Germania inregistreaza primul sau deficit public din ultimii opt ani

Miercuri, 26 August 2020, ora 12:07
2203 citiri
Germania inregistreaza primul sau deficit public din ultimii opt ani
Foto: Pixabay (Arhiva)

Deficitul conturilor publice la nivel de land, regiuni, comune si securitate sociala a atins 51,6 miliarde de euro din ianuarie in iunie, ceea ce reprezinta 3,2% din PIB-ul german aferent acestei perioade - si depaseste criteriile europene care stabileasc o limita de 3% din PIB -, a anuntat Oficiul german de statistica Destatis, relateaza La Tribune.

Germania inca mai afisa, la sfarsitul lui iunie 2019, un excedent de 2,7% in conturile sale publice si plasa tara in centrul unor critici in randul partenerilor sai comerciali europeni, care regreta lipsa sa de investitii.

Din cauza circumstantelor exceptionale ale crizei covid-19, Berlinul a deblocat de urgenta, in martie 2020, sute de miliarde de euro pentru economia sa. Guvernul federal a imprumutat atunci 218,5 miliarde de euro.

Rezultatul a fost ca "bugetul de stat a ajuns pe rosu pentru prima oara in ultimii opt ani", releva economista-sefa a Bancii KfW Fritzi Kohler-Geib.

Insa "era de prevazut si este just", pentru ca "banii publici au fost investiti in masuri de stabilizare vaste si rapide", adauga ea.

Efectele se fac resimtite asupra atmosferei afacerilor, masurate de Institutul IFO, care a urcat in august a patra oara la rand, potrivit unui comunicat separat, emis marti de institut.

Destatis a reevauat totodata contractarea PIB-ului in al doilea trimestru din 2020 fata de trimisterul precedent la -9,7%, de la -10,1%, cat a anuntat initial, iar in primul trimestru la -2,0%, de la -2,2% anuntat anterior.

Aproape toate sectoarele economiei au contribuit la scaderea PIB-ului din aprilie in iunie, care ramaine "cel mai mare de cand se fac statistici, in 1970", precizeaza Destatis.

ECONOMIA GERMANA A SCAZUT CU 11,3%

Detaliat, consumul privat a scazut cu 10,9% din aprilie in iunie, in contextul in care numeroase magazine si restaurante au ramas inchise pana in mai, iar investitiile in afara constructiilor au scazut cu 19,6%.

Exporturile s-au contractat cu peste 20%, iar importurile cu 16% - un recul mai important decat la marea criza din 2009.

Numai cheltuielile administratiilor publice au crescut cu 1,5% de la un trimestru la altul.

In decurs de un an, economia germana a scazut cu 11,3% in al doilea trimestru, fata de aceeasi perioada a lui 2019. Toti indicatorii de activitate indica insa o relansare pe timpul verii.

Criza covid-19 ataca structurile primei economii europene, determinand Guvernul german sa ia in calcul o dublare a perioadei de indemnizare in cadrul somajului partial, de la 12 la 24 de luni.

Acest lucru "ilustreaza hotararea Guvernului de a compensa cat mai mult timp posibil consecintele crizei, dar si cat de dificil va fi sa se iasa din aceasta criza", comenteaza Carsten Brzeski, un economist la ING.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#analzia germania, #germania buget , #Germania