Germania se teme de ascensiunea extremei drepte, la 80 de ani de la "Noaptea de cristal"

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 19:24
4752 citiri
Germania se teme de ascensiunea extremei drepte, la 80 de ani de la "Noaptea de cristal"
Foto: Facebook Angela Merkel

Liderii germani au avertizat vineri impotriva resurgentei "antisemitismului ingrijorator" si ascensiunii extremei drepte, in cadrul comemorarilor care marcheaza 80 de ani de la "Noaptea de cristal", progromuri care au anuntat Holocaustul, relateaza AFP.

"Statul trebuie sa actioneze in mod consecvent contra excluderii, antisemitismului, rasismului si extremismului de drepta", a apreciat cancelarul Angela Merkel intr-un discurs pe care l-a sustinut in cea mai mare sinagoga din Germania, la Berlin.

Sefa Guvernului, imbracata complet in negru, i-a aratat cu degetul pe cei care "reactioneaza prin raspunsuri pretins simple in fata dificultatilor" epocii actuale, o trimitere la ascensiunea populismelor si extremei drepte atat in Germania, cat si in Europa.

In acest loc de cult profanat de nazisti in urma cu exact 80 de ani, presedintele Consiliului Central al Evreilor Josef Schuster a mers si mai departe si a transmis invective partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreapta), care face parte de un an din Bundestag, catalogandu-i pe membrii formatiunii drept "incendiatori morali".

Rusine!

Anumite cadre ale acestui partid au facut declaratii polemice cu privire la Holocaust si la datoria amintirii in Germania. Ei sustin totodata un discurs islamofob, vizand in principal sute de mii de solicitanti de azil sositi in tara din 2015.

Schuster a catalogat drept o "rusine pentru tara noastra" agresiunile vizand evrei, dar si refugiati musulmani.

Cu cateva minute mai inainte, in cadrul unei ceremonii la Camera Deputatilor, presedintele german Frank-Walter Steinmeier a denuntat emergenta in Europa a unui "nou nationalism" nostalgic, in opinia sa, "dupa o lume veche perfecta care nu a existat vreodata in realitate".

Presedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat "frapat", la 31 octombrie, de asemanarea intre situatia actuala din Europa, "impartita de frici, replierea nationalista" si cea din anii '30. Franta se confrunta la randul sau cu o puternica crestere, in 2018, a faptelor antisemite.

Aceste declaratii sunt puternic simbolice, la 80 de ani de la jefuirea si distrugerea de catre nazisti a unor mii de sinagogi si magazine apartinand unor evrei in Germania si Austria. Potrivit istoricilor, aceasta "Kristallnacht" marcheaza trecerea de la discriminarea evreilor la persecutarea, iar apoi la executia lor.

"Il tineam pe tatal meu de mana. Am vazut sinagoga in flacari si am intrebat <>. Nu mi s-a raspuns", a declarat la postul ZDF, despre aceasta noapte, Charlotte Knobloch, fosta presedinta a Consiliului central al Evreilor din Germania.

Propaganda spunea la acea vreme ca era vorba despre o eruptie de violenta spontana, dupa asasinarea unui diplomat la Paris. Insa ea a fost, in realitate, planificata de catre statul nazist.

Numerosi germani isi amintesc despre aceste progromuri, curatand si depunand flori la "Stolpersteine", mii de placi de alama incastrate intre pavele, pentru a identifica victimele.

Aceasta comemorare, care se suprapune cu centenarul Armistitiului din 1918 si sfarsitul Imperiului german, are loc intr-un context tulbure in Germania.

Noua forma de antisemitism

O noua forma de antisemitism in Germania tine cu regularitate titlurile - cea atribuita unor migranti arabo-musulmani care au venit din 2015.

Insa ascensiunea extremei drepte germane a repus in prim-plan un antisemitism national - in contextul in care AfD si-a multiplicat polemicile legate de nazism.

Unul dintre membrii formatiunii a participat la o comemorare la Memorialul Holocaustului de la Berlin - arborand un simbol nazist austriac, garoafa albastra.

Iar activisti din cadrul ultradreptei manifesteaza vineri seara la Berlin.

Ingrijorarea creste, astfel, in mod continuu, in cadrul comunitatii evreiesti germane, care numara aproximativ 200.000 de persoane si care a inregistrat o crestere puternica odata cu venirea multor evrei din fosta Uniune Sovietica, dupa Reunificare.

Numarul infractiunilor si delictelor cu caracter antisemit a ramas stabil in statisticile politiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Germanie ascensiune extrema dreapta, #Germania noapte cristal , #Germania