Ministrul german al Apararii, suspectat ca a mintit in CV

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 10:26
2060 citiri
Ministrul german al Apararii, suspectat ca a mintit in CV
Foto: Facebook/Ursula von der Leyen

Ministrul Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, suspectata de plagiat in teza sa de doctorat, s-a aflat din nou in centrul unei polemici duminica in legatura cu cariera sa universitara, presa germana ridicand obiectii fata de unele detalii din CV-ul sau.

"Informatiile din CV-ul meu sunt corecte", a replicat ministrul printr-un comunicat publicat duminica, in replica la un articol din saptamanalul Welt am Sonntag, care o suspecta ca si-a insusit in mod fraudulos un titlu la prestigioasa universitate americana Stanford, potrivit AFP.

In CV-ul sau, publicat pe site-ul guvernului, ministrul afirma ca a participat in 1993 la un program universitar la Stanford in calitate de auditor liber. Ea adauga ca a lucrat ca analist in 1995 in cadrul administratiei spitalicesti a serviciilor de sanatate ale universitatii.

Citand o purtatoare de cuvant a universitatii, jurnalul german afirma ca Ursula von der Leyen nu a fost inscrisa oficial niciodata la vreun program universitar atestat printr-o forma de certificat sau de diploma. Contactata de AFP, o purtatoare de cuvant a universitatii a apreciat totusi ca informatiile difuzate de jurnal "ar fi putut fi exagerate".

"Am fost intrebati de un organ de presa german cu privire la verificarea unor referinte in legatura cu Stanford care nu sunt disponibile in arhivele pastrate de universitate. In afara de aceasta, nu avem de facut niciun comentariu", a declarat ea.

In comunicatul sau, Ursula von der Leyen estimeaza ca nu a comis nicio eroare, afirmand ca a utilizat termenul de auditor liber "conform definitiei din wikipedia.de".

Drept dovada a trecerii sale prin administratia spitaliceasca a serviciilor de sanatate de la Stanford, ministrul a publicat o scrisoare de recomandare a unei responsabile adjuncte a spitalului, confirmand ca aceasta a lucrat sase luni sub conducerea acesteia in 1995.

Scandalul de plagiat

Aceasta polemica intervine intr-un moment in care ministrul Apararii, mentionata adesea ca posibil succesor al cancelarului german Angela Merkel, este suspectata de plagiat in teza sa de doctor in medicina, acuzatie pe care ea a respins-o de asemenea cu vehementa.

Un scandal de plagiat zguduie Guvernul Merkel: Ministrul Apararii se apara de acuzatii

In Germania, titlurile universitare sunt foarte respectate si fraudele ii pot costa scump pe autorii lor.

In 2011, ministrul apararii Karl-Theodor zu Guttenberg, o stea in ascensiune pe scena politica germana, a trebuit sa demisioneze in urma acuzatiei ca parti insemnate din teza sa de doctorat sunt plagiate. Annette Schavan, ministru al educatiei si apropiata cancelarului, a trebuit sa faca la fel in februarie 2013.

Silvana Koch-Mehrin, vicepresedinta a Parlamentului European, a trebuit si ea sa demisioneze in 2011 din motive identice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#ministru Apararii Germania CV, #ministru Apararii Germania probleme CV , #Germania