Gorbaciov, la Berlin: Lumea se afla in pragul unui nou Razboi Rece. Vedem noi ziduri

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 21:32
6010 citiri
Gorbaciov, la Berlin: Lumea se afla in pragul unui nou Razboi Rece. Vedem noi ziduri

Ultimul conducator al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a declarat sambata ca lumea se afla "in pragul unui nou Razboi Rece", la festivitatile care marcheaza 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului.

"Lumea se afla in pragul unui nou Razboi Rece", a avertizat fostul lider, in varsta de 83 de ani, referindu-se la criza ucraineana. "Unii afirma ca acesta a inceput deja", a adaugat el, potrivit agentiei germane dpa.

Gorbaciov: Atat timp cat rusii si germanii se inteleg, toata lumea are de castigat

In ultimele luni, "increderea s-a rupt", a mai apreciat el.

"Sa ne amintim ca nu poate exista securitate in Europa fara parteneriatul germano-rus", a insistat Gorbaciov la o manifestatie organizata de Fundatia "Cinema for peace", din care face parte.

Intr-un interviu pentru RadioTeleviziunea Elvetiana (RTS), care urmeaza sa fie difuzat duminica, Gorbaciov a apreciat ca "se incearca sa fim atrasi intr-un nou Razboi Rece. Vedem noi ziduri. In Ucraina vor sa sape o prapastie enorma".

"Pericolul este in continuare prezent", considera el. "Ei cred ca au castigat Razboiul Rece. Nu exista un invingator, toata lumea a castigat", este el de parere. "Dar, in prezent, ei vor sa inceapa o noua cursa a inarmarii", subliniaza Gorbaciov.

Intrebat daca prin "ei" intelege tarile NATO, fostul lider sovietic a raspuns ca "NATO este un instrument care este folosit".

Prezent la Berlin tot weekendul festivitatilor care marcheaza 25 de ani de la demolarea Zidului, Gorbaciov urmeaza sa fie primit luni de cancelarul Angela Merkel.

Mihail Gorbaciov, caruia i se atribuie meritul ca a permis Reunificarea germana, a declarat inainte sa plece la Berlin ca intentioneaza sa apere pozitia presedintelui rus Vladimir Putin in fata cancelarului Angela Merkel.

"Sunt convins ca Putin apara in prezent mai bine ca oricine altcineva interesele Rusiei. Exista lucruri in politica sa care sa atraga critici. Dar eu nu doresc sa o fac si nu vreau ca altcineva sa o faca", a subliniat el inainte sa plece spre capitala germana.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: MEDIAFAX