Social-democrații germani și-au ales o conducere bicefală, dupa ce Olaf Scholz a preluat funcția de cancelar

Sambata, 11 Decembrie 2021, ora 21:57
1988 citiri
Social-democrații germani și-au ales o conducere bicefală, dupa ce Olaf Scholz a preluat funcția de cancelar
Formaţiunea s-a confruntat în ultimii 10 ani cu tulburări interne FOTO Facebook / Olaf Scholz

Social-Democrații din Germania şi-a exprimat sprijinul faţă de noul cancelar Olaf Scholz și au ales o nouă conducere a partidului (SPD), transmite EFE.

"Unii nu contau pe succesul social-democraţilor. Însă cazul nostru nu este unic în Europa. Avem şefi de guvern social-democraţi în Finlanda, Danemarca, Portugalia, Spania... şi acum un cancelar german", a declarat Scholz înaintea congresului federal al SPD. Scholz a apreciat că începutul mandatului său se produce "într-un moment dificil" din cauza pandemiei, dar a dat asigurări că noul guvern de coaliţie "va răspunde obiectivului comun de modernizare" a ţării, "în conformitate cu mandatul oferit de cetăţeni".

A fost primul mesaj al lui Scholz după ce a fost învestit cancelar, miercuri, şi după alegerea în calitate de copreşedinte al SPD a lui Klingbeil, care a obţinut 86% din voturi. Noul lider va împărţi conducerea bicefală cu stângista Saskia Esken, confirmată în post cu 76% din voturi.

"Eram cu spatele la zid, dar niciodată nu ne-am lăsat învinşi", a amintit Klingbeil, cerând sprijinul delegaţilor, într-un congres în format hibrid, din cauza pandemiei de coronavirus. Klingbeil făcea referire la situaţia partidului de acum un an, când sondajele anunţau o înfrângere electorală severă şi îl plasau pe Scholz pe poziţia a treia, după conservatori şi verzi.

Klingbeil este considerat arhitectul succesului lui Scholz, al cărui partid a obţinut la alegerile generale din septembrie locul 1, cu 25,7% din voturi, în timp ce blocul conservator al fostului cancelar Angela Merkel, condus de Armin Laschet, a obţinut 24,1% din voturi.

În vârstă de 43 de ani şi secretar general al SPD din 2017, Klingbeil a dinamizat SPD şi l-a conectat cu susţinătorii săi mai tineri, prin intermediul reţelelor sociale, cu ajutorul unor mesaje provocatoare şi directe.

Pentru postul de secretar general a fost ales, cu 77% din voturi, Kevin Kuehnert, fost lider al tineretului socialist al partidului, Jusos.

Klingbeil îl înlocuieşte pe Norbert Walter-Borjans, în vârstă de 69 de ani, care în 2019 a ajuns în fruntea partidului împreună cu Esken.

Klingbeil şi Esken au ca obiectiv să facă din SPD un partid mai omogen, în condiţiile în care formaţiunea s-a confruntat în ultimii 10 ani cu tulburări interne şi cu numeroase schimbări la vârf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#alegeri, #social democrati germania, #Olaf Scholz , #Germania