Ministrul german de Interne: Campania electorala turca nu are ce cauta in Germania

Duminica, 12 Martie 2017, ora 23:20
8810 citiri
Ministrul german de Interne: Campania electorala turca nu are ce cauta in Germania
Foto: Wikipedia

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, si-a exprimat duminica opozitia fata de prezenta ministrilor turci la mitinguri organizate in Germania in sprijinul referendumului dorit de presedintele Recep Tayyip Erdogan, adunari politice aflate in centrul unei crize intre Ankara si mai multe tari europene, relateaza AFP.

"Personal, nu sunt un partizan al prezentei lor. Nu doresc acest lucru. Campania (electorala - n.red.) turca nu are ce cauta aici, in Germania", a declarat Thomas de Maiziere la postul national de televiziune ARD.

Executivul de la Ankara mizeaza mult pe aceste mitinguri pentru a convinge diaspora turca din Europa sa voteze in favoarea referendumului care urmareste extinderea prerogativelor prezidentiale. In Germania se afla cea mai importanta comunitate turca din lume in afara granitelor Turciei, cu 1,4 milioane de persoane.

Aceste adunari politice sunt insa in centrul unei grave crize diplomatice intre Ankara, pe de o parte si Berlin si Haga, de cealalta parte.

De la inceputul lunii, mai multe orase germane au anulat mitinguri electorale in cursul carora reponsabili politici turci urmau sa ia cuvantul, provocand furia lui Recep Tayyip Erdogan care a calificat anulari ca fiind "practici naziste".

Seful statului turc a folosit din nou aceasta expresie la sfarsitul saptamanii, cand a criticat decizia autoritatilor de la Haga de a impiedica doi ministri turci sa participe la mitinguri in Olanda.

In cursul interviului acordat canalului german, Thomas de Maiziere nu s-a exprimat pentru interzicerea totala a acestor adunari, considerand ca un asemenea demers trebuie examinat cu mare atentie.

"Sunt insa limite, limite bine definite, in Codul Penal, de exemplu", a spus el. "Cel care insulta si critica Germania sau ordinea sa constitutionala cu rea credinta incalca legea. Iar aici este limita", a subliniat ministrul de interne.

La randul sau, cancelarul Angela Merkel a caracterizat ca "triste si deprimante" acuzatiile de "nazism" formulate presedintele Erdogan.

Sefa executivului german a dat asigurari ca liderii turci pot veni pentru a face campanie de sustinere a referendumului cu conditia ca aceste manifestatii sa fie anuntate "corespunzator, in termen legal si transparent".

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Comentarii