Germania se teme de imigrantii romani - inaspreste controlul lor

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 22:32
4001 citiri
Germania se teme de imigrantii romani - inaspreste controlul lor
Foto: presstv.ir

Germania se asteapta ca numarul imigrantilor romani si bulgari de pe teritoriul ei sa se dubleze in 2014, in conditiile in care restrictiile pe piata muncii au fost ridicate in Uniunea Europeana, insa doreste sa isi protejeze sistemul de asistenta sociala in fata posibilelor abuzuri, se arata intr-un comunicat al guvernului german de miercuri.

Cresterea economica si somajul scazut din Germania ii face pe cetatenii altor state UE sa doreasca sa profite de miscarea libera pe piata europeana a muncii, iar industria germana are nevoie de muncitori. Dar extinderea UE catre est alimenteaza teama de un posibil flux de oameni care inearca sa scape de saracie, scrie worldbulletin.net.

"E o veste buna ca imigrantii vin sa munceasca, sa studieze sau sa se perfectioneze si sa contribuie la bunastarea si dezvoltarea Germaniei", spune ministrul de Interne Thomas de Maiziere. "Dar nu ar trebui sa ramanem orbi in fata faptului ca aceasta imigratie aduce uneori probleme", sustine el.

De Maiziere a aratat ca imigratia neta dinspre Romania si Bulgaria a ajuns la 75.000 de persoane in 2013 si ca se va dubla in 2014.

Cei mai multi romani si bulgari vin sa studieze sau sa munceasca, nu raman someri in comparatie cu ceilalti imigranti europeni si se inscriu doar pentru un procent de 0,7% din cererile de ajutoare sociale, a arata ministrul german de Interne.

Insa, in anumite orase ca Duisburg, Frankfurt, Munchen, Hamburg sau Hanovra, concentratia de imigranti someri din est este foarte mare. "Trebuie sa luam masuri ca aceasta problema sa nu devina una nationala", spune de Maiziere.

Cu toate acestea dezbaterea publica privind imigratia este cea mai putin stridenta din intreaga Uniune Europeana. Legislatie privind imigratia este cea mai liberala din UE, iar guvernul german are suficient spatiu de manevra ca sa limiteze venirea strainilor, putand sa limiteze sederea imigrantilor la doar trei luni daca acestia nu reusesc sa-si gaseasca de lucru, sa verifice fraudele la cererile de ajutoare sociale sau ajutoarele pentru copii.

Germania va introduce si controale asupra firmelor banuite ca folosesc muncitori la negru sau a celor care se inregistreaza ca lucratori la domiciliu pentru a primi ajutoare suplimentare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Germania control imigratie romani bulgari, #Germania inasprire control imigratie, #Germania imigranti Romania Bulgaria , #Germania