Merkel negociaza banii si armele Germaniei

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 22:55
4855 citiri
Merkel negociaza banii si armele Germaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe ordinea de zi a negocierilor de formare a coalitiei de guvernare germane se afla saptamana aceasta politica de aparare. Inca o tema asupra careia cele patru partide au viziuni diferite.

Ce politica de securitate va urma Germania in urmatorii patru ani: va alege modernizarea si inzestrarea Bundeswehr sau cultura retinerii in privinta interventiilor militare?

In campania electorala, cele doua uniuni conservatoare, ecologistii si liberalii - formatiunile implicate in negocierile de creare a unei noi coalitii de guvernare - au adoptat pozitii diferite in privinta politicii de securitate. Ceea ce ar putea genera noi tensiuni la negocieri.

Controversata este in special amploarea cheltuielilor militare de la buget. Aceste costuri cu apararea au sporit constant in ultimii ani si se ridica in prezent la 36,6 miliarde de euro pe 2017. Suficient pentru o armata de 180.000 de soldati - sustin ecologistii.

Desigur ca Bundeswehr trebuie sa fie bine dotata, dar in acest sens nu trebuie marite investitiile in armata, ci eficientizate, cred verzii germani. Ei nu vor ca la achizitia de noi mijloace militare scumpe sa mai fie "risipiti banii publici". Ecologistii sunt un partid cu origini in miscarea pacifista, fapt pentru care resping ferm majorarea fondurilor bugetare alocate Apararii.

Inca multe miliarde in plus pentru Bundeswehr?

Despre bani publici aruncati pe proiecte de inarmare, conservatorii germani nu vorbesc cu placere, mai ales ca ei ocupa de 12 ani portofoliul de ministru al Apararii.

CDU lauda activitatea ministrului Apararii, Ursula von der Leyen (CDU), din ultimii patru ani: armata are acum mai mult personal, este mai bine dotata, are un buget mai mare. Conservatorii doresc continuarea acestui curs, cu anumite imbunatatiri: pe langa misiunile sale internationale, Bundeswehr ar urma sa se concentreze in curand si asupra apararii interne si regionale a Germaniei. Demersuri care ar necesita investitii suplimentare. O tema vizata in aceste intentii este apararea in fata atacurilor cibernetice.

Crestin-democratii si aliatii lor crestini-sociali din Bavaria ar vrea sa urmeze obiectivul asumat de toate tarile membre ale NATO, de alocare pana in 2024 a 2% din PIB pentru Aparare. Un obiectiv inca indepartat pentru Germania, care aloca in prezent doar 1,3% din PIB pentru armata.

Trump i-ar fi inmanat lui Merkel o "factura" de 300 de miliarde de dolari in contul datoriilor fata de NATO

Prin urmare, pentru a atinge nivelul asumat, ar trebui sporite an de an cu miliarde de euro investitiile in Aparare. Un obiectiv care merita indeplinit, in opinia lui von der Leyen, care ar dori sa-si pastreze functia si in viitorul Executiv.

Germania trebuie sa respecte promisiunile facute aliatilor ei, insista von der Leyen, ar fi vorba de o chestiune de credibilitate. O majorare a bugetului Apararii i-ar oferi politicienei crestin-democrate un spatiu de manevra mai amplu pentru dotarea Bundeswehr si pentru achizitiile de armament.

Cum ar fi pentru cumpararea de drone inarmate, o initiativa respinsa strict de ecologisti. Mai ales baza Partidului Verzilor se opune inarmarii suplimentare a Bundeswehr. Un congres al partidului se va pronunta pe 25 noiembrie cu privire la rezultatele negocierilor de formare a noii coalitii guvernamentale.

Ecologistii insista din contra ca ar trebui intarita semnificativ mai ales capacitatea civica de prevenire a conflictelor.

FDP vrea o armata europeana

Si ce parere are FDP despre prevederile NATO privind aceste cheltuieli pentru Aparare? In programul electoral, liber-democratii s-au declarat "fara retineri in favoarea NATO", ale carei hotarari trebuie aplicate "pe deplin" - inclusiv atingerea nivelului de 2% din PIB pentru bugetul Apararii pana in 2024.

Dar si liberalii vad cu ochi critici ceea ce considera risipa de bani si de timp in proiectele de inarmare anterioare. Ar fi vorba de neajunsuri care trebuie corectate. In opinia liberalilor, s-ar putea economisi fonduri importante daca mai multe tari europene ar initia proiecte comune de achizitionare de armament si tehnica militara.

Ar fi un pas logic inspre crearea mult-discutatei armate europene si a unui stat major general european. Liberalii sunt singurul partid implicat in negocierile de formare a asa-zisei coalitii Jamaica cu o astfel de prevedere explicita.

Mai multe misiuni sau mai putine?

Ce sarcini ar urma sa devina prioritare pentru Bundeswehr in cazul unei coalitii Jamaica?

Ecologistii pledeaza pentru o "cultura a retinerii militare" si vor sa aprobe prin vot doar acele misiuni externe ale Bundeswehr pentru care exista deja si un mandat din partea ONU.

Un astfel de mandat nu exista, de pilda, pentru misiunea de antrenare a luptatorilor kurzi Pesmerga in nordul Irakului si nici pentru misiunile impotriva Statului Islamic. Operatiunile realizate doar de o asa-numita "coalitie a celor doritori" ar fi in opinia ecologistilor germani neconstitutionale.

FDP cere dimpotriva ca o Germanie puternica din punct de vedere economic sa "isi asume mai multa raspundere pe plan international". Liberalii doresc in acest sens sa faciliteze participarea Bundeswehr la misiuni ale NATO si UE, simplificand procedurile prin care Bundestagul isi da acordul pentru misiunile militare din strainatate.

Drepturile Parlamentului

Ecologistii reactioneaza alergic la aceasta initiativa: ei cred ca legislativul german ar trebui sa aiba mai mult de spus, nu mai putin, cand vine vorba de interventiile externe ale Bundeswehr.

CDU tace deocamdata pe acest subiect. Conservatorii au creat in legislatura anterioara o comisie speciala, care a analizat modalitatile de adaptare a drepturilor Bundestagului la obligatiile militare tot mai mari ale Germaniei alaturi de aliatii ei.

Dar un proiect de lege elaborat de aceasta comisie dupa eforturi considerabile a disparut brusc de pe ordinea de zi, fiind pus la pastrare undeva intr-un sertar.

FDP si Verzii: Fara livrari de arme in zone de conflict

Liberalii si ecologistii sunt pe pozitii comune cand vine vorba de exporturile germane de armament: ambele partide resping livrarile de arme in zone de conflict. Acestea nu sunt permise oricum nici de legislatia actuala, dar in practica ele sunt tratate mult mai lax, astfel incat tancurile germane sunt exportate in Arabia Saudita, iar armele de foc ajung in Mexic.

Pentru ca regiuni si asa instabile sa nu fie destabilizate si mai mult, FDP doreste pe viitor interzicerea totala a acestor livrari de arme.

Exporturi de armament in tari unde se incalca grav drepturile omului ar trebui "interzise total, odata pentru totdeauna, prin lege", cer si ecologistii, care ar vrea ca controlul asupra exporturilor de arme sa nu mai revina Ministerului Economiei, ci celui de Externe.

FDP si Verzii vor o lege a exporturilor de arme, care sa contina criterii obligatorii. Ceea ce conservatorii din CDU si CSU nu prea doresc. La fel cand vine vorba de cererea ecologistilor de a scoate din Germania si ultimele arme atomice americane.

O tema pe care si-a tocit dintii degeaba si FDP in perioada 2009-2013, cand a guvernat alaturi de Uniunea conservatoare. Armele atomice americane sunt tot aici.

Nina Werkhauser

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#negocieri Guvern Germania bani Armata , #Germania