Oficial german: Combaterea defaimarilor pare nedorita de Guvernul Dancila

Miercuri, 07 August 2019, ora 14:54
5749 citiri
Oficial german: Combaterea defaimarilor pare nedorita de Guvernul Dancila

Dana Varga, consiliera a premierului Viorica Dancila, a distribuit pe Facebook un colaj de fotografii in care se sugereaza asemanarea intre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si dictatorul nazist Adolf Hitler.

In exclusivitate pentru DW, Bernd Fabritius, imputernicitul guvernului federal german pentru imigranti de origine germana si minoritati nationale, a anuntat ca a trimis "din nou o scrisoare oficiala doamnei prim-ministru pe cale diplomatica, in care mi-am exprimat indignarea si am cerut clarificarea pozitiei Guvernului".

Domnule Fabritius, va exista o reactie din partea guvernului federal la postarea cosilierului de stat Varga?

Cu indignare am fost nevoit sa iau la cunostinta noua calomniere din partea unui inalt reprezentant al unui partid de guvernamant la adresa minoritatii germane din Romania. Postarea doamnei Dana Varga, consilier de stat al Guvernului Dancila, prin care se forteaza o asemanare intre presedintele Romaniei, domnul Klaus Johannis, membru ale acestei minoritati, cu Adolf Hitler, il vizeaza pe presedintele tarii, dar loveste din nou - dupa incidentele anterioare provocate de domniile lor, Liviu Pop, Lia Olguta Vasilescu si Darius Valcov - minoritatea germana in totalitatea ei.

Aceasta defaimare repetata a unei minoritati nationale, care promoveaza scindarea societatii civile, este absolut inadmisibila.

Am abordat aceasta tema in urma cu cateva saptamani in cadrul celei de a 22-a sesiuni interguvernamentale romano-germane la Sibiu, unde Guvernul Romaniei si-a asumat obligatia sa acorde protectia cuvenita minoritatii germane pe baza tratatului bilateral de prietenie si cooperare in Europa intre Romania si Germania din anul 1992.

Acest nou atac este in totala contradictie cu obligatiile asumate si nu poate trece neobservat. Din acest motiv, am adresat din nou o scrisoare oficiala doamnei prim-ministru pe cale diplomatica, in care mi-am exprimat indignarea si am cerut clarificarea pozitiei Guvernului.

Nu a fost primul act de calomniere si defaimare de acest gen din partea unor functionari inalti ai tandemului guvernamental PSD-ALDE. Cat de functionala mai poate fi relatia politica dintre Germania si Romania, in aceste conditii?

Relatia politica si diplomatica intre tarile noastre este stabila si functionala si nu trebuie afectata de unele derapaje ale unor reprezentanti inalti ai actualei guvernari.

Societatea civila - aceasta am putut constata de repetate ori - in mare majoritate nu se alineaza inca acestor defaimari, ci le dezaproba. Acest fapt este o baza buna pentru intarirea relatiilor bilaterale.

Minoritatea germana insasi este - impreuna cu diaspora romana din Germania - o punte de prietenie intre cele doua tari. Ei sunt adevaratii "ambasadori ai Romaniei", si nu actorii politici de tipul Pop, Vasilescu, Valcov sau Varga.

Relatia de lucru in special cu omologul meu, co-presedintele Comisiei interguvernamentale Romano-Germane, domnul ministru delegat George Ciamba, este una foarte constructiva. Sper ca Guvernul Dancila va folosi cel tarziu acest prilej pentru a lua masurile necesare de prevenire a continuarii acestor defaimari inacceptabile.

Ce masuri concrete ar trebui sa intreprinda, in opinia dvs., Guvernul Dancila pentru a opri asemenea iesiri ostile la adresa unei minoritati din Romania, dar si la adresa Germaniei, un stat partener in UE si NATO?

Daca asemenea iesiri defaimatoare in public se intampla in repetate randuri si in mare parte necontestate de conducerea Guvernului in spatiul public, si mai ales daca ele raman fara consecinte, o combatere nu pare posibila. Chiar mai mult, combaterea lor pare nedorita de guvernantii de la Bucuresti.

Din acest motiv, intre timp, ele chiar sunt atribuite acestui guvern. Am fost indignat sa aflu ca tocmai autorul unei discriminari si defaimari grave la adresa minoritatii germane, senatorul Liviu-Marian Pop, urmeaza sa fie desemnat ca noul presedinte al delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, forul european de protectie pentru minoritati, acolo unde s-a cerut anchetarea faptelor de discriminare comise de el.

O asemenea nominalizare dauneaza grav imaginii Romaniei si este un semnal regretabil pentru modul delasator, cu care sunt privite asemenea defaimari colective la adresa unei minoritati nationale la Bucuresti.

Sper ca asemenea semnale vor fi corectate fara intarziere si ca postarile de genul celor publicate de doamna consilier de stat Varga nu vor ramane in continuare fara consecinte.

Robert C. Schwartz

Citeste si:
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Președintele PSD Vaslui Dumitru Buzat a declarat vineri, 24 septembrie, că se consideră un prieten al fostului lider social-democrat Liviu Dragnea, însă subliniază că nu l-ar urma într-o...