Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia

Luni, 29 Iunie 2015, ora 10:44
4681 citiri
Leul si forintul, cele mai mari deprecieri in randul monedelor emergente, afectate de turbulentele din Grecia
Foto: Ziare.com

Un indice al Bloomberg care include cele mai tranzactionate monede emergente a scazut, luni, cu 0,6% in Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar.

Leul din Romania si forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arata datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna.

Grecia se scufunda: Bancile, inchise pana pe 7 iulie. Grecii pot retrage doar 60 de euro pe zi

Fata de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani.

Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Nizam Idris, analist la Macquarie Bank Ltd. in Singapore, a avertizat ca "intotdeauna exista riscul contagiunii". Potrivit acestuia, monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece exista legaturi economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia. Ele nu beneficiaza de "backstop" complet.

(Banca Centrala Europeana a introdus un mecanism de "backstop" comun. Acesta va permite contractarea de imprumuturi de catre Fondul unic de rezolutie a bancilor (SRF), care urmeaza a fi rambursate prin contributii provenind din sectorul bancar).

Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara

Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de asistenta financiara al Greciei, care expira marti, in contextul in care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai (BCE, FMI si Comisia Europeana), ce prevede reduceri bugetare in schimbul unui nou ajutor financiar.

Din cauza turbulentelor din Grecia, care este aproape de a intra in incapacitate de plata, activitatea economica a statelor din Europa Centrala si de Est (CEE) situate in imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, au estimat recent analistii de la UBS.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

Ei sustin intr-un raport ca un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea in dolari a monedelor din CEE si va avea efecte negative asupra statelor emergente.

"Intr-un scenariu in care Grecia va iesi din zona euro, problemele din zona euro vor afecta increderea investitorilor, ceea ce va avea efect asupra activelor din statele emergente. Cel mai semnificativ impact va fi asupra forintului din Ungaria si a zlotului din Polonia, unde ne putem astepta la o depreciere de 5-10% fata de euro, ceea ce implica o depreciere de 15 - 20% fata de dolar", avertizeaza analistii.

Cehia, Ungaria si Polonia, ale caror economii depind semnificativ de exporturile in UE, ar fi cele mai lovite in privinta investitiilor si a comertului, se arata in analiza UBS.

Grecia ameninta UE: Nu uitati ca avem drept de veto si nu ne e frica sa-l folosim

William Jackson de la Capital Economics a explicat ca recenta criza din zona euro, din 2011 - 2012, a determinat intrarea in recesiune a multor state din CEE. In timp ce multe state sunt acum intr-o pozitie mai buna decat erau atunci, inca sunt foarte vulnerabile, avertizeaza acesta.

"Intreaga Europa Centrala si de Est are legaturi comerciale si bancare foarte stranse cu zona euro. Un alt canal ce nu este deseori apreciat este increderea. Daca exista o situatie dificila in Grecia, firmele din CEE vor amana investitiile si consumatorii isi vor reduce cheltuielile", sustine William Jackson.

Legaturile directe dintre Grecia si pietele emergente sunt putine, in principal subsidiarele bancilor elene care opereaza in estul Europei, in tari cum ar fi Romania si Bulgaria. Chiar si aceste banci si-au redus in ultimii ani operatiunile din cele doua state.

Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"

Pesimistii argumenteaza ca impactul unui Grexit va fi indirect: dificultatile economice din zona euro vor afecta partenerii lor comerciali din statele emergente, dar nu numai in CEE.

Alte piete emergente cu legaturi mult mai reduse, cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud si Turcia, vor suferi de pe urma volatilitatii pietelor deoarece investitorii nu vor mai fi interesati de activele mai riscante.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#criza Grecia, #Grecia datorii, #Grecia creditori, #leu depreciat Grecia , #Grecia