Ambasadorul Greciei la Bucuresti: Atena a urmarit masurile adoptate in Romania

Duminica, 18 Martie 2012, ora 15:48
2057 citiri
Ambasadorul Greciei la Bucuresti: Atena a urmarit masurile adoptate in Romania

Autoritatile din Grecia au urmarit cu mult interes masurile de austeritate adoptate de Guvernul de la Bucuresti, inca de la inceputul anului 2009, cand Romania a incheiat acordul cu FMI, sustine Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei in Romania.

Intr-un interviu acordat Agerpres, Poukamissas a mai precizat ca si mass-media din Grecia a fost atenta la masurile adoptate in Romania, mai cu seama in 2010, interesate in special de soarta bancilor cu capital elen din tara noastra.

"La inceputul anului 2009, cand Romania a incheiat acordul cu FMI, la inceput aceste masuri au fost privite cu mult interes. Atunci speram ca noi, grecii, sa scapam de aceasta criza. Ma refer la publicul larg, nu la experti. Expertii stiau. Dar de la sfarsitul lui 2009 si din 2010 si mass-media la Atena au inceput sa urmareasca atent evenimentele din Romania. Dar intre Romania si Grecia exista, de la inceput, cel putin, o mare diferenta: in Romania ati avut si pana acum o datorie externa relativ limitata, in timp ce aceasta a fost pentru Grecia un element agravant.

De aceea, pot marturisi ca, in decursul anului 2010, cand criza din Grecia se desfasura, noi am observat cu atentie situatia din Romania si dintr-un alt punct de vedere: in Romania sunt prezente multe banci grecesti si am luat cunostinta cum criza din Grecia ar fi putut sa afecteze situatia lor din Romania si situatia economica din Romania, in general.

Cel de-al doilea lucru a fost evitat pur si simplu. Dar si situatia bancilor a fost cu succes abordata. Bancile, aici, au primit din bancile-mama sprijin eficient. Ok, au avut probleme, nu le-a fost asa usor sa continue cu acordarea creditelor etc. si lichiditatea cetatenilor romani a fost scazuta, dar la sfarsitul zilei bancile grecesti au jucat o defensiva buna. Existenta bancilor a fost un alt element pentru care noi, in Grecia, am fost atenti la ceea ce se intampla aici, in Romania", a precizat ambasadorul elen la Bucureresti.

Intrebat daca este optimist in legatura cu reactia poporului elen fata de problemele cu care se confrunta in prezent, in conditiile in care masurile de austeritate apartin unui numar restrans de politicieni, Poukamissas a explicat ca noul pachet de masuri de austeritate s-a impus din cauza lipsei de fermitate a autoritatilor elene din anii precedenti.

"Da, revin unui numar restrans de politicieni, dar aceste masuri exista pentru ca nu au fost luate la timp. Democratia este un sistem reprezentativ. Cei care iau decizii sunt intotdeauna un numar limitat. Asa functioneaza democratia parlamentara. Nu spunem ca aceste decizii sunt luate de un numar de persoane care sunt la putere, poporul este cel care a ales. De aceea, vom avea alegeri la inceputul lunii mai pentru a da poporului grec posibilitatea de a reinnoi increderea pentru actualii guvernanti sau alte formatiuni politice", a completat ambasadorul grec.

Acesta a justificat reactiile violente ale populatiei prin faptul ca "poporul grec are in sange revolta".

"Intrebarea care se pune este cum va reactiona poporul in timp. Pentru a avea succes intr-o terapie este nevoie de un medic bun, de un medicament bun si de un pacient care sa demonstreze comportamentul potrivit. Nu vreau sa spun ca trebuie ca poporul grec sa stea pasiv, nu e realist, nu e pragmatic. Poporul grec, ca ne place sau nu, este un popor care are in sangele sau revolta, mai ales daca nivelul de viata este sub presiune.

Eu cred ca este vorba de exemplu. Este vorba de puterea de conducere. Medicina este amara si nu stim de acum cand va avea rezultate. Stim deocamdata ca trebuie sa avem o infuzie buna a masurilor de crestere. Aceasta inseamna o absorbtie mai ridicata a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructura, fiindca in urma cu un an si jumatate au fost oprite lucrarile mari de infrastructura. Este vorba de lucrari de infrastructura rutiera, mai ales in Peloponez. Acestea vor crea locuri de munca pentru cateva mii de oameni.

Asta trebuie sa fie un ingredient de terapie si trebuie sa spun ca europenii au inteles in final ca, pentru ca economia Greciei sa se poata relansa, este nevoie sa se continue infuzia de fonduri europene. Dar este o situatie dinamica. Avem nevoie ca poporul sa demonstreze persistenta, dar si conducerea tarii sa fie la nivelul potrivit si sa inspire incredere poporului", conchis Poukamissas.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Georgios Poukamissas, #masuri austeritate Grecia, #masuri austeritate Romania, #ambasador Grecia in Romania , #Grecia
Comentarii