Germania se asteapta la atacuri cibernetice rusesti in timpul alegerilor legislative

Marti, 04 Iulie 2017, ora 20:19
2646 citiri
Germania se asteapta la atacuri cibernetice rusesti in timpul alegerilor legislative

Serviciile de informatii interne din Germania au avertizat marti in legatura cu posibile atacuri cibernetice rusesti in timpul campaniei pentru alegerile legislative de la sfarsitul lunii septembrie, similare cu cele care au vizat alegerile prezidentiale din SUA si Franta.

"Totul sugereaza" ca atacurile lansate in timpul acestor campanii "vin din Rusia" si "tentative echivalente in cursul scrutinului din 24 septembrie in Germania nu sunt excluse", a avertizat ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, relateaza AFP.

Acest avertisment survine cu cateva zile inainte de summitul G20 din Germania, la Hamburg, unde presedintele rus Vladimir Putin va fi prezent.

Ministrul german a vorbit cu ocazia prezentarii raportului anual al Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei (BVF, serviciile de informatii interne).

In raportul sau, Oficiul scrie ca "partide sau personalitati politice germane" ar putea fi luate drept tinta de Rusia si in consecinta le atentioneaza sa-si vada "e-mailurile confidentiale sau alte date sensibile facute publice in orice moment".

Seful BVF, Hans-Georg Maassen, a declarat ca se poate imagina ca presedintele rus Vladimir Putin "ar fi fericit cu alt cancelar" decat cu Angela Merkel, favorita pentru castigarea unui al patrulea mandat consecutiv la conducerea guvernului.

La randul sau, ministrul de Interne a facut trimitere la atacurile informatice din perioada 2014-2015 impotriva Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german, care au fost atribuite de asemenea serviciilor secrete rusesti.

"Noi am vazut ca exista o 'prelevare' a continutului comunicatiilor in Bundestag, din care pentru moment nimic nu a fost publicat. Este posibil ca acest continut sa fie publicat partial in saptamanile care urmeaza", nu a exclus el.

In opinia sa, atacurile potentiale ar putea lua diverse forme, intre care unele foarte "clasice de dezinformare, cu minciuni si jumatati de adevaruri cu scopul de a influenta opinia publica".

Trebuie sa ne opunem acestora cu "seninatate, calm, stabilirea adevarului si prezentarea faptelor", a spus el.

Serviciile de informatii germane au acuzat in mai multe randuri omoloagele lor din Rusia ca duc campanii internationale de atacuri cibernetice pentru spionaj si sabotaj.

Mai multe campanii electorale au fost afectate de piratari informatice, precum in SUA in noiembrie 2016, impotriva Partidului Democrat al lui Hillary Clinton, dar si in Franta, unde mii de documente interne ale echipei viitorului presedinte Emmanuel Macron au fost difuzate pe Internet chiar inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, la inceputul lunii mai.

Moscova a dezmintit intotdeauna ca ar fi avut vreun rol cat de mic in aceste atacuri.

Citeste mai multe despre:

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Comentarii
MosGerila
rank 5
Nu ma mira :))) Putin vorbeste germana. Intotdeauna a visat sa fie