Urmașul Angelei Merkel la șefia creștin-democraților germani își asumă eșecul în alegeri: ”Am obţinut un rezultat amar”

Sambata, 16 Octombrie 2021, ora 15:43
2313 citiri
Urmașul Angelei Merkel la șefia creștin-democraților germani își asumă eșecul în alegeri: ”Am obţinut un rezultat amar”
Conservatorii au obţinut 24,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istorie FOTO Facebook / Armin Laschet

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate, şi-a asumat sâmbătă, 16 octombrie, 'responsabilitatea' eşecul la alegerile federale din Germania de la sfârşitul lunii septembrie, admiţând că partidul său trebuie să se pregătească să intre în opoziţie, transmite AFP.

'Responsabilitatea acestui rezultat îmi revine în calitate de lider şi de candidat la funcţia de cancelar. Sunt responsabil de campania electorală' şi de eşecul acesteia, a declarat Armin Laschet la congresul tinerilor din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), ce are loc la Münster în acest weekend.

'Am obţinut un rezultat amar' şi 'nimic nu poate fi trecut sub tăcere', a mai spus creştin-democratul.

La scrutinul din septembrie, conservatorii au obţinut, cu 24,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istorie, plasându-se pe locul al doilea, după social-democraţi.

Aceştia au pus, de altfel, bazele unui viitor guvern de coaliţie tripartită cu Verzii şi cu liberalii din FDP, cele trei partide anunţând vineri un acord preliminar în acest sens.

Vor urma discuţii aprofundate pentru un program de guvernare, la finalul cărora, dacă va rezulta un acord, cancelar va deveni social-democratul Olaf Scholz.

Armin Laschet a fost de părere că de acum conservatorii trebuie să se pregătească să intre în opoziţie în Bundestag, o situaţie în care în care nu s-au mai aflat din 2005.

'Acum, totul indică faptul că o coaliţie semafor tricoloră (corespunzătoare culorilor celor trei formaţiuni, n.red.) va vedea lumina zilei', a recunoscut el.

De altfel, Armin Laschet a calificat acordul preliminar, ce respinge o creştere a impozitelor şi accelerează decarbonizarea, ca 'bun'. 'Am fi putut să împărtăşim unele din aceste propuneri', a spus el.

Laschet a mai afirmat că va părăsi în curând funcţia de prim-ministru al celui mai populat land, Renania de Nord - Westfalia, şi a chemat la o înnoire a partidului, mai ales prin întinerire şi o creştere a ponderii femeilor.

Armin Laschet a pledat şi pentru mai multă unitate în interiorul CDU, în pericol de implozie. Vineri, unul din opozanţii săi, ultraliberalul Friedrich Merz, potenţial candidat la preşedinţia partidului, apreciase că CDU se află 'în pragul prăbuşirii'

Tudorel Toader pierde șefia Universității ”Cuza” din Iași. Înfrângere clară la al doilea tur al alegerilor
Tudorel Toader pierde șefia Universității ”Cuza” din Iași. Înfrângere clară la al doilea tur al alegerilor
Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași a organizat luni, 18 martie, al doilea tur al alegerilor pentru funcția de rector. După primul tur, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader,...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#urmasi, #Angela Merkel, #conservatori, #Germania, #esec, #alegeri , #Germania