Retelele sociale, un instrument extrem de puternic in timpul masacrului din Munchen - Ce postam pe Facebook si Twitter in vremuri de criza

Duminica, 24 Iulie 2016, ora 08:21
6969 citiri
Retelele sociale, un instrument extrem de puternic in timpul masacrului din Munchen - Ce postam pe Facebook si Twitter in vremuri de criza
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Retelele sociale s-au dovedit a fi un blestem si-o binecuvantare deopotriva, vineri, in timpul atacului cumplit din Munchen, cand un tanar a ucis noua oameni in zona unui mall.

Pentru ca retelele sociale au fost inundate cu mesaje din timpul atacului, politia germana s-a vazut uneori urmarind piste false. Atacatorul insusi - Ali David Sonboly - a folosit Internetul pentru a planifica atacul, scrie AFP.

Dar tot pe retelele sociale, germanii au dovada de o solidaritate incredibila. Hashtagul #opendoors (usi deschise) a fost folosit intens, pentru a le transmite celor blocati in Munchen - germani sau turisti, ca au unde innopta.

Asadar, cat ajuta si cat incurca retelele sociale in timpul unui atac?

Vineri, imediat dupa primele impuscaturi, politia germana a scris pe Twitter ca "situatia e confuza", dar ca va face tot posibilul ca publicul sa fie informat si ca o operatiune a politiei din Munchen e in desfasurare. De asemenea, politia din Munchen i-a sfatuit pe oameni sa stea departe de locurile aglomerate. Mesajul a venit in engleza, franceza si germana.

Apoi, utilizatorii de pe retelele sociale au inceput sa scrie despre propria experienta, altii aveau o alta versiune a evenimentelor, asa ca in curand a devenit dificil pentru politie sa-si formeze o imagine de ansamblu si, in unele cazuri, sa faca diferenta intre realitate si fictiune.

Vezi filmul evenimentelor care au zguduit Munchen vineri seara

Citeste si noi detalii despre criminalul din Munchen: Un tanar de 18 ani cu probleme psihice, inspirat de masacrul comis de Breivik in Norvegia

La un moment dat, de exemplu, pe Twitter s-a scris ca sunt impuscaturi in zona Stachus, nu departe de gara principala. Dar aceste relatari s-au dovedit a fi false.

O alta problema pentru politie a fost atunci cand martorii au inceput sa incarce pe Net clipuri si fotografii din timpul atacului. La acel moment, politia credea ca ar putea fi mai multi atacatori, iar orice imagini de la fata locului i-ar fi ajutat sa fuga mai usor de politie.

Asadar, Politia le-a cerut oamenilor sa nu mai posteze inregistrari sau fotografii de la fata locului, pentru a evita sa furnizeze "orice informatie utila pentru suspecti".

De altfel, seful Politiei din Munchen, Hubertus Andrae, a declarat televiziunii publice ZDF mai tarziu ca viteza cu care se propagau informatiile si volumul de date care trebuiau verificate au fost o provocare uriasa pentru autoritati.

Contul oficial al Politiei din Munchen s-a dovedit extrem de util. Publicul era informat cu privire la cele mai noi informatii confirmate. La un moment dat, vineri noaptea, politistii au revenit insa cu un apel: "va rugam sa nu mai publicati speculatii, asta ne-ar ajuta foarte mult". Asta pentru ca multi internauti vorbeau deja despre un atentat terorist.

"In prezent, in epoca retelelor sociale, nu politia detine controlul asupra informatiilor, ci... toata lumea. Nu noi hotaram cand publicam sau cat publicam", a declarat si ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

Oficialul a admis ca, paradoxal, clipurile de la fata locului, postate pe Twitter, i-a ajutat mult pe politisti, care si-au putut organiza mai bine operatiunea. Dar l-au ajutat si pe criminal. Solutia ar fi fost ca oamenii sa trimita direct politiei imaginile surprinse in timpul atacului.

Dar, inainte de atac, atacatorul insusi s-a folosit de Internet pentru a-si atrage victimele. Anchetatorii au declarat ca e foarte probabil ca tocmai atacatorul sa fi postat pe Facebook reclama mincinoasa, prin care oamenii erau chemati la fast-food-ul din mall (unde s-au tras pentru prima data focuri de arma), pentru meniuri gratuite.

Traim in epoca Internetului, insa trebuie sa fim precauti. In cazul situatiilor de criza, retelele sociale sunt un instrument foarte puternic, care pot schimba cursul evenimentelor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#retele sociale atac Munchen, #atac Munchen Internet , #Germania