Grecia, pe buza prapastiei: 5 lucruri esentiale despre criza

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Iunie 2015, ora 08:30
6867 citiri
Grecia, pe buza prapastiei: 5 lucruri esentiale despre criza
Foto: Hepta.ro

Grecia si-a inchis luni bancile, dupa un weekend in care grecii au facut coada pentru a-si retrage banii, de teama ca tara se afla pe buza falimentului.

Sunt in joc doua lucruri: supravietuirea economiei Greciei, in pragul falimentului daca planul de salvare nu este deblocat, si prezenta Greciei in Uniunea Europeana, care solicita politici financiare mai dure daca doreste sa ramana in aceasta grupare, scrie Mashable.

Iata cinci chestiuni esentiale de stiut despre situatia din Grecia:

1. Problema e ca Grecia refuza sa-i spuna UE ce sa faca

Grecia supravietuieste din 2010 din doua planuri de salvare in valoare de 274 de miliarde de dolari. Banii au salvat Grecia de la faliment si provin de la trei surse internationale, supranumite "troika": Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE). Planul de salvare se apropie de final, insa Grecia mai poate trage o transa.

Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Tara negociaza de cinci luni pentru a obtine transa finala, de 8,1 miliarde de dolari. Comisia Europeana solicita Greciei sa intreprinda taieri importante de buget inainte de a obtine banii. Grecia insa nu vrea sa mai faca taieri, intrucat considera ca vor afecta pensionarii eleni si vor slabi serviciile sociale.

Timpul si banii pun presiune pe negocieri: planul de salvare se incheie oficial la 30 iunie, marti; in aceeasi zi, Grecia trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari. Grecia este falimentara si nu are bani pentru aceasta plata. Cetatenii greci sunt cuprinsi de panica si au retras in weekend bani din bancomate si banci, apoi acestea s-au inchis. Tara si bancile sale supravietuiesc din fondurile de urgenta acordate de BCE.

Problema este ca ambele parti traiesc cu senzatia ca au dreptate. UE spune ca Grecia cheltuieste prea mult si taxeaza prea putin si nu vrea ca tarile membre sa continue sa o salveze; de asemenea, Uniunea crede ca are dreptul sa dicteze Greciei termenii intelegerii pentru ca BCE arunca cu banii contribuabililor europeni in Grecia de cate ori aceasta tara are o problema.

La randul lor, politicienii eleni nu privesc cu placere conditiile stricte si faptul ca UE le spune ce sa faca cu economia greaca, asa ca s-au revoltat impotriva cererilor. Ar fi de acord sa mai impuna cateva taxe, dar nu mai vor sa taie din pensii si serviciile sociale - actualul guvern, condus de Alexis Tsipras, a venit la putere cu promisiunea ca nu va reduce cheltuielile guvernamentale.

2. Transa din planul de salvare nu e atat de mare, dar Grecia chiar nu mai are bani

Grecia trebuie sa plateasca marti 1,8 miliarde de dolari FMI si este sub presiune din acest punct de vedere, pentru ca nicio tara nu a intrat in faliment din cauza unui imprumut de la FMI. Tara are rezerve foarte mici de bani gheata. Luna trecuta, a reusit sa plateasca 837 de milioane de dolari FMI doar dupa ce a accesat un cont special.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

Grecia ar putea foarte bine sa plateasca transa FMI din banii din planul de salvare, care vin, partial, si de la FMI. Insa ar trebui sa isi taie bugetul, masura profund nepopulara. Grecia are de ales, practic, intre insolventa si revolte populare.

Pentru a amana dezastrul financiar, Grecia a trimis in pauza sistemul financiar - bancile si bancomatele s-au inchis luni si vor ramane asa timp de cateva zile. Retragerile de la bancomate au fost limitate. Bursa din Atena se inchide.

Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara

Grecia mai are insa multe alte credite de platit vara aceasta, pentru ca datoreaza, in total, 242 de miliarde de euro, bani ce trebuie sa ajunga la FMI, BCE si tari precum Grecia, Franta, Italia si Spania.

3. Cum a intrat Grecia in aceasta nebunie

Aceasta nu este prima data cand Grecia intra intr-o incurcatura uriasa cu planul de salvare. Grecia a inceput sa ridice semne de alarma in 2010, cand Europa a intrat in criza si tara a primit primele fonduri de urgenta, de la FMI. Situatia grava a continuat si in 2011, cand s-au auzit primele discutii privind falimentul, apoi in 2012, cand Grecia a primit al doilea imprumut de urgenta. Ambele imprumuturi au venit la pachet cu austeritate - taieri de pensii si cheltuieli publice, care au provocat proteste de strada.

In 2015, Grecia si-a ales noi lideri, care au promis ca vor pune capat austeritatii.

Criza care se desfasoara zilele acestea este al treilea imprumut de salvare a Greciei in cinci ani. Toate partile implicate sunt satule una de alta si asta a complicat situatia pana la punctul la care ministrii de Finante din UE l-au insultat in cursul negocierilor pe ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Tensiunile au escaladat in ultimele zile. La 26 iunie, dupa cinci luni de negocieri, Grecia a pus punct discutiilor cu UE si sambata a inflamat si mai mult situatia, dupa ce a anuntat ca va organiza un referendum pe tema conditiilor planului de salvare.

In acelasi timp, Grecia a cerut cu indrazneala UE sa extinda termenii planului de salvare de la 30 iunie pana la 5 iulie, altfel "se confrunta cu probleme de credibilitate", daca nu continua sa salveze tara. Fara prea multe dezbateri, cei 18 ministri de Finante au refuzat.

Riscul este ca poporul elen sa voteze pentru faliment. Temerea mai mare este ca, daca Grecia se scufunda, atunci si UE ar putea suferi alaturi de ea.

4. Grecia chiar are nevoie de bani

Daca Grecia nu reuseste sa obtina banii, va intra in faliment. Este o situatie rusinoasa pentru ca demonstreaza ca tara nu se poate disciplina, insa exista si consecinte financiare si politice, inclusiv riscul de revolte populare.

Tarile incearca in general sa nu dea faliment din cauza datoriilor, deoarece majoritatea economiilor lumii functioneaza pe baza imprumuturilor. Falimentul demonstreaza ca tara nu poate fi crezuta cand se angajeaza sa returneze banii, ceea ce face mai dificila orice incercare de a imprumuta bani.

Tarile care ajung totusi la faliment platesc dobanzi foarte mari la imprumuturi, pe care oricum nu si le permit.

Daca Grecia iese din zona euro, atunci va submina intregul scop al uniunii economice, acela de a ajuta membrii sa-si depaseasca problemele.

5. Situatia devine mai urata pe zi ce trece

Grecii fac coada la bancomate de cateva zile pentru a-si retrage banii. Bancile Greciei sunt esentiale pentru stabilitatea tarii. Cu cat mai multi cetateni isi retrag banii din banci, cu atat e mai probabil ca bancile sa dea faliment, si ca tara sa se confrunte cu haosul economic.

Situatia a declansat o panica atat de mare incat ministerele de Externe si-au avertizat cetatenii sa plece in vacanta in Grecia cu suficienti bani lichizi.

Pana acum, BCE a ajutat Grecia livrand bani in bancile sale de fiecare data cand grecii si-au retras in masa banii - este asa-zisa "emergency liquidity assistance ELA".

BCE a transmis ca va mentine finantarea bancilor elene in fata panicii de la bancomate.

Inchiderea incepand de luni va mentine bancile elene pe linia de plutire inca o perioada, insa sistemul financiar global ar putea suferi consecintele crizei grecesti.

Daca Grecia reuseste sa ajunga pana duminica, 5 iunie, sprijinita numai de ELA, atunci doar poporul elen va decide ce se intampla cu tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Grecia criza economica, #Grecia criza referendum , #Grecia