Nu vrem sa fim someri si nici nu suntem lenesi. Zilele lui Tsipras sunt numarate - Interviu cu un doctorand grec la Bruxelles

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 19:50
9665 citiri
Nu vrem sa fim someri si nici nu suntem lenesi. Zilele lui Tsipras sunt numarate - Interviu cu un doctorand grec la Bruxelles
Foto: Institute for European Studies

Grecia traieste prima zi dupa intrarea in incapacitate de plata. Reuniunile Eurogrupului au devenit zilnice in incercarea disperata de a gasi o solutie pentru criza greceasca, insa oficialii eleni par sa se concentreze mai mult pe referendum.

Dincolo de razboiul declaratiilor si orgoliilor, grecii neimplicati in acest joc, dar care sunt principalele victime ale razboiului dintre Atena si Bruxelles, au o perspectiva asupra viitorului lor.

Corespondentul Ziare.com la Bruxelles Dana Cotoara a stat de vorba cu Antonios Nestoras, doctorand la Institutul pentru Studii Europene din Bruxelles, un grec tanar cu o viziune diferita fata de declaratiile oficiale atunci cand vine vorba de tara sa.

Cititi mai jos un interviu despre referendum, criza politica, economica si sociala din Grecia, despre temeri si scenarii pentru iesirea din impas.

Inainte de toate, veti vota la referendum duminica?

Da, imi doresc foarte mult sa merg sa votez pentru ca e un referendum istoric. Vreau sa imi spun parerea.

Care va fi, daca imi puteti spune?

Un DA clar pentru Europa. Dar modul in care a fost decis acest referendum este extrem de contradictoriu, logistica nu ne ajuta. Asa cum stiti Grecia este unul din putinele state europene in care cetatenii aflati in strainatate nu pot vota, nici la referendum, nici la alegerile generale. Doar la cele europene este posibil. Deci nu putem participa la vot decat daca suntem acasa. In aceste conditii este extrem de dificil pentru sutele de mii de greci care au plecat din tara, mai ales in acesti ultimi ani, sa-si exprime democratic votul intr-un astfel de caz in care referendumul a fost convocat intr-o saptamana.

Inteleg ca majoritatea celor din strainatate ar vota pentru reformele cerute de Europa. Ar fi un vot masiv pentru. Are aceasta miscare substrat politic, in sensul in care premierul Tsipras stia pe ce mizeaza atunci cand a decis vineri sa organizeze referendum?

Absolut. Este un mod de a exclude o importanta parte populatiei, in majoritate tineri, cu inalta calificare, care traiesc si muncesc in Uniunea Europeana si care sunt perfect constienti de avantajele pe care ni le ofera statutul de membru al zonei euro si al Uniunii.

Sa vorbim un pic despre stereotipiile care sunt lansate pe piata in aceste ultime luni cand criza greceasca s-a acutizat. Sunt grecii lenesi, nu vor sa munceasca? Se lupta ei din rasputeri sa-si pastreze beneficiile financiare pe care le-au oferit guvernele in ultimii ani?

Din pacate aveti dreptate. De cand a inceput aceasta criza ne confruntam cu acest tip de stereotipuri care tind sa domine discursul public cand vine vorba de Grecia. Unele dintre ele sunt mituri. Altele nu. In prima categorie le-as include pe primele doua enuntate. Nu, grecii nu sunt lenesi si nu, grecilor nu le este teama de munca.

Statisticile oficiale, si ma refer aici la cele date publicitatii de institute internationale, nu cele nationale, arata clar ca grecii sunt recunoscuti pentru faptul ca sunt harnici, iar saptamana de lucru in Grecia are multe ore peste media europeana.

Si sunt nemultumiti de lipsa locurilor de munca. De aceea in ultimii ani s-au inregistrat plecari masive in strainatate. Deci e clar ca nu vrem sa fim someri si nici nu suntem lenesi. In privinta beneficiilor, lucrurile se schimba. Vorbim aici de o parte limitata a populatiei, evident, nu de milioanele de oameni care sunt someri sau care nu-si mai permit nivelul de trai din Grecia. Vorbim de o casta, de un sector privilegiat care se lupta intr-adevar din rasputeri pentru pastarea acestor beneficii financiare in detrimentul nu numai al grecilor, dar si al negocierilor pentru gasirea unei solutii la criza in care ne aflam.

In detrimentul tinerilor antreprenori ambitiosi, in detrimentul angajatilor din sectorul public. Vorbesc aici de o categorie bine delimitata, de cei care au avut intr-un fel sau altul de-a face cu vechile guverne si partidele de la putere si care sfideaza bunul simt si pana la urma realitatea din Grecia, incercand sa-si pastreze privilegiile cu orice pret.

Deci imi spuneti de fapt ca taindu-le beneficiile asa cum cere Uniunea Europeana nu s-ar acoperi o parte consistenta din datoriile accumulate. Se face intr-un fel dreptate sociala pentru celelalte categorii, dar nu ar fi o contributie semnificativa asa cum se vehiculeaza?

Evident ca nu este solutia miracol. Dar ar usura bugetul, iar aceste ajustari ar fi intr-adevar un pas inainte catre o salarizare mai corecta a sectorului bugetar supradimensionat. Ar fi cred o miscare desteapta pe care guvernantii ar face-o dand un semnal pozitiv catre Uniunea Europeana. Si ar deschide evident drumul catre discutii constructive, ar oferi o noua perspectiva referendumului.

Sunt convinsa ca stiti in detaliu programul de reforme propus de Comisia Europeana. N-o sa va intreb care dintre ele vi se par juste. Ci care sunt in opinia dumneavoastra propunerile care ar adanci si mai mult criza si ar pune presiune si mai mare pe populatie?

Majoritatea propunerilor europene, dar, evident, si ultimele doua propuneri venite de la Atena se bazeaza pe cresterea de taxe. In ultimii cinci ani s-a demonstrat ca aceste mariri de taxe pur si simplu nu functioneaza in Grecia. Ne imping si mai adanc in recesiune si obstructioneaza dezvoltarea sectorului privat. Nu aduc nici la buget banii pe care mizeaza guvernantii. Deci este o solutie care a esuat in mai multe randuri.

Castigam poate cateva luni, poate cativa ani, dar mai devreme sau mai tarziu ne vom gasi in aceeasi criza imposibil de rezolvat. Avem nevoie de reforme serioase in sectorul public. De o rationalizare a resurselor bugetare, nu a veniturilor pentru care este clar ca mare lucru nu se mai poate face in acest moment. Ci sa ne concentram pe cheltuirea banului public. Unde se duce el si ce beneficii ne aduce. Asa contrabalansam bugetul. Nu ridicand la absurd taxele, saracind populatia si irosind resursele bugetare.

Este clar ca toata lumea asteapta in acest moment o miscare politica salvatoare. Premierul Tsipras e compromis, ministrul de Finante Varoufakis de asemenea, cel putin in discutiile cu Bruxellesul. Ce credeti ca se va intampla in zilele urmatoare. Sau ce ar trebui sa se intample?

Sunt multe scenarii si e greu de anticipat in acest moment. Orice este posibil. Increderea in actualul guvern este in cadere libera. Este clar ca zilele actualului guvern sunt numarate.

Alegeri anticipate? Un scenariu bun sau prost?

Daca guvernul cade, si cred ca spre asta ne indreptam, este clar ca avem nevoie de alegeri. Dar este o chestiune delicata pentru ca nu avem timp de alegeri acum. Trebuie sa rezolvam criza. Avem nevoie de alegeri bine organizate, avem nevoie de calm. Nu de decizii pripite. Ceea ce cred eu ca se va intampla, daca intr-adevar acest guvern pleaca, cred ca vom intra intr-un soi de perioada de tranzitie cu un cabinet de uniune nationala care sa preia responsabilitatile si care sa ofere un dram de credibilitate.

Avem nevoie de un acord rapid. Evident, cel mai prost posibil in conditiile date pentru a debloca situatia cu creditorii internationali. Trebuie sa ne stabilizam atat la nivel social, cat si economic. Sa cream conditii stabile pentru alegeri anticipate undeva in toamna. Cred ca octombrie este o data realista.

Va e teama de o revolta populara, daca oamenii raman fara bani si fara perspective?

Da, mi-e sincer teama. Este un scenariu posibil pe care nu vreau sa-l vad in realitate. Oamenii nu erau pregatiti pentru acest soc. Guvernul nu a lasat nicio clipa sa se inteleaga ca se poate ajunge in aceasta situatie disperata. Toti asteptau o solutie. Guvernul nu a avut timp sa le explice oamenilor ce inseamna controlul de capital. Nu pot sa-i condamn pe oamenii ca sunt revoltati si isi pierd calmul. Vreau sa ne pastram increderea si sa evitam revoltele de strada.

Este sezonul vacantelor, iar pentru romani Grecia este o destinatie preferata. Ce-i sfatuiti pe romanii care si-au rezervat vacantele in tara dumneavoastra, pe acest fundal de criza, cu vesti ingrijoratoare legate de eventuale dificultati financiare, de blocaj bancar, de dorinta grecilor de a primi cash?

Va spun din capul locului ca nu este legal refuzul unei plati cu cardul bancar. Dar este dificil sa le impui proprietarilor de hoteluri sau agentiilor grecesti sa nu isi faca propriile reguli si sa ceara cash pentru a fi siguri ca nu intra in impas financiar. Le sugerez romanilor sa mearga in Grecia, sunteti bineveniti oricand la noi, romanii sunt turisti cu traditie, dar sa se asigure ca s-au informat din timp asupra eventualelor noi conditii impuse de hotelieri, care, repet, ar trebui sa accepte plata cu cardul de credit.

Sa aiba cu ei rezerve importante de bani lichizi?

Sa aiba o rezerva, dar sincer nu le recomand sa calatoreasca cu sume mari de bani la ei. Chiar daca vor fi anumite intarzieri in alimentarea bancomatelor mai ales in insule, va asigur ca orice turist strain poate sa retraga bani de la bancomat. Restrictiile li se aplica exclusiv grecilor.

Erau de asemenea stiri legate de posibile probleme la alimentarea cu combustibili? Ar putea exista probleme?

Toate informatiile pe care le am in acest moment sunt ca avem suficiente resurse. Ca nu vor fi astfel de probleme. Cu mentiunea, de asemenea, ca pot fi intarzieri in alimentarea cu combustibili in insule din cauza sistemului dificil, dar va pot asigura ca si in acest caz vorbim de o chestiune de doua - trei zile nu mai mult. Asadar nu va anulati vacantele. Veniti in Grecia. Va asteptam cu drag!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#interviu doctorand grec criza Atena, #greci someri lenesi interviu , #Grecia