Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Hackerii rusi vor incerca sa invinga democratia germana. Vor reusi?

Sambata, 05 August 2017, ora 06:33
7388 citiri
Hackerii rusi vor incerca sa invinga democratia germana. Vor reusi?
Foto: Arhiva Kremlin

Angela Merkel urmareste castigarea unui al patrulea mandat consecutiv de cancelar al Germaniei, in urma alegerilor federale care vor avea loc pe 24 septembrie. Insa, asemenea ultimelor alegeri din alte doua mari democratii ale lumii - SUA si Franta -, multe priviri se indreapta catre Rusia.

Asta pentru ca, in ultimul an, hackerii rusi au tinut capul de afis in multe randuri, iar nu putini se intreaba daca acelasi scenariu se va repeta si luna viitoare.

Joerg Forbrig scrie, insa, intr-un articol pentru Foreign Policy, ca "hackerii rusi nu pot invinge democratia germana", cu toate ca, "desigur, Kremlinul va incerca sa interfereze in viitoarele alegeri. Insa nu vor avea succes".

Sursa citata noteaza ca, deasupra imaginii de normalitate a alegerilor, planeaza intrebarile despre cand si cum se va infiltra Rusia in viitoarele alegeri.

In plus, dupa aparentele atacuri cibernetice din Statele Unite si din Franta, sunt putine dubii ca Kremlinul va incerca de asemenea sa influenteze votul in Germania. Ministrul german de Interne chiar a lansat recent o avertizare publica despre posibile atacuri cibernetice si dezinformari rusesti, inaintea alegerilor.

Nu se stie deocamdata cum va incerca Kremlinul sa faca aceste lucruri, insa sunt sanse ca acestea sa se intample si, mai mult, ca democratia germana sa reziste atacului, comenteaza sursa citata.

Care este interesul Rusiei?

Este extrem de evident de ce Rusia ar viza alegerile germane. De exemplu, atunci cand Crimeea a fost anexata si Donbasul invadat, Berlinul a fost de partea Ucrainei, a sustinut sanctiunile contra Rusiei si a unit Europa sa sustina la randul sau aceste pedepse pentru agresor si sa empatizeze cu victima.

Atunci cand Rusia si-a intensificat actiunile de intimidare a celor mai estici membri ai UE si NATO, Germania a raspuns alaturandu-se misiunii de politica aeriana deasupra statelor baltice. Fermitatea acestui raspuns german si efectul sau de unire a Europei in opozitie cu actiunile rusesti este de mult timp un ghimpe in coasta pentru Kremlin.

Iar furia rusilor se indreapta mai ales catre Angela Merkel. Din punct de vedere politic, aceasta a preluat conducerea in randul europenilor pe tema provocarilor reprezentante de Rusia si a cerut Acordul de la Minsk care sa duca la finalul razboiului din Ucraina. Iar astfel s-a format baza pentru sanctiunile europene si americane contra Rusiei.

La un nivel personal, presedintele rus Vladimir Putin trebuie sa simta ca, dintre liderii mondiali pe care i-a intalnit, cancelarul german este singurul pe masura sa - nu doar ca i-a rezistat sarmului si intimidarii, ci este si pe cale sa castige un al patrulea mandat.

Astfel, liderul rus isi doreste caderea lui Merkel, iar un inlocuitor ideal ar fi social-democratul Martin Schulz, fostul presedinte al Uniunii Europene. Insa Putin trebuie sa recunoasca faptul ca o infrangere a lui Merkel este aproape imposibila, dat fiind avansul pe care il are. Asta nu inseamna, totusi, ca Moscova nu va cauta sa-l slabeasca pe cancelar.

In toata aceasta ecuatie, nu sunt de neglijat nici cei circa 3 milioane de vorbitori de rusa din Germania, dintre care multi se bazeaza pe presa de stat rusa pentru informare. Simpatizanti ai Kremlinului formeaza o retea de proportii care sustine pozitiile rusesti prin societate civila, think-tankuri si grupuri de lobby.

Si unde intra in scena atacurile cibernetice?

Insa securitatea cibernetica a Germaniei ramane deficienta, asa cum au aratat o serie de atacuri asupra serverelor Guvernului si Parlamentului, dar si scurgeri de informatii de acolo.

Foreign Policy comenteaza ca operatiunea ruseasca de a influenta viitoarele alegeri din Germania pare aproape predictibila, fiind chiar posibil ca o asemenea operatiune sa fie in desfasurare de ceva timp si sa se faca simtita la timpul potrivit.

In ultimii doi ani, serviciile germane au raportat o serie de atacuri cibernetice asupra infrastructurii Guvernului, iar unele dintre acestea au fost blocate cu succes. Altele, insa, precum intruziunea amintita in serverele Parlamentului german, au avut ca rezultat un furt de mari cantitati de informatii. Berlinul se asteapta ca acestea sa fie facute publice inainte de alegerile din septembrie.

Cel mai probabil, scrie sursa citata, va urma o campanie de discreditare a cancelarului si a formatiunii sale - Uniunea Crestin Democrata. Vor aparea documente, in incercarea de a o incrimina pe Merkel - daca nu direct, atunci prin alti lideri si candidati ai partidului sau.

Au aparut in ultima perioada tot mai multe dovezi ale unor atacuri cibernetice rusesti si asupra presei si companiilor germane, nu doar asupra Guvernului si partidelor. Si, desi Germania cel mai probabil va avea controlul in aceasta toamna, nu este totusi o garantie ca amestecul rusesc nu va avea mai mare succes pe termen lung.

Luna trecuta, serviciile germane secrete considerau ca spionajul cibernetic este una dintre principalele amenintari. In plus, Rusia a fost numita unul dintre pericole, pe langa China si Turcia.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#hackeri rusi alegeri Germania, #Rusia interferenta alegeri Germania, #alegeri federale Germania 2017, #Putin Merkel alegeri Germania , #Germania