Intr-o rara iesire publica, seful spionajului german a lansat un avertisment dur cu privire la intentiile Rusiei in Europa

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 13:28
8556 citiri
Intr-o rara iesire publica, seful spionajului german a lansat un avertisment dur cu privire la intentiile Rusiei in Europa

Presedintele servicului german de informatii externe (BND), Bruno Kahl, a lansat un avertisment dur referitor la ambitiile militare ale Rusiei in UE. Unii analisti cred ca un asemenea alarmism convine Kremlinului.

Presedintele BND, Bruno Kahl, si-a exprimat cel mai ferm avertisment cu privire la ascensiunea Rusiei. Vorbind la fundatia politica Hanns Seidel din Munchen, Kahl a subliniat ambitiile in crestere ale Rusiei si s-a intrebat daca actualele capacitati de aparare ale Uniunii Europene sunt adecvate.

Kahl a afirmat ca BND a observat o modernizare si desfasurare "ingrijoratoare" a trupelor rusesti in timpul recentelor manevre Zapad de-a lungul granitelor tarilor UE din zona baltica. "In intreaga regiune militara din vest, dar si in sud si nord, capacitatea fortelor armate a atins noi dimensiuni", a spus el.

Seful BND a subliniat ca scopul Kremlinului este sa ocupe din nou un rol de lider pe continentul european. "O parte a acestei strategii este slabirea UE si diminuarea influentei SUA, precum si (in special) crearea unei falii intre cele doua", a spus Kahl.

"Trebuie spus in mod clar: in locul unui partener pentru securitatea europeana, avem in Rusia un potential pericol. Actorul politic mondial Rusia a revenit - si va fi un vecin incomod".

Avertismente drastice

Discursul lui Kahl poate fi considerat o interventie neobisnuita din partea unui personaj care rareori face publice analizele sale.

Seful BND a declarat ca este absolut necesar ca serviciile secrete germane si europene sa colaboreze indeaproape cu omologii americani.

"Ca presedinte al BND, vreau sa spun ca aceasta cooperare cu agentiile americane de informatii constituie o parte esentiala a puterii noastre", a declarat Kahl, subliniind ca Statele Unite sunt singura natiune cu trupe stationate in cele mai critice fronturi geopolitice din lume: Europa de Est, Golful Persic si Asia de Est.

Intrebarea pe care NATO si comunitatea internationala trebuie sa o puna este "daca propriile capacitati de aparare si de armament sunt suficiente", a adaugat Kahl.

Statele Unite au "10 portavioane care pot fi trimise in zonele internationale de conflict in cel mai scurt timp". SUA au de asemenea 34.000 de soldati stationati in Germania, fapt care "arata cat de stransa este legatura de securitate dintre Berlin si Washington", a subliniat el.

"Numai impreuna cu Statele Unite, Europa va reusi in urmatorii cativa ani sa ofere o contrapondere credibila Rusiei pe flancul estic al Europei".

Sebastian Schulte, corespondentul german pentru revista militara Jane's Defense Weekly, a declarat ca discursul si comentariile lui Kahl sunt "realiste, pragmatice si in concordanta cu analizele altor observatori".

"Nu vorbim suficient demult in spatiul public despre comportamentul Rusiei fata de Occident, Europa si tarile din Europa de Est, in special", a spus Schulte.

"Exista un razboi cu intensitate redusa, care se desfasoara intre fortele sprijinite de Rusia si Ucraina, iar lipsa unei analize publice care depaseste simpla raportare a evenimentelor este uluitoare".

"Termeni alarmisti"

Mark Galeotti, cercetator principal si sef al Centrului pentru Securitate Europeana din cadrul Institutului de Relatii Internationale din Praga, considera ca unele dintre observatiile lui Kahl ar putea fi adevarate, dar mesajul a fost "incadrat in termeni alarmisti".

"Este adevarat ca Rusia este mult mai asertiva si mai agresiva si incearca sa neutralizeze in esenta Europa? Da, e corect", a spus Galeotti. "Dar trebuie sa recunosc ca am fost surprins de accentul pus pe dimensiunea militara si implicarea Rusiei ca o amenintare militara directa, pentru ca aceasta afirmatie este inexacta".

Galeotti a subliniat ca, desi Kremlinul isi intensifica fortele armate, Rusia inca mai are un drum lung de parcurs pana cand ar putea ajunge NATO din urma.

"Cel putin jumatate din armata rusa nu este inca modernizata corespunzator", a declarat el. "Si, mai mult, daca te uiti la tarile europene ale NATO, fara sa iei in considerare SUA si Canada, acestea au mai multe trupe de sol decat Rusia".

Galeotti a subliniat, de asemenea, ca Rusia si-a redus bugetul de aparare cu 7% in ultimul an si ca uriasa tara dispune de o economie mai slaba decat cea a Germaniei.

In opinia lui Galeotti, Rusia poate mobiliza in mod realist aproximativ 50.000 de soldati in orice moment. "Aceasta nu este armata rosie sovietica", a spus el. "Aceasta nu este o forta care ar putea sa dea navala in Europa de Vest, sa atace NATO si sa se astepte sa castige".

Galeotti mai afirma ca ar exista o anumita ironie fata de astfel de luari de pozitie din partea unor persoane cu autoritate ca Bruno Kahl.

"Cand vorbesc cu oamenii pe care ii cunosc in armata rusa, observ un soi de exasperare cu privire la modul in care Occidentul se alarmeaza in legatura cu intentiile si capacitatea Rusiei", a spus el.

"Dar exista si un grad de satisfactie, deoarece cu cat Rusia este considerata mai mult ca mare putere cu aceste capacitati fenomenale, cu atat Rusia devine mai puternica. Ceea ce nu poate decat sa convina Moscovei."

Ben Knight

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...