Avertismentul unui laureat Nobel: Lupta e despre putere, nu bani. Atac la democratia Greciei!

Luni, 29 Iunie 2015, ora 18:56
7381 citiri
Avertismentul unui laureat Nobel: Lupta e despre putere, nu bani. Atac la democratia Greciei!
Foto: Hepta.ro

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie si profesor la Universitatea Columbia, face o analiza privind ceea ce a numit "atacul Europei asupra democratiei grecesti", in contextul evenimentelor din ultimele zile.

"Liderii europeni incep in sfarsit sa dezvaluie adevarata natura a disputei pe datorie aflata in curs de desfasurare, iar raspunsul nu este multumitor: este despre putere si democratie mult mai mult decat despre bani si economie", scrie Stiglitz, intr-un articol pentru Project Syndicate.

Acesta sustine ca, in urma programului impus Greciei de Troika - Comisia Europeana, BCE si FMI - a rezultat o scadere cu 25 la suta a PIB tarii. "Nu ma pot gandi la nicio depresiune, vreodata, care sa fi fost atat de deliberata si sa aiba asemenea consecinte catastrofice: rata somajului in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, depaseste acum 60 la suta", spune profesorul universitar.

In Grecia si speranta a murit - LIVE TEXT

"Este uimitor faptul ca Troika a refuzat sa accepte responsabilitatea pentru oricare dintre acestea sau sa admita cat de proaste au fost previziunile si modelele sale. Insa ceea ce este si mai surprinzator este ca liderii Europei nici macar nu au invatat.

Troika inca cere ca Grecia sa atinga un surplus bugetar primar de 3,5 la suta din PIB pana in anul 2018", a mai spus laureatul Nobel pentru Economie.

Acesta mai arata ca economistii din toata lumea au condamnat tinta drept una represiva, deoarece vizarea acesteia va rezulta inevitabil intr-o recesiune mai profunda.

"Chiar si daca datoria Greciei este restructurata dincolo de orice imaginabil, tara va ramane in depresiune daca alegatorii de acolo se vor supune tintei Troikai la referendumul-fulger ce urmeaza sa fie desfasurat in acest weekend", este de parere Stiglitz.

Lectia greceasca a iresponsabilitatii. Care precedent o fi mai rau? (Opinii)

Acesta are cuvinte de lauda pentru Atena, aratand ca, in ce priveste transformarea unui mare deficit intr-un surplus, putine tari au realizat ceva asemanator cu ceea ce au reusit grecii in ultimii cinci ani. Si, desi costul in termeni de suferinta umana a fost extrem de ridicat, propunerile recente ale Guvernului grec s-au apropiat cu mult de indeplinirea cererilor creditorilor.

Profesorul universitar sustine ca aproape nimic din uriasa suma de bani imprumutata de Grecia a mers in aceasta tara, ci a fost folosita pentru a plati creditorii sectorului privat - inclusiv bancile germane si franceze. In plus, este de parere ca Grecia a platit "un mare pret pentru a pastra sistemele bancare ale acestor tari".

"FMI si alti creditori 'oficiali' nu au nevoie de banii care sunt ceruti. Banii primiti ar urma cel mai probabil sa fie imprumutati din nou Greciei. Dar, din nou, nu este vorba despre bani, este vorba despre folosirea de 'termene limita' pentru a obliga Grecia sa se supuna si sa accepte inacceptabilul - nu doar masurile de austeritate, ci si alte politici regresive si punitive", mai spune Stiglitz.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi (Video)

"De ce face Europa asta? De ce liderii Uniunii Europene se opun referendumului si refuza chiar si sa extinda cu cateva zile termenul limita de 30 iunie pentru viitoarea plata a Greciei catre FMI? Europa nu este doar despre democratie?", intreaba laureatul Nobelului pentru Economie.

Acesta sustine politica zonei euro "nu a fost nicodata un proiect foarte democratic", iar marea parte a membrilor guvernelor europene nu au cautat aprobarea cetatenilor lor cand au predat suveranitatea monetara Bancii Centrale Europene.

"Ceea ce vedem acum, la 16 ani dupa ce zona euro a institutionalizat acele relatii, este antiteza democratiei: multi lideri europeni vor sa vada sfarsitul guvernului de stanga al prim-ministrului Alexis Tsipras. In fond, este extrem de inconvenient sa ai in Grecia un guvern care este atat de impotriva tuturor tipurilor de politici care au facut atat de mult sa sporeasca inegalitatea in atat de multe tari avansate", mai explica profesorul universitar.

Nu in ultimul rand, acesta recunoaste ca este greu de sfatuit grecii cum sa voteze pe 5 iulie: "Nicio alternativa - aprobarea sau respingerea termenilor troikai - nu va fi usoara, iar amandoua poarta riscuri uriase".

"Un vot de 'da' ar inseamna depresiune aproape fara sfarsit. (...) In contrast, un vot de 'nu' ar deschide cel putin posibilitatea ca Grecia, cu puternica sa traditie democratica, ar putea sa-si ia soarta in propiile maini. Grecii ar putea castiga oportunitatea de a-si fauri un viitor care, desi poate nu atat de prosper precum trecutul, este mult mai datator de sperante decat tortura de neconceput a prezentului", mai sustine Joseph Stiglitz.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#laureat Nobel Economie Grecia, #UE referendum Grecia, #UE datorii Grecia, #criza Grecia, #Grecia iesire zona euro , #Grecia