Profita Germania de criza? Nasterea celui de-Al Patrulea Reich

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 10:43
6672 citiri
Profita Germania de criza? Nasterea celui de-Al Patrulea Reich
calificativ.ro

Cand a devenit clar ca Europa a ajuns in hau, europenii au decis ca Germania trebuie sa preia fraiele puterii, pentru a scoate continentul din criza. Acum, deja, unii vad in zare Al Patrulea Reich. Stiu nemtii ce vor si in ce s-au bagat?

Incearca sa raspunda la aceasta intrebare jurnalistii germani, intr-un comentariu marca Deutsche Welle.

Germanii sunt pe cale sa devina mielul de sacrificiu al Europei. Orice ar face, oricate masuri ar propune impotriva crizei, ei raman neintelesi si nu se pot face placuti pentru ceilalti. Aceeasi oameni care, cu ceva timp in urma, considerau ca Germaniei trebuie sa i se atribuie rolul principal de luptator impotriva crizei. Cand, totusi, cancelarul Merkel a decis ca germanii sa preia fraiele reformelor in propriile maini, germanii au inceput a fi banuiti de intentii oculte.

Excese germanofobe

In Marea Britanie unii analisti vad deja construirea celui de-Al Patrulea Reich. Ei au tras semnalul de alarma privind hegemonia Germaniei in Europa sub motto-ul: "cu ajutorul eurocrizei, noi ne luam ceea ce nu am reusit sa acaparam in doua razboaie mondiale". In Franta, chiar si fostul consilier prezidential, Jaques Attali, a atentionat ca Berlinul a scos "arma de sinucidere colectiva a continetului", iar deputatul Nicholas Dupont a declarat ca nu vrea sa priveasca neputincios cum Franta se transforma intr-o provincie a Germaniei.

La Bruxelles, de asemenea, germanii sunt priviti cu rezerve. Presedintele Comisie Europene, Barroso, si Jean Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, si-au aratat supararea fata de Angela Merkel, pentru ca acesta nu doreste sa plateasca toate facturile Europei, contribuind astfel la neincrederea fata de institutiile europene si din zona euro ca intreg.

Daca situatia nu ar fi fost serioasa, am fi putut chiar sa radem la o astfel de ironie a sortii. Pentru ca tocmai germanii, care, in ultimii 10 ani, au depus eforturi mari sa se distanteze de americani, inteleg acum ce inseamna sa fii un jucator mare pe scena economico-politica a lumii. Germania, in acest moment, este pe cale sa se tranforme, pentru Europa, in ceea ce America este pentru intreaga lume: o putere principala ale carei actiuni sunt privite de ceilalti cu un ochi mereu critic.

In ceea ce priveste siguranta europeana, mult timp liderii Batranului Continent au privit ca doi batranei carcotasi din loja, comentand rautacios ceea ce se intampla pe scena. Deodata, europenii au hotarat ca deciziile trebuie sa vina nu din America, ci din Germania. Cand germanii se ofera sa joace acest rol, parca acestia nu prea sunt ceea ce asteptau europenii. De la ei se asteapta sa-i ajute, dupa posibilitati, pe toti europenii. Si, daca s-ar putea, fara sa puna nicio conditie.

In caz contrar, germanii ar deveni europeni rai. Cu alte cuvinte, Germania ar trebui sa plateasca si sa nu zica nimic, pentru ca, daca nu tace, ar insemna ca urmareste o pozitie dominanta in Europa. In politica mondiala, Germania a fost un factor neutru, in zilele noastre, un fel de Elvetie. Acum, brusc, nemtii simt ca toata lumea se uita la ei cu speranta si incredere, chiar daca fara dragoste. De la germani se asteapta sa salveze euro, prevenind un noua catastrofa in economia mondiala.

In acest rol, complet nou pentru ea, Germania ar trebui sa descopere un adevar pe care americanii il cunosc demult. Faptul ca marile puteri nu sunt iubite deloc. Pretul, insa, merita platit pentru ca, in aceste situatii, nu vorbim despre castigarea unui conscurs de popularitate. Este vorba de ajutarea Eurupei si a Germaniei totodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Germania zona euro, #criza zona euro, #criza Europa, #criza UE, #uniunea europeana criza, #Barroso UE, #Juncker UE , #Germania