Germanii nu sunt de acord cu sarutul protocolar intre colegi

Duminica, 14 August 2011, ora 17:40
2338 citiri
Germanii nu sunt de acord cu sarutul protocolar intre colegi

Asociatia nonguvernamentala germana "Respectati regulile de eticheta" s-a pronuntat recent impotriva sarutului sau chiar imbratisarii intre colegi, ca mod de a se saluta cu prilejul unei revederi, informeaza infoniac.ru.

Problema nu este faptul in sine, care exista de secole in cutuma altor popoare, ci practicarea in Germania a unui obicei deloc tipic traditiilor germane.

Tendinta unora de a-si manifesta afectiunea fata de colegi, prin gestul imbratisarii sau al sarutului, cu ocazia reintalnirii dupa intoarcerea din delegatie, sau chiar cu prilejul sosirii dimineata la birou, este privit cu multa rezerva de societatea germana traditionala.

Situatia devine cu atat mai bizara cu cat imbratisarea, si mai ales sarutul, sunt specifice relatiile tandre dintre barbat si femeie, cel mult manifestari ale sentimentelor de familie intre rude apropiate.

Extrapolarea lor in relatiile de servicu este in afara etichetei sociale traditionale, dar si celei actuale. Ea arunca in derizoriu insusi simbolul acestor gesturi sublime si strict intime in relatiile dintre oameni.

Presedintele societatii, Hans Michael Klein, a declarat presei ca in marile orase ca Berlin, Munchen, Dusseldorf si si altele, aceasta practica, adoptata in anumite medii sociale, a devenit desgustatoare in alte medii, la fel de respectabile.

"Obiceiul de a-ti saruta colegii - a spus el - este ceva care produce teroare in jur. Corect ar fi sa respectam traditia etichetei, care nu permite apropierea la mai mult de 60 cm intre persoanele oficiale care se saluta. Salutul insusi este suficient daca se rezuma la o calduroasa strangere de mana si un cuvant potrivit..."

Klein a subliniat ca nu are nimic impotriva ca alte popoare sa procedeze corespunzator cu propriile lor traditii, asemenea lucruri sunt chiar normale, dar si germanii au dreptul sa respecte traditiile lor, preluate de la inaintasi, care nu au cunoscut alt mod de a saluta decat cel protocolar.

Se pare ca totusi asociatia nu intentioneaza sa reglementeze acest deziderat solicitand promovarea unui proiect de lege. Dimpotriva, considera ca societatea germana este destul de inteleapta ca sa-si impuna o conduita corecta fara sa fie nevoie de convingere sau de reglemnetari juridice.

Acesta este un domeniu unde bunul simt se poate impune la fel de bine ca si politia sau justitia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatii serviciu Germania, #imbratisare sarut serviciu Germania , #Germania