Germania se asteapta la atacuri cibernetice rusesti in timpul alegerilor legislative

Marti, 04 Iulie 2017, ora 20:19
2698 citiri
Germania se asteapta la atacuri cibernetice rusesti in timpul alegerilor legislative
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Serviciile de informatii interne din Germania au avertizat marti in legatura cu posibile atacuri cibernetice rusesti in timpul campaniei pentru alegerile legislative de la sfarsitul lunii septembrie, similare cu cele care au vizat alegerile prezidentiale din SUA si Franta.

"Totul sugereaza" ca atacurile lansate in timpul acestor campanii "vin din Rusia" si "tentative echivalente in cursul scrutinului din 24 septembrie in Germania nu sunt excluse", a avertizat ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, relateaza AFP.

Acest avertisment survine cu cateva zile inainte de summitul G20 din Germania, la Hamburg, unde presedintele rus Vladimir Putin va fi prezent.

Ministrul german a vorbit cu ocazia prezentarii raportului anual al Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei (BVF, serviciile de informatii interne).

In raportul sau, Oficiul scrie ca "partide sau personalitati politice germane" ar putea fi luate drept tinta de Rusia si in consecinta le atentioneaza sa-si vada "e-mailurile confidentiale sau alte date sensibile facute publice in orice moment".

Seful BVF, Hans-Georg Maassen, a declarat ca se poate imagina ca presedintele rus Vladimir Putin "ar fi fericit cu alt cancelar" decat cu Angela Merkel, favorita pentru castigarea unui al patrulea mandat consecutiv la conducerea guvernului.

La randul sau, ministrul de Interne a facut trimitere la atacurile informatice din perioada 2014-2015 impotriva Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german, care au fost atribuite de asemenea serviciilor secrete rusesti.

"Noi am vazut ca exista o 'prelevare' a continutului comunicatiilor in Bundestag, din care pentru moment nimic nu a fost publicat. Este posibil ca acest continut sa fie publicat partial in saptamanile care urmeaza", nu a exclus el.

In opinia sa, atacurile potentiale ar putea lua diverse forme, intre care unele foarte "clasice de dezinformare, cu minciuni si jumatati de adevaruri cu scopul de a influenta opinia publica".

Trebuie sa ne opunem acestora cu "seninatate, calm, stabilirea adevarului si prezentarea faptelor", a spus el.

Serviciile de informatii germane au acuzat in mai multe randuri omoloagele lor din Rusia ca duc campanii internationale de atacuri cibernetice pentru spionaj si sabotaj.

Mai multe campanii electorale au fost afectate de piratari informatice, precum in SUA in noiembrie 2016, impotriva Partidului Democrat al lui Hillary Clinton, dar si in Franta, unde mii de documente interne ale echipei viitorului presedinte Emmanuel Macron au fost difuzate pe Internet chiar inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, la inceputul lunii mai.

Moscova a dezmintit intotdeauna ca ar fi avut vreun rol cat de mic in aceste atacuri.

Citeste mai multe despre:

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#atacuri cibernetice Rusia alegeri Germania , #Germania
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Nu ma mira :))) Putin vorbeste germana. Intotdeauna a visat sa fie