Alegeri cruciale in Grecia: E in joc viitorul tarii

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 11:38
3064 citiri
Alegeri cruciale in Grecia: E in joc viitorul tarii
Foto: Deviantart/Stathis

Grecii au inceput sa voteze duminica in cadrul alegerilor legislative anticipate, care ar putea aduce la putere partidul anti-austeritate Syriza, manati pe de o parte de ideea de a-si redobandi suveranitatea in fata creditorilor internationali, iar pe de alta parte de sentimentul ca nu mai au prea mare lucru de pierdut.

Ultimele sondaje anuntau o victorie a Syriza cu un avans intre 2,9 si 6,7% fata de formatiunea Noua Democratie (ND) a premierului conservator Antonis Samaras, relateaza AFP.

Guvernul sau de coalitie (cu socialistii Pasok) a acceptat din 2012 aproape toate reformele cerute de creditorii internationali (UE-BCE-FMI) in schimbul unor imprumuturi acordare Greciei in valoare de 240 de miliarde de euro care sa-i asigure supravietuirea.

Unele reforme au inceput sa dea roade, insa populatia elena este in continuare ingrijorata de rata somajului in continuare ridicata (de peste 25%) si de salariile de multe ori injumatatite de la declansarea crizei.

"Sfarsitul democratiei"?

La ultimul sau miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus ca lupta pe care o duce este "pentru toate popoarele Europei" si are ca obiectiv "sa puna capat austeritatii", astfel incat sa se poata evita ceea ce el a numit "sfarsitul democratiei".

"Europa mobilizata" impotriva Greciei?

La randul sau, premierul Samaras a spus, si el la ultima reuniune electorala, ca spera totusi ca "accidentul Tsipras nu se va petrece" si a acuzat Syriza ca este un partid "care nu stie ce este Europa, nu intelege Europa" si care "va mobiliza Europa" impotriva Greciei.

Alegerile din Grecia dau sperante si altor partide radicale de stanga europene, precum Podemos in Spania sau Frontul de Stanga condus de Jean-Luc Melenchon in Franta.

Urnele se inchid la 17:00, cand apar si primele estimari

Dupa ce si-au exprimat ingrijorarea, partenerii europeni ai Greciei au ales sa dea dovada de calm in asteptarea rezultatelor scrutinului. Sectiile de votare se vor inchide la ora 17:00 GMT, iar primele estimari sunt asteptate la aceeasi ora.

"Populatia elena va alege in mod liber si independent calea pe care doresc sa o urmeze. Sunt sigura ca vom gasi solutii cu calm", a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel.

Syriza spera sa obtina majoritate absoluta, datorita unui bonus de 50 de locuri (din 300) atribuite in mod automat castigatorului. Pentru aceasta insa, formatiunea ar avea nevoie sa obtina 36% din sufragii, iar 12% din alegatori ar trebui sa voteze pentru partidele care nu vor intra in Parlament pentru ca vor obtine mai putin de 3% din voturi fiecare.

Misiune dificila insa. Este mult mai probabil ca Syriza sa se alieze cu partide precum Potami (Raul), formatiune nou aparuta de centru-stanga creditata in sondaje cu 5-6% din intentiile de vot si care a reusit sa intre cu doi deputati (din 21 de alesi greci) in Parlamentul European in luna mai. Un alt partener posibil, creditat cu 3% din intentiile de vot, este miscarea Grecii Independenti.

Rezultatul formatiunii neonaziste Zori Aurii constituie de asemenea o miza electorala. In ciuda procesului cu care se confrunta zeci de membri ai sai pentru 'apartenenta la o organizatie criminala', iar sapte din cei 16 deputati ai sai risca inchisoarea, intre care si liderul formatiunii, Zori Aurii ar putea ramane duminica cea de-a treia formatiune politica a tarii.

In cazul unui esec al partidelor situate pe primele trei locuri in alegeri de a forma un guvern, grecii vor fi nevoiti sa se intoarca la urne in luna martie.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#alegeri legislative Grecia, #alegeri parlamentare Grecia, #alegeri anticipate Grecia , #Grecia