Ziare.com

Presedintele Germaniei vrea incetinirea extinderii UE: Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza

Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 18:21

   

Presedintele Germaniei vrea incetinirea extinderii UE: Nu toata lumea tine pasul. Ar trebui sa luam o pauza
Gauck indeamna la o "pauza" in consolidarea UE si avertizeaza ca unii europeni se simt pierduti

Presedintele german Joachim Gauck indeamna Uniunea Europeana sa faca o pauza in calendarul ce vizeaza o consolidare a blocului, avertizeaza ca unii cetateni se simt pierduti in mijlocul acestei schimbari si subliniaza ca Europa ramane un "mare" proiect al pacii, dar are nevoie de o "decelerare", relateaza Deutsche Welle.

Gauck a declarat intr-un interviu acordat Welt am Sonntag ca este ingrijorat ca nu toti cei 508 milioane de cetateni europeni pot sau vor sa tina pasul, dupa decenii de integrare europeana.

El i-a indemnat pe politicieni sa pledeze si pentru un sentiment de apartenenta la proiectul european, pe langa promovarea unei Europe unite si bazate pe pace, libertate, securitate si democratie.

"Ca intreg, ar trebui sa ne gandim la o pauza, in timpul careia sa discutam ce obiectiv vrem sa atingem si cu ce viteza", a declarat Gauck, care a laudat totusi proiectul european.

"Noi am dezvoltat un mare concept al Uniunii Europene, un proiect de pace la care generatii dintre noi nu au indraznit sa viseze", a spus Gauck.

"Insa urmand calea unei Uniuni tot mai stranse, uneori am fost atat de rapizi incat nu toti cetatenii au putut sa tina pasul sau au vrut sa faca acest lucru", a adaugat el.

Presedintele Germaniei, al carui mandat de presedinte, o functie mai degraba simbolica, se incheie in februarie, a subliniat ca "nu toti se simt cetateni ai lumii".

Pe lista statelor candidate pentru aderarea la UE se afla tari ca Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia, insa declaratiile lui Gauck par sa o vizeze pe cea din urma.

Parlamentul European tocmai a votat pentru inghetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, din cauza epurarilor pe care regimul lui Erdogan le-a declansat dupa tentativa esuata de puci de vara aceasta.

In replica, presedintele Turciei a amenintat ca va deschide granitele pentru milioanele de refugiati care vor sa ajunga in UE.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 18337 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

N-a reușit ea, incă, Germania de Vest să-nghită gălușca Germaniei de

Est (nici economic, nici social), dar...

 

"Pe lista statelor candidate pentru aderarea la UE se afla tari ca

Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia, insa declaratiile lui Gauck par sa o vizeze pe cea din urma."-aiurea. Gauck se referă la amanarea unei integrări mai profunde intre statele care deja sunt membre UE. Adică o Europă federală nu mai e un proiect de actualitate, deoarece Europa trece printr-o fază de ascensiune a sentimentelor nationale, iar proiecte de aprofundare a integrării ar pune gaz peste foc, ar face să crească audienta partidelor eurosceptice.

 

Iată o voce "rară" care a luat cuvantul

Și mi se pare că are și argumente demne de luat in seamă.
Cel puțin,dar nu numai,in cazul țărilor satelite ale URSS... Integrarea națională a durat aproape veacul la formarea națiunilor și nici in cadrul "lagărului"socialist nu s-a forțat nota-doar cu cele ca Ucraina,Moldova de peste Prut, care are populație rusofilă in sute de ani...
Vorbă sănătoasă și cu privire la integrarea in alianța Europeană,privind și respectarea unor relații de un anume tip,de participare intr-un parlament european și multe alte strucuri necesare.Iată,Romania nu s-a dezmeticit-și nu e singura-,căci au rămas nerezolvate și pană in 90,probleme de integrare socială al celor 400-600000 de țigani ce li s-a rromi de către unii și mare greșeală s-a făcut.Mai sunt probleme cu minorități incetățenite la noi,in urma celor trei imperii ravnitoare...
Oricum,spunea o doamnă participantă la mai multe alegeri din Europa,Asia,Africa, cum că Europa are o democrația bună. Da dar,ea e lansată de la nivel de foruri europene și pană jos,ajunge praful...
Așa că,mai incet cu ingerarea și cred că la nivelul educației,s-au declanșat mari probleme,iar la sănătate ne cam "alterează"increderea,multinaționalele.
Romanul a fost,este și va fi harnic,dornic de a atinge măiestria in meseria lui,dar cere să simtă respect in demnitatea de OM la locul lui și locul lui este in Romania, in restul lumii,fiind prezent ca turist,ori pasager cu o indeletnicire ca servici.Cu excepțiile de rigoare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor