Germania: Nou caz de spionaj al americanilor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 15:17
2641 citiri
Germania: Nou caz de spionaj al americanilor

Un procuror federal german a anuntat, miercuri, ca au avut loc perchezitii in spatii rezidentiale si de birouri din Berlin, in cadrul unei anchete cu privire la un al doilea spion al americanilor.

Procurorul general al Germaniei a confirmat ca se investigheaza un nou caz de spionaj, in care ar fi implicat un agent american ce a lucrat pentru Ministerul german al Apararii, scrie thelocal.de.

Presa germana scrie ca barbatul este suspectat de activitate de spionaj in Germania si va fi interogat. Acest caz ar fi mai grav decat cel ce a zguduit in ultimele zile relatiile germano-americane.

Ambasadorul american la Berlin a fost chemat si miercuri la ministerul de Externe, dupa ce facuse o vizita similara vinerea trecuta, in legatura cu celalalt scandal de spionaj.

Primul caz de spionaj, un "caz grav"

SUA au promis ca vor coopera cu Germania pentru a rezolva scandalul de spionaj iscat de arestarea, saptamana trecuta, a unui cetatean german ce ar fi spionat pentru americani.

"Daca rapoartele sunt corecte, este un caz grav", a apreciat cancelarul german, Angela Merkel, care a precizat ca "ar fi o contradictie clara a ceea ce consider a fi cooperare plina de incredere".

Scandalul spionajului NSA: Germania cere SUA sa clarifice cazul agentului dublu

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a spus ca SUA trebuie sa colaboreze cu Germania, "din moment ce statul american este capabil sa obtina cel mai rapid informatii pe marginea acestui subiect". Steinmeier a subliniat ca, "in afara interesului personal, SUA ar trebui sa isi indeplineasca obligatia de a coopera" si sa nu ascunda acest caz sub covor.

Autoritatile germane au arestat un barbat de 31 de ani, angajat al serviciilor germane de informatii (BND). Acest colaborator al BND ar fi lucrat pentru serviciile americane de informatii de la sfarsitul lui 2012 si ar fi furat peste 200 de documente.

Serviciile germane de informatii confirma ca au spionat in favoarea SUA

Se pare ca acesta ar fi vandut 218 documente unei agentii secrete americane in schimbul sumei de 25.000 de euro. Documentele aveau legatura cu investigatiile parlamentului german privind operatiunile de supraveghere ale NSA. Suspectul primea ordine direct de la ambasada SUA.

#Germania caz spionaj SUA, #Germania spion SUA , #Germania