Ministru german: Ne intrebam ce s-a intamplat intr-un timp atat de scurt in Romania

Marti, 17 Iulie 2012, ora 09:11
5959 citiri
Ministru german: Ne intrebam ce s-a intamplat intr-un timp atat de scurt in Romania

Michael Link, ministru de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, este de parere ca impasul international in care se afla Romania ar putea fi deblocat, in cazul in care Puterea de la Bucuresti dovedeste ca deciziile Curtii Constitutionale sunt respectate.

"Doamna Merkel spunea ca toate conditiile impuse de Curtea Constitutionala trebuie sa fie respectate. Cred ca acesta este punctul principal, or, pentru aceasta este nevoie de cunoasterea avizelor si a motivatiilor Curtii Constitutionale. Daca acestea vor fi aplicate, atunci ne aflam pe o cale excelenta de deblocare a situatiei actuale, Aceasta este pozitia oficiala a Germaniei", a declarat Link, in cadrul unui interviu acordat Adevarul.

Subliniind ca Germania "nu-si doreste sa devina partizanul vreuneia dintre parti", oficialul de la Berlin se fereste sa critice concret vreuna dintre deciziile actualei Puteri.

"Sigur ca ne intrebam ce s-a intamplat intr-un timp atat de scurt in Romania. Ne permitem intrebari critice pentru ca este vorba despre chestiuni de anvergura europeana. Asteptam cu nerabdare parerea Comisiei Europene", mai spune ministrul.

Michael Link, 49 de ani, specialist relatii internationale, este din 2005 membru al Parlamentului german reprezentand Partidul Liberal-Democratic, iar din acest an, detine functia de ministru de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Germania este "foarte ingrijorata" de criza din Romania

Intrebat daca este de parere ca referendumul din Romania, din 29 iulie, ar trebui sa fie monitorizat de catre Comisia Europeana, Link raspunde ca "nu va fi nevoie de o monitorizare formala asa cum se intampla in alte tari nemembre ale Uniunii Europene in momentul alegerilor".

Situatia politica din Romania nu ar trebui sa influenteze procesul de aderare la spatiul Schengen, sustine ministrul german.

"Pentru aderarea la spatiul Schengen, foarte importante sunt progresele tehnice. In septembrie, va avea loc Consiliul pentru Afaceri Interne si Justitie, in cadrul caruia vor fi stabiliti pasii urmatori. Cred ca decisiv pentru acest Consiliu este raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Trebuie folosit acest timp pana in septembrie pentru a ne corela cu Comisia Europeana in stabilirea pasilor in acest sens", a declarat Michael Link.

Oficialul german sustine ca solutia iesirii din criza politica ar putea fi dezvoltarea unei culturi politice echilibrate.

"Apelez la toate partidele politice sa se comporte responsabil, sa-si asume rolul pe care il au, sa dezvolte o cultura politica echilibrata. Sper sa se foloseasca de prilejul referendumului pentru a inceta cu cearta si pentru a porni pe calea unei noi culturi politice in Romania", conchide Michael Link.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...