Reporteri fara Frontiere a obtinut o victorie istorica impotriva serviciului de spionaj al Germaniei

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 15:54
4030 citiri
Reporteri fara Frontiere a obtinut o victorie istorica impotriva serviciului de spionaj al Germaniei
Foto: Arhiva Pixabay

Organizatia "Reporteri fara Frontiere" a castigat un proces impotriva serviciului german de informatii externe BND. Acesta este un semn bun, nu numai pentru libertatea presei.

Statul vrea sa stie ce dusmani are. El vrea si trebuie sa combata orice posibile pericole. Apararea securitatii, a libertatii este un lucru onorabil care merita tot sprijinul nostru. Prin urmare, este bine si necesar sa avem servicii de informatii eficiente.

O importanta functie de securitate este atribuita Serviciului Federal de Informatii (BND). Ca acesta nu actioneaza intotdeauna cu sensibilitate in alegerea mijloacelor si metodelor sale se stie.

In urma dezvaluirilor fostului agent american Edward Snowden, BND s-a vazut supus pe buna dreptate unor critici dure din cauza participarii la programul de spionaj global al Agentiei Nationale de Securitate din SUA (NSA). O comisie de ancheta a Parlamentului german (Bundestag) a ajuns la concluzia ca serviciul de informatii externe al Germaniei si-ar fi depasit cu mult atributiunile.

Cuvintele cheie ale scandalului transatlantic au fost "supravegherea telecomunicatiilor strategice" si "informatii despre telecomunicatii externe".

Nicio colectare de date fara temei juridic!

Exact acesti termeni se regasesc acum intr-o decizie a Tribunalului administrativ federal in favoarea organizatiei "Reporteri fara Frontiere" (RFF) si a unui avocat. Acestia au intentat un proces impotriva BND pentru ca serviciul de informatii le-a stocat si analizat datele de conectare la telecomunicatii intr-un fisier numit Veras (abrevierea inseamna "sistemul de analiza a datelor despre trafic").

In acest fisier au fost stocate asa-numitele metadate din convorbirile telefonice cu strainatatea.

BND considera ca actiunea a fost legala pentru ca ar fi fost anonimizate toate datele obtinute fie din interceptarea proprie a convorbirilor, fie de la alte servicii de informatii. Din fericire, judecatorii nu au luat in considerare acest argument, invocand lipsa temeiului juridic pentru aceasta ingerinta masiva in secretul telecomunicatiilor, care este garantat in articolul 10 din Legea fundamentala.

BND dispune de mijloce eficiente

Cu toate acestea, garantia nu este absoluta. In anumite conditii, BND poate stoca si evalua metadatele si chiar continutul din apelurile telefonice interceptate ca parte a masurilor de monitorizare specifice.

Iar aceste constatari pot fi folosite in mod expres pentru a evita pericolul. Este un lucru util, la urma urmei. Astfel de masuri de amploare se bazeaza pe suspiciuni concrete si sunt potrivite, de exemplu, pentru a preveni un atac terorist in Germania. Cu alte cuvinte, serviciul de informatii externe are la dispozitie mijloace eficiente.

In cazul de fata, insa, organizatia "Reporteri fara Frontiere" s-a aparat fata de pericolul realist de a intra in vizorul BND fara temei, prin intermediul interceptarilor.

Organizatia pentru apararea drepturilor omului se ocupa de jurnalisti in tarile autoritare si dictaturi. Desigur, acestia trebuie sa se poata baza pe confidentialitatea comunicarii cu RFF.

Lupta antiterorista nu este slabita

Nu se pune problema insinuarii unor intentii de rea-credinta in activitatea BND. Aceasta ar stirbi, in contextul sentintei de fata, onorabilitatea servicului de informatii.

Cu toate acestea, chiar daca pericolul utilizarii abuzive a datelor poate parea abstract si teoretic, orice reducere a riscurilor trebuie salutata.

Prin urmare, decizia Tribunalului administrativ federal constituie cu adevarat un "succes istoric". Aceasta este si opinia reclamantului RFF - pe buna dreptate.

Si altii ar trebui acum incurajati sa actioneze impotriva stocarii ilegale a datelor. Verdictul este mult mai mult decat o victorie pentru libertatea presei. In egala masura consolideaza drepturile civice si drepturile omului.

Scepticilor ar trebui sa li se spuna ca BND nu va fi slabit, prin aceasta sentinta, in lupta sa importanta impotriva teroristilor si a altor pericole. Ascultarea, stocarea si evaluarea datelor continua sa fie permise, exista legi clare pentru asemenea actiuni. Dar aceste legi trebuie respectate.

Marcel Furstenau

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Reporteri fara Frontiere proces Germania spionaj , #Germania
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
"Reporteri fara frontiere","Ämnesty International"=oficine rusesti.