Tara cu 1 milion de gradini comunitare si liste de asteptare de pana la cinci ani pentru orasenii care vor sa lucreze pamantul

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 08:19
15095 citiri
Tara cu 1 milion de gradini comunitare si liste de asteptare de pana la cinci ani pentru orasenii care vor sa lucreze pamantul
Foto: Wikipedia / Gradina comunitara in Munchen

Vazut mult timp ca o ocupatie pentru pensionari, supus stigmatului, gradinaritul comunitar a devenit atat de popular printre tinerii germani incat s-a ajuns la liste de asteptare de pana la cinci ani pentru a putea sa-ti cultivi propria mancare intr-un coltisor de natura.

In Germania, gradinaritul comunitar - numit Kleingarten (gradini mici) sau Schrebergarten (dupa fizicianul si profesorul german Daniel Schrebe, promotor al beneficiilor petrecerii timpului in natura pentru tineri in secolul al XIX-lea) - nu se reduce nicidecum la cateva petece de verdeata. Vorbim de gradini meticulos ingrijite si chiar de locuinte de vara langa ele.

Situate de cele mai multe ori in spatii urbane cu mai putina cautare, gradinile comunitare au devenit o traditie adanc inradacinata in cultura germana, se arata intr-un reportaj BBC.

O sursa importanta de hrana in timpul celor doua razboaie mondiale, gradinile comunitare au inceput, pe masura ce economia Germaniei s-a refacut pe parcursul deceniilor urmatoare, sa reprezinte mai putin o necesitate si mai mult un lux pentru locuitorii in varsta ai orasului, cu precadere in Germania de Vest.

Cu timpul, gradinaritul urban a ajuns sa fie guvernat de o sumedenie de norme, ceea ce a dat nastere la expresii ca "mentalitate de gradina Schreber", folosita pentru a-i descrie pe membrii cu viziuni inguste, obedienti ai societatii.

Lucrurile stau cu totul diferit astazi, cand se constata o crestere a cererii pentru astfel de oaze urbane din partea tinerilor, a asa-numitilor Millennials, si in special a familiilor cu copii, dar si a mai tinerei Generatii Z, potrivit unui studiu al Institutului German pentru Constructii, Oras si Spatiu.

In jur de 95% dintre cele un milion de gradini ale Germaniei sunt ocupate in prezent, iar varsta medie a membrilor asociatiilor de gradinari este in scadere, de la 65-67 de ani in urma cu zece ani la 56 de ani acum.

Interesul tinerilor a contribuit la disiparea stigmatului, iar acum exista in Berlin 12.000 de oameni care isi doresc sa practice gradinaritul urban, inscrisi pe liste de asteptare de doi pana la cinci ani.

Aceasta tendinta reflecta pe de o parte nevoia tot mai greu de reprimat a locuitorilor urbani de a se conecta la natura si constientizarea beneficiilor timpului petrecut in natura, confirmate de numeroase studii.

Este, totodata, o consecinta a cresterii popularitatii dietelor pe baza de plante, a ingrijorarilor legate de pesticide si de alte substante chimice, a aversiunii tot mai puternice fata de ambalajele din plastic, a dorintei de a-si reduce amprenta individuala de carbon (mai putin combustibil consumat pentru transportul alimentelor), cu alte cuvinte de a manca mai sustenabil, mai etic.

C.S.

Eveniment Quarterly Report

Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a transmis joi, 28 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum, că întărirea rezilienţei României este esenţială...
Averile adunate ilegal ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege USR
Averile adunate ilegal ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege USR
USR depune un proiect de lege prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal, prin care se prelungește perioada în care se poate face confiscarea extinsă....
#gradini comunitare Germania, #gradini urbane , #Germania