Peste 70 de politisti au fost raniti la protestele violente fata de summitul G20: Bine ati venit in iad

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 08:27
4038 citiri
Peste 70 de politisti au fost raniti la protestele violente fata de summitul G20: Bine ati venit in iad
Foto:Twitter/Donald J. Trump

Peste 70 de politist au fost raniti joi noaptea, in urma violentelor care au izbucnit la protestele antiglobalizare organizate in marja summitului G20 de la Hamburg.

Pana la 12.000 de persoane au participat la demonstratia intitulata "Bine ati venit in iad" si au protestat fata de globalizare, precum si fata de actiunile presedintelui Trump.

Un organizator a precizat ca sloganul protestelor simbolizeaza faptul ca "politicile globale ale G20 sunt responsabile pentru conditii infernale, precum foamete, razboi si dezastre climatice", transmite The Atlantic.

Principala demonstratie a inceput in jurul orei locale 19.00 (20.00 ora Romaniei), dar situatia a escaladat rapid, dupa ce un grup cunoscut drept "blocul negru" - format in special din tineri cu masti, esarfe si glugi negre - a inceput sa atace fortele de ordine. Acest "bloc negru" a fost prezentat la manifestatiile dedicate Zilei Muncii de la Paris si Berlin, precum si la protestele de luna trecuta din Rio de Janeiro.

Desi organizatorii au anulat demonstratia din cauza violentelor, protestatarii au continuat sa incendieze autovehicule, sa avarieze mai multe cladiri, precum si sa arunce cu sticle, pietre si petarde spre politistii din Hamburg.

In schimb, politistii au incercat sa-i tina departe pe protestatari cu spray-uri cu piper, gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Initial, politia a anuntat ca 15 ofiteri au fost raniti in urma protestelor, inclusiv trei ofiteri care au avut nevoie de internare. De asemenea, un politist a ajuns la spital cu o plaga la nivelul ochiului, din cauza exploziei unei petarde. Insa, alti 59 de politisti au suferit rani superficiale in urma protestelor violente, ceea ce aduce numarul total al ranitilor la 74 de ofiteri din Hamburg.

Pana in acest moment nu exista informatii despre numarul protestatarilor raniti, desi medicii au tratat mai multe persoane la demonstratia din Hamburg.

De asemenea, cel putin un protestatar a fost ridicat de medici intr-o patura termica de la demonstratia anti-G20.

La primele ore ale diminetii, autoritatile locale au anuntat ca situatia s-a calmat in Hamburg.

Summiturile G20 atrag adeseori proteste violente, dar autoritatile din Hamburg sperau sa minimalizeze nivelul ciocnirilor pentru a evita tragedii, precum cele care au marcat sumitul de la Londra (2009) - unde o persoana si-a pierdut viata - sau de la Genova (2001) - unde un politist l-a impuscat mortal pe activistul stangist Carlo Giuliani.

De multe ori, asemenea summituri sunt organizate in zone rurale izolate. Insa, o serie de constrangeri logistice au fortat-o pe Merkel sa accepte organizarea summitului G20 la Hamburg.

Aproximativ 20.000 de politisti au fost desfasurati pentru cele 30 de demontratii prevazute in aceasta saptamana la Hamburg.

Citește și:
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Guvernul a aprobat marţi, 29 noiembrie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela...
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Răsplata după pseudomunca de la Secția Specială. Adina Florea a ieșit la pensie prin decret semnat de Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi, 29 noiembrie, decretele de eliberare din funcţie a 36 de magistraţi, între care Adina Florea - inspector judiciar la Inspecţia Judiciară - şi de...