Germania are la dispoziţie patru luni pentru a autoriza conducta Nord Stream 2

Luni, 13 Septembrie 2021, ora 16:15
2416 citiri
Germania are la dispoziţie patru luni pentru a autoriza conducta Nord Stream 2
Nord stream 2 va intra în funcțiune FOTO Hepta

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur) a anunţat luni că are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, după ce a primit toate documentele necesare pentru acordarea unei licenţe de funcţionare, din partea consorţiului care a construit conducta, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Proiectul Nord Stream 2 este însă criticat de SUA şi Ucraina, printre alţii. Washingtonul susţine că acest gazoduct va creşte dependenţa Europei de livrările de energie provenite din Rusia.

Într-un comunicat publicat luni pe pagina sa de Internet, Bundesnetzagentur a informat că perioada de patru luni în care se vor derula procedurile de autorizare pentru Nord Stream 2 AG a început la data de 8 septembrie. După ce autoritatea de reglementare îşi va finaliza inspecţia, ea trebuie să trimită o variantă preliminară a deciziei sale către Comisia Europeană.

Bundesnetzagentur trebuie să se sigure în special că Nord Stream 2 respectă regulile UE care cer ca proprietarii de conducte să fie separaţi de furnizorii de gaze, atunci când ajung şi trec prin apele şi teritoriul Germaniei.

Cu prilejul unei vizite în Polonia care avut loc zilele trecute, cancelarul german Angela Merkel a încercat să calmeze îngrijorările cu privire la Nord Stream 2, spunând că a transmis în mod clar Moscovei că Ucraina trebuie să rămână o ţară de tranzit pentru livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei şi după expirarea actualului acord de tranzit pe cinci ani, în 2024.

Programat iniţial să devină funcţional în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se implică în construcţia acestei conducte. Perspectivele s-au schimbat după ce preşedintele Joe Biden a decis să elimine unele sancţiuni, în luna mai a acestui an, când a fost convenit un acord cu Germania, care a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia ca pe o armă împotriva Ucrainei.

Gazoductul Nord Stream 2, finalizat

Ultima secţiune a gazoductului Nord Stream 2 a fost sudată, a anunţat luni, 6 septembrie, operatorul proiectului. Acest lucru înseamnă că cele două secţiuni ale conductei pot fi unite pentru a completa legătura prin Marea Baltică.

Specialiştii aflaţi pe nava rusească Fortuna au sudat ultima conductă care trece prin apele teritoriale germane, iar apoi va fi unită cu secţiunile din apele teritoriale daneze pentru finalizarea proiectului.

"Viitorul va fi conectarea secţiunii conductei care vine din Germania cu secţiunea care vine din apele teritoriale daneze", a informat operatorul proiectului, care se aşteaptă ca gazoductul să fie operaţional până la finalul anului.

Grupul rus Gazprom aproape a terminat construcţia conductei Nord Stream 2, care va face legătura directă între Rusia şi Germania via Marea Baltică şi va permite redirecţionarea acelor livrări de gaze ruseşti care în prezent trec prin Ucraina pentru a ajunge în Europa. Cu toate acestea, Gazprom ar putea să se lovească de unele obstacole în procedura de autorizare a noii sale conducte.

"Activitatea de amplasare a conductelor Nord Stream 2 a fost finalizată", a anunţat luni Gazprom pe aplicaţia Telegram.

După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, cantitatea fiind suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării, a precizat operatorul proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Berlinul a anunţat sâmbătă, 13 aprilie, trimiterea unui nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi...
#Germania, #Rusia NATO, #Nord Stream 2 , #Germania