Bancile din Grecia nu se vor deschide marti: "Banii s-ar termina intr-o ora"! Tsipras vrea totul sau nimic

Joi, 02 Iulie 2015, ora 22:00
10891 citiri
Bancile din Grecia nu se vor deschide marti: "Banii s-ar termina intr-o ora"! Tsipras vrea totul sau nimic
Foto: Antenna TV

Premierul grec Alexis Tsipras continua seria interviurilor televizate din aceasta saptamana in care ii ataca pe creditorii internationali si le cere cetatenilor sa voteze "NU" la referendumul de duminica, parand sa ignore situatia economica ce se inrautateste de la o ora la alta.

Seful Camerei de Comert elene, Constantine Michalos, a dat joi seara o veste zdrobitoare pentru greci: nu crede ca exista sanse ca bancile sa se redeschida marti.

"Am fost informati ca rezervele de lichiditati ale bancilor au ajuns la 500 de milioane de euro. Oricine se gandeste ca bancile se vor deschide marti viseaza cu ochii deschisi. Banii nu ar ajunge nici macar pentru o ora", a spus Michalos, pentru The Telegraph.

Grecii sfideaza iar Europa: Guvernul organizeaza un concert pentru cei care voteaza "NU" la referendum

In acest timp, Tsipras isi relua nestingherit discursul referitor la oferta creditorilor si votul impotriva ei la referendumul de duminica.

Premierul grec a reiterat ca "grecii vor vota pentru democratie si dreptate in Europa" daca vor vota "nu" si a insistat ca "OXI ('nu' in greaca, n.red.) nu inseamna Grexit (iesirea Greciei din zona euro, n.red.) ".

Iohannis: Sa nu ne facem iluzii. Daca in Grecia criza continua, va afecta si Romania, si UE, si NATO

"A vota OXI la o solutie care nu e viabila nu inseamna ca votezi impotriva Europei. Inseamna ca ceri o solutie realista", s spus Tsipras, intr-un interviu la Antenna TV, potrivit The Guardian.

El a continuat si atacurile la adresa liderilor europeni pentru ca nu au reusit sa ajunga la un compromis.

"Austeritatea nu face altceva decat sa alimenteze criaa. Angajatii si pensionarii nu mai pot suporta aceasta povara. (...) Fie cedezi ultimatumurilor, fie optezi pentru democratie. Poporul grec nu mai poate fi supt de sange", a spus premierul grec.

El le-a raspuns si criticilor sai din Opozitie, in special predecesorului sau Antonis Samaras care l-a atacat dur joi intr-un interviu la Bloomberg Tv: "Niciodata nu mi-a trecut prin minte sa fac ce au facut alti premieri - sa ma intorc de la negocieri cu un acord nesustenabil".

Grecii primesc un mesaj transant de la UE: Votati "nu" la referendum, afara din zona euro!

Tsipras a trasat si conditiile pentru a bate palma cu creditorii internationali: "Fara o restructurare a datoriei, niciun program nu va fi viabil. Ceea ce a spus FMI azi de datoria Greciei nu a mai fost spus pana acum in timpul negocierilor".

Tsipras s-a referit, astfel, la analiza facuta publica joi de FMI in care se arata ca Grecia are nevoie de imprumuturi de 50 de miliarde de dolari in urmatorii 3 ani si de o restructurare a datoriei.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Premierul grec considera ca un vot negativ ii va permite sa se intoarca la masa negocierilor si sa obtina un acord asa cum si-l doreste: "Daca obtinem un puternic vot negativ, a doua zi voi fi la Bruxelles si voi semna acordul", promitand ca astfel se vor deschide si bancile, ignorand avertismentul sefului Camerei de Comert.

Totusi, in cele din urma Tsipras a spus si ce va face daca grecii vor vota DA referendum: Va trimite in Parlament la vot planul de ajutor financiar propus de creditorii externi. El nu a precizat insa cum va vota partidul sau.

Nu in ultimul rand, Tsipras a atacat si presa elena, sustinand ca militeaza direct pentru un vot pozitiv la referendum. Jurnalistii greci il ironizeaza pe retelele sociale aratand ca interviul pe care premierul l-a acordat a fost preluat de toate televiziunile.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Banci Grecia inchise bani putini, #Tsipras interviu vot referendum , #Grecia