Presedintele Germaniei a demisionat

Luni, 31 Mai 2010, ora 15:23
12741 citiri
Presedintele Germaniei a demisionat
Foto: AFP

Presedintele Germaniei Horst Kohler a anuntat ca isi da demisia din functie ca urmare a unor declaratii pe care le-a facut dupa o vizita in Afganistan.

Kohler a afirmat ca razboiul din Afganistan serveste intereselor economice ale Germaniei, potrivit AFP.

Horst Koehler, care a primit un nou mandat de presedinte anul trecut, a declarat intr-un interviu ca o tara ca Germania trebuie sa stie ca interventiile militare sunt necesare pentru a-si apara interesele. El a dat ca exemplu atunci siguranta circulatiei marfurilor.

"In interventii militare de urgenta trebuie asigurate interesele tarii, precum rute comerciale libere, prevenirea instabilitatii regionale, care ar putea avea un impact negativ asupra comertului, locurilor de munca si veniturilor", a spus Kohler atunci.

Declaratia sa a atras critici dure pe care a incercat sa le respinga spunand ca a fost prost inteles si ca se referea de fapt la piratii somalezi si la misiunea UE, chiar daca jurnalistii germani se refereau clar la Afganistan.

Presedintele Germaniei este responsabil cu promulgarea legilor, insa rolul sau este doar onorific.

Cine va fi noul presedinte al Germaniei?

Jens Bohrnsen, presedintele Bundesratului si premierul landului Bremen, ar urma sa preia functia de presedinte, in urma demisiei lui Hort Koehler.

Koehler a precizat ca l-a informat pe Bohrnsen in legatura cu decitia sa de a demisiona. Fostul presedinte a subliniat ca a facut acest pas fara precedent in istoria Germaniei in urma insinuarilor ca ar fi pledat pentru o folosire neconstitutionala a fortelor armate pentru a apara interesele economice ale tarii.

El a precizat ca astfel de acuzatii nu au nicio justificare si ca denota o lipsa de respect fata de cea mai inalta functie.

Cancelarul Angela Merkel a declarat vineri ca nu va lua nicio pozitie fata de declaratiile lui Koehler si ca acesta trebuie sa-si clarifice afirmatiile.

Reactii la demisia lui Koehler

Lumea politica germana a fost rezervata in reactii referitor la demisia presedintelui. Cancelarul Angela Merkel a laut act de demisia lui Koehler, insa nu a facut alte declaratii.

Demisia pare sa fie insa privita cu ochi buni. Primarul din Breman, Jens Bohrnsen, a declarat, pentru Frankurt Allgemeine Zeitung, ca isi exprima "tot respectul pentru decizia presedintelui de a demisiona".

Citește și:
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat pe Twitter un mesaj legat de cererea Ucrainei privind aderarea în regim de urgență la Alianța Nord Atlantică. ”Împreună cu...