Cel mai mare pericol al crizei elene (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Iulie 2015, ora 19:39
7515 citiri
Cel mai mare pericol al crizei elene (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Cel mai rau efect al crizei grecesti nici nu cred ca este cel economic. Crizele de acest fel vin si trec, uneori sunt terapeutice pentru ca scot la iveala vicii profunde, poate structurale, ale unor constructii, precum zona euro sau ale unei economii, precum cea a Greciei. Ce nu te omoara te face mai puternic.

Ma tem ca efectul cel mai grav ar putea fi unul politic la nivelul intregului proiect numit UE, palier pe care sansa de intarire mi se pare in acest moment mai mica decat riscul de moarte.

Ca orice criza, si aceasta a functionat ca un turnesol pentru viciile UE in ansamblu si ale eurozonei in special: moneda unica fara fundament economic solid si fara o politica fiscal-bugetara comuna aplicata de o institutie centrala, mecanisme de verificare insuficiente sau insuficient aplicate, risc prea mare de indatorare in cadrul eurozonei.

Daca UE va supravietui acestei crize, in mod normal ar trebui ca toate aceste vulnerabilitati sa-si gaseasca o solutie, deci sa avem o comunitate intarita, mai solida.

Dar mie mi se pare ca bomba greceasca se poate dovedi prea puternica pentru UE. Nationalismul si demagogia isi scot coltii galopant. Vedeam luni seara la Realitatea TV informatii despre sustinere masiva pentru politica lui Tsipras nu numai in Grecia, nu numai in tari mai sarace ca Romania, ci si in tari vechi ale Uniunii precum Austria.

Ies la iveala frustrari vechi in raport cu Germania, un exemplu extrem de invidiat pentru rezultate, dar neaplicat in privinta exigentelor care genereaza aceste rezultate.

Daca se va confirma acutizarea unei revolte mocnite impotriva mecanismelor europene si impotriva constructiei europene ale celor care vor sa iasa din chingile unor rigori, atatea cate sunt ele, exista riscul declansarii unei miscari centrifuge de proportii. E usor ca prin legende contemporane sa activezi orgolii nationaliste si himere egalitariste.

Si nu stiu ce solutii exista in acest moment pentru a opri centrifuga.

Daca liderii eurozonei fac pasul inapoi in fata asa-numitului exercitiu democratic al elenilor, genereaza un mare risc de contagiune. Rand pe rand, tot mai multi vor descoperi probabil victoria democratiei asupra economiei si vor refuza sa-si mai plateasca datoriile.

Daca liderii europeni raman pe pozitii ferme, Grecia cade si se indreapta spre o foarte probabila criza umanitara. E drept ca modelul Tsipras s-ar dovedi letal, deci deloc dezirabil, insa si eurozona, chiar UE in ansamblul sau, lasand o tara membra sa ajunga in situatie limita, si-ar submina principiul solidaritatii care sta la baza constructiei europene. Ceea ce iar ar avea un efect contagios de neincredere si revolta, exploatata de stanga in ascensiune in multe tari.

Deci cred ca UE este in acest moment intr-o situatie lose-lose.

Probabil ca o cale de mijloc ar fi singura solutie, insa dupa referendumul de duminica, dupa radicalizarea Greciei, condusa de un politician dispus sa se duca spre zid cu acceleratia la podea, mizand pe faptul ca zidul se va da totusi la o parte, mi-e greu sa vad o asemenea cale de mijloc.

Nu vreau sa fiu apocaliptica, nu vreau sa exagerez tusele, dar va amintesc ca principalul motiv pentru care a fost creata UE reprezinta o ratiune politica si anume evitarea unui nou razboi in Europa, dupa ce prima jumatate a secolului trecut a cunoscut doua astfel de orori.

Aceasta constructie europeana era cea mai buna garantie nu numai a bunastarii, ci in primul rand a pacii. Daca ea se prabuseste, orice scenariu si orice varianta devin posibile, rivalitati vechi se pot reacutiza, rani vechi pot fi zgandarite pana la redeschidere.

E cumva o poveste asemanatoare cu a vaccinurilor. Pentru ca ele au eliminat efectele vizibile si terifiante ale unor boli grave, avem impresia ca pericolul acestor boli nu mai exista si acum gasim tot felul de vicii vaccinurilor. Si daca vom continua sa le refuzam, bolile, cu tot cu efectele lor oribile, vor reveni.

Faptul ca nu le mai vedem nu inseamna ca pericolele au disparut, ci doar ca am gasit solutiile sa le tinem departe. Daca eliminam solutiile, ne asumam revenirea pericolelor oricat de improbabile si indepartate ni se par ele acum, dupa o atat de indelungata absenta.

Imperfecta cum este, UE mi se pare oricum infinit mai buna decat ceea ce ar putea aparea fara ea. Si din acest motiv cred ca ea trebuie pastrata cu orice sacrificiu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#criza Grecia, #datorii Grecia, #UE eurozona Grecia , #Grecia