Presedintele Germaniei a demisionat

Luni, 31 Mai 2010, ora 15:23
12905 citiri
Presedintele Germaniei a demisionat
Foto: AFP

Presedintele Germaniei Horst Kohler a anuntat ca isi da demisia din functie ca urmare a unor declaratii pe care le-a facut dupa o vizita in Afganistan.

Kohler a afirmat ca razboiul din Afganistan serveste intereselor economice ale Germaniei, potrivit AFP.

Horst Koehler, care a primit un nou mandat de presedinte anul trecut, a declarat intr-un interviu ca o tara ca Germania trebuie sa stie ca interventiile militare sunt necesare pentru a-si apara interesele. El a dat ca exemplu atunci siguranta circulatiei marfurilor.

"In interventii militare de urgenta trebuie asigurate interesele tarii, precum rute comerciale libere, prevenirea instabilitatii regionale, care ar putea avea un impact negativ asupra comertului, locurilor de munca si veniturilor", a spus Kohler atunci.

Declaratia sa a atras critici dure pe care a incercat sa le respinga spunand ca a fost prost inteles si ca se referea de fapt la piratii somalezi si la misiunea UE, chiar daca jurnalistii germani se refereau clar la Afganistan.

Presedintele Germaniei este responsabil cu promulgarea legilor, insa rolul sau este doar onorific.

Cine va fi noul presedinte al Germaniei?

Jens Bohrnsen, presedintele Bundesratului si premierul landului Bremen, ar urma sa preia functia de presedinte, in urma demisiei lui Hort Koehler.

Koehler a precizat ca l-a informat pe Bohrnsen in legatura cu decitia sa de a demisiona. Fostul presedinte a subliniat ca a facut acest pas fara precedent in istoria Germaniei in urma insinuarilor ca ar fi pledat pentru o folosire neconstitutionala a fortelor armate pentru a apara interesele economice ale tarii.

El a precizat ca astfel de acuzatii nu au nicio justificare si ca denota o lipsa de respect fata de cea mai inalta functie.

Cancelarul Angela Merkel a declarat vineri ca nu va lua nicio pozitie fata de declaratiile lui Koehler si ca acesta trebuie sa-si clarifice afirmatiile.

Reactii la demisia lui Koehler

Lumea politica germana a fost rezervata in reactii referitor la demisia presedintelui. Cancelarul Angela Merkel a laut act de demisia lui Koehler, insa nu a facut alte declaratii.

Demisia pare sa fie insa privita cu ochi buni. Primarul din Breman, Jens Bohrnsen, a declarat, pentru Frankurt Allgemeine Zeitung, ca isi exprima "tot respectul pentru decizia presedintelui de a demisiona".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presedinte Germania demisie, #Horst Kohler demisie , #Germania
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
... asteptam acelasi gest de onoare si de la presedentie, guvern si parlament.