O noua victorie pentru conservatorii Angelei Merkel, in landul cu cea mai mare populatie din Germania

Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:48
3794 citiri
O noua victorie pentru conservatorii Angelei Merkel, in landul cu cea mai mare populatie din Germania
Foto: Facebook Angela Merkel

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU, conservator) a castigat alegerile organizate in Renania de nord - Westfalia, obtinand o victorie semnificativa in fata Partidului Social-Democrat (SPD), in landul cel mai populat al Germaniei si considerat fieful SPD, cu patru luni inaintea alegerilor legislative federale, informeaza AFP, Reuters si DPA.

Sondajele realizate la iesirea de la urne dupa incheierea scrutinului de duminica arata ca CDU a devansat SPD cu 34,5% din voturi fata de 30,5%. Este cel mai slab rezultat al social-democratilor inregistrat pana acum in acest land, conform sondajelor difuzate de canalele publice ARD si ZDF.

In acelasi timp, formatiunea de dreapta nationalista Alternativa pentru Germania (AfD) a obtinut 7,5%, ceea ce ii asigura intrarea in cel de-al 13-lea legislativ regional de la infiintarea sa, indica exit-pollul ZDF.

Pentru SPD este cea de-a treia infrangere la un astfel de scrutin inregistrata incepand din martie, ceea ce pune si mai mult la indoiala sansele social-democratilor de a o inlocui pe Angela Merkel din functia de cancelar la alegerile din septembrie.

Dupa ce liderul social-democrat Martin Schulz a demisionat de la conducerea Parlamentului European pentru a prelua presedintia SPD, acest partid a crescut in sondaje la inceputul anului, ajungand chiar peste CDU.

Insa, intre timp, conservatorii au revenit si in prezent sunt cotati cu circa 36% din intentiile de vot, cu procente cuprinse intre 6% si 8% peste social-democrati, astfel ca Angela Merkel priveste cu optimism scrutinul din 24 septembrie, cand spera sa obtina al patrulea mandat in fruntea executivului de la Berlin.

Peste 13 milioane de alegatori - o cincime din electoratul german - au fost chemati duminica la urne in landul din vestul republicii federale.

Martin Schulz a recunoscut ca SPD a suferit o "infrangere cu adevarat usturatoare".

"Aceasta este o zi dificila pentru social-democrati si de asemenea o zi dificila pentru mine personal", a spus Schultz, citat de The Associated Press, facand referire la faptul ca el provine din landul Renania de Nord-Westfalia.

Totusi, Schultz s-a aratat optimist si a indemnat partidul sa se concentreze acum asupra alegerilor nationale de la 24 septembrie. "Ne vom imbunatati profilul, suntem nevoiti sa o facem", a spus Schulz.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit marţi, 27 februarie, despre decizia coaliţiei PSD-PNL de a merge pe listă comună la alegerile europarlamentare. Kelemen Hunor a declarat, la Prima...
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Scena politică din România s-a îmbogățit cu foarte multe partide mici care sunt, în majoritatea cazurilor, formate în ultimii ani. Doar în 2023 s-au creat 27 de noi partide după ce lideri...
#victorie partid Merkel Germania, #avans CDU partid Merkel Germania, #alegeri Germania , #Germania