Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Relatiile franco-germane, in impas

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 14:43
1967 citiri
Relatiile franco-germane, in impas
Foto: Ecboe.org

Intalnirea ce trebuia sa aiba loc luni seara, intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele Sarkozy a fost amanata pentru 14 iunie.

Oficialii de la Berlin au motivat acest gest prin incarcarea excesiva a agendei Angelei Merkel, desi anularea in ultimul moment a unei intalniri la un asemenea nivel este o raritate in lumea diplomatiei, informeaza AFP.

Angela Merkel trebuia sa prezinte bugetul pe 2011, buget impanat cu reduceri drastice ale cheltuielilor publice, menite sa puna deficitul bugetar intr-o pozitie mai confortabila pentru economia Germaniei.

Cancelarul german se afla, in aceasta perioada, intr-o pozitie extrem de delicata si ca urmare a demisiei presedintelui Horst Kohler. Masurile de austeritate anuntate au dus la scaderea popularitatii sale in sondaje, o tendinta ce caracterizeaza pozitia tuturor guvernantilor si sefilor de state din zona euro in aceste zile, inclusiv pe cea a presedintelui Sarkozy.

Desi strategia pentru combaterea impasului in care se afla moneda europeana ar trebui sa fie una comuna, presa economica si financiara acuza Germania de opinie separata. Cancelaria de la Berlin lupta cu criza in termeni exclusiv nationali, fara sa arate pic de consideratie pentru impactul pe care l-ar avea ruperea de strategia comuna asupra sustenabilitatii monedei euro.

La intalnirea de luni, cei doi inalti oficiali urmau sa pregateasca atat summit-ul de la Bruxelles, programat pentru 17 iunie, cat si reuniunile G8 si G20 ce vor avea loc in Canada, arata Liberation.

Cele doua tari urmau sa se puna de acord in privinta politicilor economice, astfel incat la reuniunea de la Bruxelles presedintele UE, Herman van Rompuy, sa prezinte propunerile pe aceasta tema.

Franta a reprosat, nu demult, Germaniei faptul ca intarzierea cu care a reactionat in luarea deciziei de salvare a monedei euro va costa economiile europene 750 miliarde de euro.

Divergentele de opinie si neconcordantele aparute intre cele doua mari puteri europene nu fac altceva decat sa usureze munca celor care fac speculatii impotriva monedei comune.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#relatii Germania Franta, #intalnire Merkel Sarkozy , #Germania