Incepe lupta pentru succesiunea Angelei Merkel la sefia CDU. Cine sunt principalii candidati la congresul de sambata

Vineri, 15 Ianuarie 2021, ora 10:59
2509 citiri
Incepe lupta pentru succesiunea Angelei Merkel la sefia CDU. Cine sunt principalii candidati la congresul de sambata
Foto: Facebook/ Bundesregierung

Indepartarea de politicile cancelarului Angela Merkel nu este calea de a castiga alegerile federale germane din septembrie, a atentionat Markus Soeder, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU) din Bavaria, in ajunul congresului in care crestin-democratii isi vor alege noul lider, transmite vineri Reuters.

Angela Merkel, care se va retrage dupa alegerile din toamna, intra in ultimele luni de mandat intr-un context in care in formatiunea sa, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), au loc dispute in ce priveste viitoarea orientare a partidului, dupa 15 ani marcati de instinctul ei de compromis.

In opinia lui Soeder, ar fi o greseala ca CDU sa se rupa de stilul de politica al lui Merkel, centrist si orientat spre consens.

"Oricine crede ca poate castiga alegerile pentru Bundestag rupand cu Angela Merkel greseste fundamental", a spus Soeder pentru grupul media Funke. Mostenirea actualului cancelar trebuie pastrata si combinata cu idei noi, a subliniat el.

Principalii candidati

Friedrich Merz, un fost rival al lui Merkel, candidat la sefia CDU, vrea sa orienteze partidul spre dreapta.

Merz candideaza impotriva lui Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord -Westfalia, si a lui Norbert Roettgen, un expert in politica externa, ambii situati mai la centru decat el.

Soeder si-a semnalat sprijinul fata de Laschet, dar ar putea prelua rolul de candidat al conservatorilor la succesiunea lui Merkel daca invingatorul de sambata va da gres.

Roettgen, favorit

Un sondaj Forsa pentru reteaua RND, publicat vineri, arata ca 29% dintre alegatori l-ar sprijini pe Roettgen pentru sefia CDU, 21% pe Merz si 19% pe Laschet. Noul lider al partidului va fi desemnat sambata, in urma unui congres in format digital la care vor lua parte 1.000 de delegati.

Roettgen a dat de inteles ca, daca va fi ales lider al CDU, l-ar putea sustine pe Soeder, preferat in sondaje dintre conservatori, pentru a candida pentru functia de cancelar din partea aliantei CDU-CSU.

In ce priveste candidatura la functia de cancelar, Markus Soeder a afirmat pentru Funke: "CDU, ca sora mai mare, are drept de initiativa. In final, totusi, decidem impreuna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Angela Merkel, #Angela Merkel CDU, #angela merkel sefia cdue, #congres cdu , #Germania