agentia de presa Belga.

Guvernul poate legifera acum prin decret regal cu privire la o serie de masuri de urgenta. Nu este prima data cand astfel de puteri i-au fost acordate intr-o situatie de criza.

Aceste "puteri speciale" trebuie confirmate de Parlament, potrivit textului votat, dar dupa o dezbatere scurtata, evitand durata trecerii prin comisia parlamentara.

Aceste puteri i-au fost acordate pentru trei luni, dar guvernul va putea cere Parlamentului o prelungire cu aceeasi durata la sfarsitul lunii iunie.

Pe langa achizitiile de echipamente medicale, este vorba despre o serie de masuri de sprijin financiar pentru companiile si intreprinzatorii afectati de inchiderea activitatilor lor din cauza coronavirusului.

Joi, prim-ministrul Sophie Wilmes a promis "un mecanism de garantie bancara ce va asigura bancile sa ramana in masura sa ajute intreprinderile care desfasoara activitati independente si se confrunta cu dificultati".

Belgia, unde izolarea generalizata este aplicata din 18 martie, a inregistrat vineri 7.284 de cazuri de infectare cu noul coronavirus si 289 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

In aceasta democratie parlamentara obisnuita cu instabilitatea, pandemia a permis sa se puna in paranteza o criza politica ce dureaza de 15 luni.

Belgia traieste cu un guvern minoritar de "afaceri curente" de la 21 decembrie 2018, cand nationalistii flamanzi din N-VA au rasturnat echipa condusa atunci de Charles Michel din cauza unui dezacord cu privire la problema migratiei.

Marcate de progrese ale extremelor si ecologistilor, alegerile din mai 2019 au fragmentat si mai mult peisajul politic si nu s-a ajuns la niciun acord dupa zece luni pentru a construi o coalitie care sa functioneze.

In schimb, alesii N-VA, care au refuzat la 19 martie sa acorde incredere guvernului Wilmes, au sustinut textul ce ii confera atributii speciale.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia COVID-19: In Romania sunt peste 1.200 de cazuri confirmate, Spania a ajuns in situatie critica.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Germania ajutor economic coronavirus, #Belgia puteri sporite Parlament coronavirus , #Germania