Germania vrea mai putini comisari UE si o armata europeana comuna. Scotia poate sa ramana in UE

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 17:38
9909 citiri
Germania vrea mai putini comisari UE si o armata europeana comuna. Scotia poate sa ramana in UE

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a cerut sambata ca numarul de comisari UE sa fie redus si Bruxellesul sa reconsidere modul in care aloca bugetul, la o saptamana dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters.

"O Europa in care 27 de comisari vor sa-si demonstreze capacitatea nu are sens", a declarat Sigmar Gabriel, care este si ministru al Economiei, intr-un interviu acordat ziarului Neue Osnabruecker Zeitung. "Ar fi bine ca in acest sens sa se reduca numarul (comisarilor) ", a mai spus el.

In ceea ce priveste bugetul UE, Gabriel a afirmat ca este necesar sa se verifice daca este nevoie sa fie in continuare alocate circa 40% din fonduri pentru agricultura, in timp ce o suma mult mai mica merge catre cercetare, inovatie sau educatie. De asemenea, el a declarat ca UE ar trebui sa construiasca o armata europeana comuna.

Sigmar Gabriel a declarat ca Brexitul nu pune in pericol UE si chiar a evocat posibilitatea ca Marea Britanie sa adere din nou la UE in cateva decenii, avand in vedere ca tinerii britanici au votat pentru ramanerea in blocul comunitar.

"Un Brexit nu este ireversibil", a declarat sambata Sigmar Gabriel, intr-o conferinta a partidului sau social-democrat (SPD) la Berlin.

In interviul acordat ziarului, vicecancelarul german a acuzat Bruxellesul ca s-a implicat in probleme care ar putea fi mai bine gestionate de municipalitati sau de state.

El a declarat ca Marea Britanie ar trebui sa fie tratata in mod echitabil, insa a adaugat ca "nu este acceptabil ca guvernul britanic sa se consulte in acelasi timp in legatura cu iesirea sa din UE si cu relatiile sale viitoare cu blocul comunitar astfel incat sa poata alege in cele din urma ce este mai bun din ambele negocieri".

Gabriel a declarat ca UE va accepta cu siguranta Scotia ca membru daca aceasta va parasi Regatul Unit si va dori sa adere la UE.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...